[ViDEO] BRAȘOV. Spitalul Clinic de Copii are de acum o stație de sterilizare performantă
După doi ani de zbatere pentru strângerea fondurilor, Spitalul Clinic de Copii Brașov are de acum una dintre cele mai performante secții de sterilizare dintre unitățile medicale din România și, evident, din județ. Dotarea a fost realizată cu sprijinul Clubului Rotary, care în acești doi ani a adunat, cu sprijinul membrilor din Brașov, din țară și chiar din străinătate, 200.000 de dolari pe care i-a donat spitalului. Secția are și o nouă înfățișare după ce Consiliul Județean a reabilitat și extins spațiul în care aceasta se află.
Proiectul a fost demarat acum mai bine de 2 ani, scopul său fiind modernizarea Secției de sterilizare, în primul rând prin dotarea acesteia cu echipamente noi și moderne. Acestea permit adoptarea unui nou flux de sterilizare cu circuite funcționale, care îmbunătățesc substanțial actul medical, asigurând respectarea standardelor de sterilizare, informatizarea activității, monitorizarea indicatorilor de sterilizare fizico-chimici, biologici și încadrarea atât în normele legale naționale, cât și în cele stabilite prin directivele europene. „Am pornit în urmă cu doi ani proiectul «Împreună Dăruim», pentru a strânge fondurile pentru echiparea Secției de sterilizare a Spitalului de Copii, întrucât dotările pe care le avea până acum erau de o vârstă cu spitalul, având peste 40 de ani”, a spus Cleopatra Crăcuț, președintele în exercițiu 2018/2019 al Rotary Brașov.
Poate oferi servicii și altor spitale
Având în vedere suma mare de care a fost nevoie pentru această echipare, respectiv 200.000 de lei, Clubul Rotary Brașov a mobilizat întreaga comunitate locală, organizând campania de strângere de fonduri, care a cuprins două gale de caritate și alte evenimente ce au adus alături de proiect zeci de parteneri și sponsori. Pentru asigurarea întregii sume necesare finalizării proiectului, Clubul Rotary Brașov a dezvoltat un proiect de tip Global Grant, prin care a atras parteneri din Rețeaua Internațională Rotary, fapt care a fost răsplătit cu o finanțare de peste 30.000 dolari din partea Fundației Rotary International, spun reprezentanții clubului. Valoarea totală a Global Grantului, care a cumulat contribuțiile Clubului Rotary Brașov și a partenerilor internaționali, este de peste 100.000 dolari.
Cu această investiție, Spitalul Clinic Județean de Copii Brasov beneficiază acum de cea mai modernă secție de sterilizare din județ, având chiar capacitatea de a steriliza instrumentar medical și pentru alte unități medicale. Echipamentele sunt noi, de ultimă generație, complet automatizate, fabricate în Suedia de un leader mondial în domeniu. Performanțele acestor echipamente conduc la reducerea costurilor operaționale și realizarea unor importante economii de apă, energie electrică și timp. „Aceste echipamente sunt moderne, ne oferă o siguranță a sterilizării. Încercăm să luptăm cât mai bine cu infecțiile nosocomiale, să sterilizăm cât mai bine materialele cu care lucrăm. Acum chiar suntem siguri că și facem acest lucru”, spune medicul Liviu Muntean, director medical al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Brașov. Cel mai vechi aparat din stația de sterilizare care a funcționat până acum, la această unitate sanitară, este din 1979.
Tot din sponsorizări ale Clubului Rotary au fost reabilitate, din 2007, Unitatea de Primire a Urgențelor, secția de Terapie Intensivă și cabinetul de Stomatologie de la spital.
CJ a alocat o sumă de aproape patru ori mai mare față de 2016
În acest an, și Consiliul Județean a acordat o sumă consistentă Spitalului Clinic de Copii Brașov, alocând aproape 4,2 milioane de lei, față de 1,1 milioane de lei în 2016, 1,3 milioane lei, în 2017 și 2,724 milioane lei în 2018. Stația de Sterilizare a fost reparată și igienizată cu 170.000 lei din fondurile alocate anul trecut de CJ. „Este un eveniment frumos, un eveniment care se întâmplă chiar de 1 iunie. Vreau să-i felicit pe cei de la Rotary Brașov și pe medicii Spitalului de Copii pentru deschiderea de care au dat dovadă. Sunt multe proiecte care au fost implementate în decursul timpului, mă bucură că avem asemenea parteneri. În același timp, Consiliul Județean a avut o preocupare constantă, de la an la an, a crescut suportul financiar pe care-l acordăm Spitalului de Copii – dacă în 2016 alocarea a fost de 1,1 milioane lei, anul acesta alocăm 4,2 milioane de lei. De asemenea, avem mai multe proiecte depuse pe fonduri europene, fie că vorbim de ambulatoriu, care este în valoare de 10 milioane de lei, fie de alte proiecte, unele dintre ele cofinanțate de noi cu sprijin de la Ministerul Sănătății, astfel încât spitalul și activitatea acestuia să se îmbunătățească de la un an la altul”, a declarat Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.