Sănătate

[ViDEO] Update BRAŞOV. Studentul nu e contagios, astfel că sursa de TBC ar putea fi un coleg

 

Puncte de vedere contradictorii în cazul studentului căminist depistat ca având tuberculoză pulmonară (TBC).

Conducerea Universităţii „Transilvania” susţine că este vorba doar despre o suspiciune, nicidecum de un caz confirmat. Potrivit prorectorului pentru relaţii publice, prof. univ. dr. în medicină Liliana Rogozea, studentul a plecat acasă,  judeţul Prahova, și a făcut o radiografie în urma căreia medicii au suspectat că ar avea TBC. Rezultatele analizei sputei au ieșit, însă, negative. „Cu toate că rezultatele sunt negative s-au luat măsuri de protecție. Împreună cu medicii de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Brașov, am impus efectuarea de analize pentru studenții din căminul 14, pentru a vedea dacă există suspiciuni. Mai mult, în mod preventiv, am efectuat dezinfecție locală atât în camera studentului, cât și în tot căminul”, a declarat dr. Rogozea.

Tânărul este internat în sanatoriu

În schimb, dr. Daniela Gabor, coordonatoarea Dispensarului TB Braşov, spune că diagnosticul studentului este cert, de vreme ce a fost internat în Sanatoriul din Drajna (judeţul Prahova), unde  şi fost pus sub tratament. „Într-adevăr, analiza sputei a fost negativă. Dar probabil că medicii de la Drajna au văzut ceva clar la radiografie, probabil leziuni pulmonare incipiente, odată ce l-au internat şi a şi început tratamentul. Pentru a doua probă de spută, care trebuie să stea pe nişte medii de cultură, rezultatul va fi dat undeva peste două luni. Dar nu se poate aştepta până atunci pentru a începe tratamentul”, ne-a declarat doctoriţa.

Dr. Gabor a precizat că dispensarul TB  din Braşov a fost anunţat joi, 16 februarie, de către medicul Universităţii, care a aflat chiar de la studentul bolnav. Cu o zi înainte acesta făcuse prima analiză a sputei, deci internarea lui la Sanatoriul din Drajna nu poate fi mai veche de data de 14 februarie, a conchis specialista. „Studentul este dintr-o comună de lângă Vălenii de Munte, iar cei de la Drajna au anunţat întâi acolo unde are pacientul domiciliul, cum este procedura. Am vorbit apoi şi noi cu colegii de la Drajna care ne-au confirmat diagnosticul”, a detaliat dr. Gabor.

De altfel, chiar de vineri, cei de la Dispensarul TB Braşov au luat şi primele măsuri, printre care identificarea celor care au intrat în contact cu tânărul, colegii de cameră, de palier, colegii de grupă şi profesorii, o anchetă epidemiologică similară fiind întrerprinsă şi acasă la student. „De vineri deja s-au făcut listele şi au început să vină contacţii şi vor veni şi în zilele următoare, s-a făcut o programare, ca să nu aglomerăm laboratorul de radiologie. Dat fiind faptul că nu este contagios, acum căutam mai mult posibilul caz-sursă de îmbolnăvire, care ar putea fi printre ceilalţi studenţi căminişti. Am dus şi lămpi UV pentru dezinfectarea aerului în camera sa, ceea ce se face însă şi prin ventilare, mai ales că nu e contagios”, a mai spus dr. Gabor.

 

Citiţi şi:

BRAŞOV. Student căminist depistat cu TBC


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button