Sănătate

[ViDEO] UPDATE BRAŞOV. Spitalul de Copii a retras dezinfectanţii Hexi Pharma

  • img-1128.jpg
  • IMG_9911_212026.JPG
  • img-1129.jpg
  • IMG_1130_212035.JPG
  • IMG_1132_212037.JPG
  • IMG_1135_212039.JPG
 

Prefectul Ciprian Băncilă şi directorul executiv interimar al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Braşov, dr. Lavinia Buvnariu, au făcut astăzi o vizită în Spitalul Clinic de Copii Braşov, în urma scandalului legat de dezinfectanţii produşi de HexiPharma, a căror concentraţie, în cele mai multe cazuri, este diluată atât de mult încât îi face inutili.

Reamintim că în judeţul nostru au fost identificate patru spitale care aau avut în ultimii ani contract cu Hexi Pharma: Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul Militar de Urgenţă Regina Maria, Spitalul Clinic de Copii Braşov şi Spitalul Municipal Făgăraş. Doar ultimele două au apărut pe lista „neagră” cu dezinfectanţi neconformi, dată publicităţii de Ministerul Sănătăţii la presiunea opiniei publice. Sunt 50 de spitale, din 23 de judeţe, în care au fost depistate probleme la dezinfectanţi. Nouă spitale sunt din Capitală, unităţi sanitare unde au fost trataţi şi răniţii din incendiul de la Colectiv. Dacă cele două spitale nu au mai reînnoit contractele, expirate la finele lui aprilie, cu firma respectivă, în această săptămână, în plin scandal, Spitalul Militar din Braşov a atribuit mai multe loturi din cadrul unei licitaţii companiei bucureştene. Managerul Spitalului de Copii, dr. Liviu Muntean, spune că, deşi nu i s-a cerut asta, a schimbat dezinfectanţii şi a retras toate produsele Hexi Pharma. „Sunt retraşi toţi şi sigilaţi, aşteptăm să-i returnăm la producător. Acum facem dezinfecţia cu alte produse, de la alte firme. Întâi i-am înlocuit pe cei de la blocul operator ca să nu întrerupem activitatea şi n-am întrerupt-o în nici o zi şi încetul cu încetul i-am înlocuit pe toţi”, a explicat dr. Muntean (video), care nu a putut preciza cantitatea şi valoarea dezinfectanţilor retraşi (galeria foto), urmând a face un inventar. Pe de altă parte, pentru anumite produse, va trebui să facă achiziţii din străinătate. Hexi Pharma a deţinut monopol pe piaţa românească la mai multe substanţe. Managerul spitalului de copii spune că atunci când a încheiat contractul cu Hexi, aceasta era furnizor unic pe anumite categorii de produse.

„Sperăm să nu mai avem surprize”

Deşi Ministerul Sănătăţii a făcut publice aseară noi rezultate ale produselor Hexi Pharma analizate la laboratorul ICECHIM, la toate cele 18 probe fiind găsite nereguli în ceea ce priveşte concentraţia de substanţe dezinfectante raportat la etichetă, într-un caz diferenţa fiind şi de 4.200 de ori mai mică, şefa DSP Braşov spune că acum probele sunt bune. „Testele repetate la Spitalul de Copii şi Spitalul din Făgăraş au ieşit corespunzătoare. Suntem în permanenţă cu recoltarea de probe aici şi la această oră, activitatea în spitalele braşovene se desfăşoară normal, la capacitate. Suntem în permanenţă prezenţi în spitalele braşovene astfel încât să nu apară surprize. Testele au ieşit corespunzătoare la fel cum au ieşit la celelalte spitale din ţară, în afară de cele 50. După ce am raportat la MS că avem probleme şi am avut un număr de teste necorespunzătoare la Spitalul de Copii şi la Spitalul din Făgăraş, imediat s-au recoltat a doua zi probe şi am avut rezultate bune. Nu vreau să înţelegeţi că eu susţin că un dezinfectant diluat are eficienţă, dar toţi lucrătorii din spitale, toţi medicii au folosit şi alte substanţe dezinfectate, nu numai de la Hexi Phrama şi cred că şi eficienţa şi rezultatele bune ale testelor se datorează faptului că managerii, cel puţin de la cele două spitale, au decis din proprie iniţiativă să înlocuiască dezinfectanţii, începând de luni”, a declarat şefa Direcţiei de Sănătate.

Chestionată dacă nu ar fi trebuit ca DSP, autorităţile sanitare în general, să descopere faptul că dezinfectanţii au tot atâta eficienţă ca apa de ploaie, dr. Buvnariu a susţinut că nu intră în atribuţiile instituţiei: „Următoarele proceduri, legate de calitatea dezinfectanţilor, de starea dezinfectanţilor sunt proceduri care ţin de Ministerul Sănătăţii, de alte organisme, noi ne facem treaba pe plan local, conform fişei postului. Noi suntem în plină activitate, suntem în permanenţă prezenţi în spitale, ţinem legătura cu medicii, încercăm să liniştim opinia publică că activitatea din spitalele braşovene se desfăşoară în condiţii normale şi în maximă siguranţă. Sperăm să nu mai avem surprize”.

Chirurgii au intrat în operaţie cu mâinile nedezinfectate

Probe din biocizi (dezinfectanţi) s-au ridicat sâmbătă şi duminică de la Spitalul de Copii, în două descinderi efectuate de DSP, procurori şi poliţişti. Joi seară, Ministerul Sănătăţii a anunţat rezultatele analizelor efectuate, iar în Braşov două dintre teste au fost neconforme la dezinfectanţi. Este vorba despre produsele Polyiodine Scrub (cel de dezinfectare a pielii) şi Hexio-Sept, într-un caz, la substanţa glutaraldehida, diferenţa fiind de la 12%, pe ambalaj, la 1,18% în realitate. „La primele teste, cele cu probleme, s-au recoltat probe de pe mâinile personalului din sala de operaţii. Aici putem să discutăm despre dezinfectanţi, dar putem să discutăm şi despre faptul că poate nu au fost respectate procedurile, timpii de dezinfecţie, spălatul pe mâini, putem să luăm în calcul şi acest fapt. Au mai fost recoltate teste de pe tăviţe renale din UPU, unde a ieşit o încărcătură microbiană, şi de pe pardoseală, care nu au fost corespunzătoare. Am luat un număr de probe, chiar mai mare decât cele de dinainte şi au fost bune. Noi suntem în permanenţă în control”, a susţinut doctoriţa Buvnariu, care a făcut şi a repetat apăsat o afirmaţie care ar fi hilară, dacă nu ar fi vorba de o tragedie, despre incidenţa infecţiilor nosocomiale (intraspitaliceşti) în judeţ, în condiţiile în care în toate spitalele de stat intri cu o boală şi ieşi cu mai multe, iar Ministerul Sănătăţii a recunoscut că raportarea este ridicolă: „Nu avem infecţii nosocomiale! Ştiu că Ministerul şi-a asumat faptul că raportarea este departe de realitate, ne asumăm şi noi”, apoi a refuzat să mai declare ceva, temându-se de interpretări.

Controale mixte în spitale

Prefectul Ciprian Băncilă a explicat scopul vizitei: „Rolul nostru este de a asigura transparenţă totală, de a vedea la faţa locului care este situaţia reală, de a vedea depozitul unde sunt dezinfectanţii, de a vedea că avem soluţii alternative pentru a continua activitatea, ca să relevăm faptul că în judeţul Braşov în nici un spital nu s-au oprit operaţie din cauza lipsie dezinfectanţilor, de a crea un climat în aşa fel încât orice cetăţean care intră în orice unitate spitalicească să ştie că este în siguranţă. Eu spun că şi-au făcut treaba managerii de spitale şi se străduiesc în continuare”.

Pe de altă parte, echipe mixte de la DSP şi Direcţia de Sănătate şi Asistenţă Medicală (DSAM) din cadrul Consiliului Judeţean, în baza unui ordin emis ieri de prefectul Ciprian Băncilă, au început o serie de controale la spitalele din Braşov vizând contractele din perioada 2012 – 2016, pentru furnizarea de dezinfectanţi în spitalele publice din judeţ.

 

Citiţi şi:

 ALERTĂ. Brașov. Rezultate dezinfectanți. Toate probele NECONFORME. Concentrația, cu 11% mai mică la unele substanțe active

Scandalul dezinfectanţilor. Hexi Pharma a solicitat intrarea în insolvenţă

EXCLUSIV. DSP Braşov nu a recoltat probe și din dezinfectanții de la Spitalul Făgăraș!

ALERTĂ. Update. Descinderi la Spitalul Clinic de Copii Brașov, pentru a doua zi consecutiv. Poliția și DSP ridică mai multe documente

ALERTĂ. Brașov. Poliția și DSP, în CONTROL la Spitalul de Copii din Brașov

UPDATE. Spitalul de Copii Braşov, pe lista cu dezinfectanţi neconformi!

Braşov. Scandalul dezinfectanţilor diluaţi! Dezinfectanţi Hexi Pharma şi pentru pacienţii braşoveni!

BRAŞOV. Spitalul din Făgăraş a înlocuit dezinfectantele Hexi Pharma

Update.Controale încrucişate în regim de URGENŢĂ în spitale

Corpul de Control al Ministerului Fondurilor Europene „intră” peste Hexi Pharma

Scandalul dezinfectanţilor. Tolontan: „SRI a știut de loturile Hexi cu probleme“


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button