Sănătate

[ViDEO] BRAŞOV. „Şcoală” la Spitalul Clinic de Copii

 

În fiecare an, ziua de 1 Iunie este marcată în mod special la Spitalul Clinic de Copii Braşov prin manifestări ample şi diverse, pregătite cu minuţiozitate de medici, asistente şi ceilalţi angajaţi ai unităţii sanitare, pentru micuţii pacienţi internaţi, dar şi pentru cei sănătoşi. Anul acesta a fost, însă, momentul pentru a lansa programul „Şcoala Mamei”, un proiect pe durată nelimitată. Asistentele medicale şi asistenta socială a spitalului, sub îndrumarea a trei medici, şi-au propus ca prin acest program să reuşească informarea şi educarea mamelor cu privire la creşterea, îngrijirea şi dezvoltarea copilului sănătos/bolnav. „Obiectivele acestui proiect sunt promovarea sănătăţii mamei şi copilului, educaţia sanitară specifică mamelor şi copiilor internaţi, facilitarea accesului populaţiei defavorizate din mediul rural la informaţii şi servicii socio-medicale pentru copii şi mame”, spune Daniela Davidescu, asistentă medicală la secţia Pediatrie II, una dintre responsabilii programului. Îi stau alături Laura Sotiriade – asistentă-şefă a spitalului, Gabriela Slăvitescu – asistenta socială pe unitatea sanitară, Cristina Dobrin – asistentă medicală la Secţia Pediatrie I, Alina Cotora, asistentă medicală Compartiment Terapie Acuţi, Nicoleta Manta şi Alina Cornaci, asistente medicale la Secţia Pediatrie II, îndrumate de dr. Maria Mitrică, medic şef secţie Pediatrie II, conf. dr. Oana Falup-Pecurariu, medic şef secţie Pediatrie, şi dr. Florian Sanda, Biroul Managmentul Calităţii şi Serviciilor.

Şi în afară, cu mamele din comunităţile defavorizate

Din câte se poate observa parcurgând obiectivele, programul se desfăşoară pe mai multe direcţii şi nu doar în incinta Spitalului Clinic de Copii Braşov, ci şi în comunităţile rurale din judeţul Braşov. „Avem trei direcţii de acţiune, să zicem aşa. Una este pentru mămicile internate cu copiii în spital. O dată pe săptămână, în fiecare secţie, purtăm cu ele discuţii libere pe o temă «fierbinte»: cum ar fi alăptarea sau prevenirea infecţiilor nosocomiale, infecţiile intraspitaliceşti, pe care mamele le pot favoriza fără să ştie, cu pachetele pe care le primesc sau le duc, cu vizitele, cu nerespectarea strictă a regulilor de igienă. A doua direcţie se desfăşoară în afara spitalului, în comunităţi rurale defavorizate, cu sprijinul autorităţilor locale şi al meditorilor sanitari, care sunt sau ar trebui să fie cheia, liantul între noi şi mămicile din comunitate, pentru că au credibilitate în faţa lor. Am fost până acum într-o activitate-pilot la Budila, unde sunt multe mame minore – o altă mare problemă – şi unde am dat peste o «modă» ciudată şi nocivă: hrănirea sugarilor, în ciuda faptului că îi alăptează, cu ceai amestecat cu un fel de iaurt pentru copii. Uite aşa ni se umple secţia de boli digestive”, mai spune Daniela Davidescu.

Medicii vă aşteaptă la spital şi dacă aveţi copii sănătoşi

Cea de-a treia direcţie este dedicată mamelor şi de ce nu şi taţilor din Braşov şi din împrejurimi, care sunt aşteptaţi o dată pe lună în sala festivă a spitalului pentru a discuta cu specialiştii pe diferite teme legate de sănătatea copiilor lor. Cei care le vor vorbi şi care le vor răspunde la întrebări sunt medici ai spitalului.
Atât în spital, pe secţii, cât şi în comunităţi sau în sala festivă a spitalului, temele abordate sunt diverse şi de mare interes: alimentaţia  sănătoasă a nou-născutului şi sugarului, promovarea alimentaţiei la sân; nevoile fiziologice ale copilului, în fiecare stadiu de dezvoltare: baia copilului, somnul, alimentaţia – diversificare, meniuri; prim-ajutor şi prevenţie în accidentele casnice: înec cu alimente, căzături – sugar şi copil mic, arsuri, electrocutare, gestionarea situaţiilor  în caz de febră, eritem fesier, icter fiziologic prelungit, vărsături, diaree, regurgitare, colici, sughiţ, agitaţie psiho-motorie, plâns; vaccinarea şi prevenirea îmbolnăvirii nou-născutului; depresia postpartum; drepturile şi nevoile psiho-sociale ale copilului; metode pozitive de disciplinare a copilului; nevoile copilului cu dizabilităţi (îngrijire, acces servicii socio-medicale, orientare); educaţie sanitară pentru mamele internate (minore în special) informare şi respectare regulament de ordine interioară, prevenirea îmbolnăvirilor asociate asistenţei medicale; accesul la servicii medicale-servicii primare şi de specialitate; confidenţialitate, autonomie, non-discriminare în acordarea serviciilor medicale, acte identitate/ acces servicii sociale – drepturi şi obligaţii ale părinţilor.

„Spitalul – prietenul copiilor”

De aceea considerăm ca beneficiari direcţi ai programului mamele şi copiii din judeţul Braşov care accesează serviciile medicale ale unităţii sanitare, iar ca beneficiari indirecţi, familia, spitalul, comunitatea. Vrem să punem un strop de educaţie, ceea ce ne ajută şi pe noi. Altfel, degeaba renovăm şi recompartimentăm. Sunt secţii cu flux mare de pacienţi, cum este cea de Boli Respiratorii, iarna, şi cea de Boli Digestive, vara, unde este nevoie frecvent de acţiuni din acestea de educaţie sanitară, fiindcă dincolo, unde stau copiii mai mult timp internaţi, avem o relaţie bună cu aparţinătorii”, a explicat Davidescu.

O activitate distinctă este cea care stă sub genericul „Spitalul – prietenul copiilor”, fiind vorba despre informare şi familiarizare cu privire la intervenţiile invazive, necesare îngrijirii şi tratarea pacienţilor, dublată de terapie prin joc. „Vrem să le explicăm că tot ceea ce facem este pentru binele copiilor, nu vrem să le facem rău, chiar dacă sunt proceduri neplăcute. În asemenea situaţii ne ajută terapeuţii prin joc pe care îi avem în fiecare secţie, unde există şi cameră de joacă, cu excepţia Terapie Acuţi. Nu facem asta, «Şcoala Mamei», de dragul de a arăta ce ştim noi, ci pentru a-i ajuta, mai ales pe mamele minore de care nimeni nu are grijă. Nu putem schimba tot, dar măcar 10%, ce ţine de noi”, a subliniat şi Gabriela Slăvitescu.

Voluntariat pentru comunitate

Tot programul se desfăşoară prin voluntariat. Şi deplasările prin comunităţi, ca şi materialele de informare tipărite şi distribuite au fost suportate de cei implicaţi în program. „Îi avem drept colaboratori  pe cei de la Asociaţia Firm Foundations România şi de la Direcţia de Sănătate Publică Braşov. Cei de la fundaţie ne ajută de ani buni şi cu hăinuţe, jucării, scutece de unică folosinţă, socializare cu copiii care stau mult internaţi la noi, cu cei care sunt spitalizaţi singuri”, ne-au mai spus responsabilii programului „Şcoala Mamei”.
Pentru că suntem pediatri, pe lângă munca pe care o desfăşurăm în spital, ne-am gândit, împreună cu un grup de asistente, care au văzut unde sunt problemele, unde sunt lipsurile în educaţia mamelor, mai ales în ceea ce priveşte nou-născutul şi sugarul, să creăm o echipă care sistematic să se ocupe de educarea mamelor, în special de copii mici, privind alimentaţia, îngrijirea, baia, modul de administrare a medicamentelor. Practic, o să avem întâlniri lunare, la spital, cu mamele doritoare de a avea astfel de informaţii, transmise în mod direct. Este un voluntariat al colectivului din Spitalul de Copii, care se adresează comunităţii din Braşov, în scopul de-a îmbunătăţi îngrijirea copiilor, a viitorului nostru”, ne-a declarat dr. Maria Mitrică (video), şefa secţiei Pediatrie II.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button