Sănătate

[ViDEO] BRAŞOV. Infirmierele din spitalele de stat se pregătesc de proteste

 

În doar 24 de ore, după cum ne-au spus azi câteva dintre angajatele pe posturi de infirmiere din Spitalul Judeţean Braşov, s-au strâns peste 100 de semnături pentru a li se schimba statutul. În acelaşi timp, infirmierele şi-au exprimat acordul pentru a participa la protestul pe care-l pregătesc, posibil chiar pentru mâine dimineaţă. 

„În toate spitalele din Braşov, infirmierele au aceleaşi nemulţumiri, ca urmare, sunt solidare şi vor să ia atitudine în ceea ce le priveşte. Ele consideră că sunt într-un permanent pericol atât pentru persoana lor, fiind primele care iau contact cu bolnavul imediat ce sunt internaţi în spital, cât şi pentru ceilalţi pacienţi, prin sarcinile multiple pe care sunt nevoite să le îndeplinească în timpul serviciului, nu doar ca infirmeiere, ci şi ca ajutoare la bucătărie sau brancardiere. În statulul lor scrie că nu au contact cu bolnavul, dar de fapt au primul contact cu ei, chiar periculos, cu sângele acestuia, care poate fi infectat, cu vărsăturile pacienţilor, etc.  Deci, sunt primele persoane care se pot infecta de la pacient, inclusiv cu infecţii nasocomiale, pe care apoi le pot transmite cu uşurinţă celor din jur, atât din spital, cât şi din afară. Mai mult, din cauzele pe care le-am descris anterior, este firesc ca aceste infirmiere să fie apoi puse să ajute la împărţirea mâncării pentru bolnavi, la orele de masă? Şi ne mai mirăm că nu putem scăpa de infecţiile intraspitaliceşti!”, a declarat azi dr. Jeridi Mohamed, medicul care sprijină cauza acestor infirmiere. 

Sursa citată a precizat că nemulţumirea celor care lucrează în spital la acest nivel al actului medical este legată şi de ordin financiar. Dr. Jeridi a mai spus că baza de calcul a unei infirmiere porneşte de la 850 de lei pe lună. 

„De fapt, ele sunt plătite cu 4,5 lei pe ora de gardă. Mai mult, sunt nevoite să facă şi pe brancardierele. Majoritatea infirmierelor nu sunt foarte robuste, astfel încât cu greu pot sprijini sau ridica pacienţi de peste 100 de kg, mai ales dacă aceştia nu se pot mişca, dar care trebuie deplasaţi pentru îngrijirea zilnică. Şi infirmierele trebuie să facă acest lucru singure, pentru să aşa e în spital, o infirmeră pe tură”, a continuat medicul. 

Prin protestul pe care vor să-l organizeze, infirmierele vor să obţină nu doar mărire de salariu, ci şi condiţii mai bune de muncă, să nu le mai fie pusă sănătatea şi viaţa în pericol. De asemenea, considerând că actualul sindicat din care fac parte nu le reprezintă corect interesele, unele infirmiere se mobilizează să se întrunească într-o altă entitate.

Dr. Daniela Neculoiu, manager al Spitalului Clinic de Urgenţă Braşov, nu a putut fi contactată pentru un punct de vedere. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare