[ViDEO] BRAŞOV. Tânăra care a primit rinichiul de la tatăl său a fost externată după nouă zile de la transplant
Timea, tânăra de 21 de ani din Miercurea-Ciuc, care a beneficiat, la Spitalul Sf. Constantin din Braşov, de primul transplant renal efectuat într-un spital privat din România, a plecat astăzi, pe picioarele ei.
Fata a primit rinichiul de la tatăl său, Levente (foto, stânga şi video 3), iar intervenţia a fost realizată în 1 Decembrie, Ziua Naţională a României. Tatăl, în vârstă de 42 de ani, a fost externat deja de marţi şi a venit ieri să-şi ia fata. Externarea atât de rapidă este o dovadă a avantajelor chirurgiei laparoscopice, care nu i-a lăsat nici o cicatrice bărbatului. Cei doi pacienţi sunt de etnie maghiară, stabiliţi în Miercurea-Ciuc, iar intervenţia a avut loc în 1 decembrie, de Ziua României, special, spun medicii, pentru a îmbunătăţi relaţiile româno-maghiare. În primele luni, fata va veni la analize şi controale săptămânal, iar medicii de aici vor lua legătura cu profesorii elveţieni, ce au făcut parte din echipa ce a efectuat intervenţiile, coordonată de chirurgul-şef de la Sf. Constantin, dr. Bogdan Moldovan (video 1). „Suntem foarte fericiţi că totul a decurs și s-a încheiat bine, le pot promite că totul este sub control şi că sunt în siguranţă. Donorul a fost externat după șase zile, astăzi pleacă și domnișoara transplantată. În afară de restricții de efort timp de două luni, pentru donor nu mai sunt alte Au ajuns la noi oarecum via Facebook, pentru că un prieten al meu din Târgu-Mureş a văzut postarea despre acreditarea centrului de transplant şi i-a îndrumat aici, după ce, de la Bucureşti au tot fost amânaţi. Ea va continua să primească tratament imunosupresor toată viaţa, dar terapia se va reduce în timp şi va putea duce o viaţă absolut normală, poate acum să-și continue studiile, să aibă o carieră, să se căsătorească, să aibă copii, ceea ce nu putea face cu dializa”, a explicat dr. Moldovan.
Toate costurile operaţiei, în jur de 25.000 de euro, au fost suportate de Fundaţia Spitalului Sf. Constantin, însă unitatea sanitară a trebuit să mai investească de-a lungul timpului în reamenajări ale spațiilor și ale circuitelor din spital, în echipamente, în mărirea echipei şi în pregătirea personalului. „Efortul cel mai mai este cel al echipei, al întregii resurse umane, a trebuit să mărim echipa, a trebuit să-i trimitem la training, la specializări în străinătate, a trebuit să organizăm prezentări de cazuri și de legislație, să fie toată lumea în cunoștință de cauză și să știe că este totul perfect legal. Pe ultimul loc aș pune efortul financiar, deși a trebuit să investim în aparatură, instrumentar, echipamente, am pregătit saloane cu alt regim de asepsie”, a declarat Camelia Șamotă (video 2), managerul spitalului.
Tatăl fetei a povestit că Timea a avut probleme cu rinichii de la naștere, de-a lungul anilor având mereu infecții, iar anul trecut, din cauza unui abces de proporții a ajuns să-i fie extirpat un rinichi. Apoi a început dializa, dar se simțea rău, astfel că părintelui i-a încolțit în minte ideea de a-i dona un rinichi. A urmat căutarea unui centru medical, au ajuns la București, dar li s-a spu să aștepte. „Celălalt rinichi se atrofiase, astfel că a trebuit să-l extirpăm, întrucât era riscant să rămână, de aceea transplantul s-a făcut pe stânga, nu pe dreapta, cum se face de obicei”, a mai explicat dr. Moldovan.
Citiți și:
Update BRAŞOV. Rinichiul tatălui transplantat fiicei funcționează normal
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.