Sănătate

[ViDEO] BRAŞOV. Spitalul Municipiului Săcele a fost redeschis după 6 ani de pauză. GALERIE FOTO şi VIDEO

  • PIC_2310_238963.JPG
  • PIC_2342_238964.JPG
  • PIC_2318_238965.JPG
  • PIC_2359_238966.JPG
  • PIC_2350_238967.JPG
  • PIC_2364_238968.JPG
 

„Spitalul Municipal Săcele a fost închis printr-o semnătură de prim-ministru care nu a durat mai mult de cinci minute, însă a durat un an redeschiderea lui”, aşa şi-a început discursul primarul localităţii, Virgil Popa, după tăierea panglicii, împreună cu prefectul Braşovului, Marian Rasaliu.

Evenimentul a fost marcat astăzi, în asistenţa a zeci de localnici şi a reprezentanţilor tuturor instituţiilor judeţene, precum şi guvernamentali, întrucât au fost prezenți ministrul Sănătății, Florian Bodog, ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca, alături de președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, senatori și deputați de Brașov.

Este un proiect pe care mi l-am asumat şi mă bucur că am putut, cu sprijinul Consiliului Local Săcele, să-l duc la bun sfârşit. Timp de şase ani cât a stat închis, spitalul s-a degradat. Am găsit aici peste 130 de copaci doborâţi, cuibi de vulpi, mizerie… Am investit în reparaţii capitale pentru ca săcelenii să aibă acces la servicii decente de sănătate. Mai mult, până când va fi încheiat contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, maximum două luni, putem susţine salariile, plata serviciilor de utilităţi şi investiţiile în echipamente ale spitalului. Pentru aceasta am alocat suma de 1.400.000 de lei din bugetul local”, a declarat edilul săcelean.

Cu această ocazie, ministrul Sănătăţii a subliniat: „În judeţul Braşov aveţi două proiecte importante. Primul, acesta din Săcele, al doilea remarcabil este Maternitatea Braşov, care se «naşte» foarte greu, cu finanţare de la Banca Mondială (…) Revenind la Săcele, trebuie menţionate şi lucrurile mai puţin plăcute. Aici, acoperirea vaccinală este sub 50%. Sunt 54 de copii cu rujeolă. Este o comunitate în Săcele cu copii care nu au CNP, deci nu sunt înregistraţi la medicul de familie. Fac un apel public aici către toate autorităţile din judeţul Braşov să lucreze împreună şi să rezolve această problemă, după identificarea copiilor fără acte, iar părinţii acestora să fie convinşi să-i vaccineze. Aveţi tot sprijinul meu!”.

Pentru că Guvernul nu a dat nici un ban pentru reabilitarea, respectiv redeschiderea spitalului din Săcele, Bodog nu a vrut să participe la tăierea panglicii: „La toate spitalele la care am fost, nu am tăiat panglica dacă ministerul nu a contribuit financiar. Dar, am contribuit logistic, din punct de vedere al politicilor de sănătate, i-am spirijinit, în obţinerea autorizaţiilor, aprobărilor pe care Ministerul Sănătăţii le dă pentru această structură şi i-am consiliat în ceea ce priveşte paşii pe care trebuie să-i facă în a-şi deschide această zonă de spitalizare de zi”.

Spitalul Municipal Săcele, condus de Rodica Pârvan, are acum şapte specialități pe ambulatoriu: Medicină internă, Cardiologie, Chirurghie, Obstetrică-Ginecologie, Oftalmologie, ORL și Pediatrie. Spitalul va avea și structură de spitalizare de zi cu 5 paturi la dispoziția medicilor, structură care are toate dotările necesare pentru desfășurarea actului medical. Primăria și Consiliul Local Săcele vor asigura, împreună cu Casa de Sănătate, bugetul pentru funcționare.

Deocamdată, vom avea spitalizare de zi, orientaţi pe medicina rapidă. Vom colabora cu spitalele din Braşov pentru urgenţe, care fac intervenţii majore, iar noi vom veni în completarea acestora oferind servicii medicale de zonă cronică şi recuperare, respectiv paliaţie, neuromotie, neuropsihiatrie, în general recuperare pe protocolul medical. Urmează să ne extindem cu serviciile”, a precizat managerul spitalului.

Investiția pentru redeschiderea spitalului s-a ridicat, până la acest moment, la 728.000 de lei, costuri suportate integral de Primăria Săcele.
Primarul Virgil Popa a afirmat că până la sfârșitul anului se va deschide laboratorul de radiologie, unde există deja un contract cu un fizician expert și cel de analize medicale, camera de gardă/UPU (care are toate dotările, fiind funcțională, dar deschiderea ei se poate face doar în urma discuțiilor cu medicii), precum și farmacia.

Tot până la sfârșitul anului urmează modificarea structurii spitalicești bazată pe adresabilitate și numărul pacienților pe primele trei luni, având ca obiectiv extinderea centrului de diagnostic și tratament cu structura de spitalizare zi, cu respectarea planului strategic național de sănătate și contractarea cu CNAS pentru spitalizarea continuă pentru specialitățile de recuperare medicală (neurochirurgicală, cardiorespiratorie, rematologie, ortopedie). Aceasta din urmă se poate realiza doar după luna august datorită calendarului legislativ, fiind necesară o rectificare bugetară. Într-o primă etapă spitalul va avea 50 de paturi spitalizare continuă, 10 paturi pe medicină internă, 20 pediatrie, 10 boli cronice și 10 îngrijiri paliative”, a mai spus Popa.

Spitalul Municipal Săcele a fost inaugurat în anul 1946, după extinderea unei clădiri construită în anii ’30 pentru a fi tabără pentru elevi de profesorul Nicolae Colceag. În data de 1 aprilie 2011, la decizia Guvernului Boc, unitatea a fost închisă, odată cu alte 66 de spitale din ţară. Cu lacătele ferecate a rămas până astăzi, când au fost consultaţi primii pacienţi.

Spitalul are demisol, parter, două etaje și mansardă, cu amprenta la sol de 734 mp, o suprafață desfășurată de 2.698 mp și o suprafață utilă de 2.065 mp.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button