Sănătate

[ViDEO] BRAȘOV. Dotare cu aparatură medicală de top, Centru de scleroză multiplă și discotecă pentru pacienți, la Spitalul de Neurologie și Psihiatrie

 

Astăzi vor fi deschise ofertele pentru achiziționarea de aparatură medicală destinată Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie din Brașov, o investiție de aproximativ 3,3 milioane de euro. 

Este vorba despre aparatură medicală de ultimă generație, pentru recuperare neuromotorie. Concret, vor fi achiziționate zeci de echipamente medicale de specialitate și seturi de mobilier care vor fi amplasate la sediul central al Spitalului Clinic de Psihiatrie si Neurologie, în spațiul alocat desfășurării activității Ambulatoriului. Pe lista echipamentelor prevăzute, se regăsesc următoarele aparate: ecograf muscolo-scheletal, ecograf doppler, aparatură de laborator, respectiv două aparate pentru analize medicale, două ventilatoare portabile, stație de aer medical, ecograf transcranian, precum și diverse echipamente pentru recuperare neuro-psiho-motorie cum sunt: lift pentru transport pacienți, bandă alergare sau bandă pentru bazin, sistem robotizat de recuperare a mersului și alte sisteme de evaluare și recuperare a mobilității membrelor.

Se estimează că până vara anului 2021 se va finaliza procesul de derulare a achizițiilor și de dotare a Ambulatoriului.

„Am fost nevoiţi să anulăm la această licitație comanda pentru computerul tomograf (CT) dorit pentru că proiectul european câştigat presupune achiziţionarea unuia, iar aici nu putem avea două astfel de aparate. Cu acordul Consiliului Județean Brașov şi al Ministerului Sănătății, banii alocați pentru CT îi vom folosi pentru achiziționarea unui RMN”, a declarat managerul interimar al unității spitalicești, asist. univ. dr. Florin Bîgiu, în conferința de presă susținută joi.  

Astfel, conducerea spitalului se pregătește deja pentru îmbunătățiri majore în ceea ce privește îngrijirea pacienților din toate secțiile pe care le are în administrare, inclusiv secțiile pentru cronici din localitățile Vulcan și Zărnești.

„Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov, din punct de vedere investiţional, se află într-un moment istoric întrucât, faţă de anul 2018, sumele alocate pentru investiţii au crescut de 9 ori (în 2018 – 327.000 euro, în 2019 – 3.151.000 euro), împărţiţi astfel: fonduri proprii – 106.000 euro, bani din fondurile Consiliului Judeţean – 241.000 euro, fonduri de la Ministerul Sănătăţii – 604.000 euro, fonduri europene – 2.200.000 euro. Strategia de dezvoltare propusă de Comitetul Director se desfăşoară pe trei paliere: Pentru specialitatea Neurologie, se urmăreşte un plan de convergenţă către o unitate de accident vascular acut care poate desfăşura tratament de tromboliză. Pentru specialitatea medicină fizică şi recuperare, din fonduri europene, Ambulatoriul va fi dotat cu aparatură modernă de electroterapie, hidroterapie şi kinetoterapie, putând astfel să deservească în regim de ambulator, în afara internării, un număr mai mare de pacienţi post-accident vascular acut. Aparatura achiziţionată în cadrul acestui program va include şi platforme robotice de reeducare a mersului. Se va avea în vedere şi reamenajarea bazinului de la parterul bazei de recuperare. Pentru specialitatea psihiatrie s-a avut în vedere creşterea calităţii actului medical şi îmbunătăţirea securităţii, atât a personalului medical, cât şi a pacienţilor”, a specificat dr. Bîgiu într-o intervenție anterioară, când s-a semnat contractul de finanțare din fonduri nerambursabile Regio, în valoare de 2,2 milioane de euro. 

 

Pentru pacienții cu scleroză multiplă

Având în vedere toate acestea, managerul citat speră să poată deschide la Brașov și un Centru pentru pacienții cu scleroză multiplă. 

Dr. Bîgiu a menționat, joi, că a început deja demersurile în acest sens: „Sunt destui pacienţi în Braşov, Covasna şi Harghita, care, în prezent, trebuie să se deplaseze la Bucureşti pentru a primi tratament imunomodulator. Prin asociaţiile lor, am întocmit o listă de pacienţi şi am cerut ministerului acordul pentru a putea face acest tip de terapie aici”.

Conform acestuia, este vorba de aproximativ 200-300 de pacienţi care suferă de această boală.  
 
El a precizat că una dintre cerinţe pentru a putea înfiinţa acest centru este existenţa unei secţii de terapie intensivă în cadrul spitalului.
 
„Vom modifica organigrama spitalului în sensul că vom avea compartiment acuţi, unde vom avea colaborare şi cu un medic anestezist. Resursa umană o avem, resursa de aparatură o avem, vom strânge şi o listă de semnături din partea pacienţilor pe care să o depunem la Ministerul Sănătăţii, la comisiile care se ocupă cu această parte de acreditare. Încercăm să dotăm spitalul cu tot ceea ce este necesar pentru a răspunde nevoilor pacienților, printre care tromboliza, tratamentul sclerozei multiple și să orientăm spitalul către acuți, nu către cronici”, a precizat dr. Bîgiu.
 
El a arătat că, în 2020, spitalul va avea o perioadă grea, urmând să fie verificat în vederea acreditării de ciclu doi. 
 
 
Distracție pentru pacienți de la Neuro
 
În ceea ce priveşte pacienţii, dr. florin Bîgiu a menționat că, din luna aprilie, aceştia beneficiază de un program zilnic, care include vizionări de filme şi chiar o seară de discotecă săptămânal, vinerea. Totodată, el a spus că a solicitat finanţare de la Consiliul Judeţean Braşov, în a cărui subordine se află spitalul, pentru a-i putea duce în excursii pe pacienţii deplasabil de la secţiile din Zărneşti şi Vulcan, „într-un mediu controlat”, eventual la mănăstiri, sub supravegherea personalului medical. 
 
Totodată, infirmierele le fac cumpărături pacienţilor, din banii acestora, în funcţie de ce îşi doresc aceştia.
 
citiți și
 
 
 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button