Sănătate

[ViDEO] BRAŞOV. Autorităţile au stabilit unde va fi ridicat viitorul spital

 

Municipalitatea are şapte hectare şi vrea să mai ia alte 11 pentru a avea spaţiu suficient pe care să se dezvolte viitorul spital din Braşov, ce va fi în administrarea Consiliului Judeţean. A fost pregătit şi proiectul ordonanței de urgenţă a Guvernului pentru ca autoritățile brașovene să fie proprietare pe întreaga suprafață.

După ce s-au vehiculat două variante de amplasare a unui nou spital la Braşov, unul regional, autoritățile brașovene au convenit că spaţiul cel mai bun pentru construcția acestuia este în zona Institutului de Cercetare-Dezvoltare Inovare Produse High Tech pentru Dezvoltare Durabilă al Universităţii Transilvania, în apropierea Centrului de Afaceri, care este în curs de amenajare. Această decizie a fost luată ținând cont de faptul că zona va fi interconectată la ocolitoarea Brașovului, astfel că accesul va fi facil din mai multe zone și va fi evitat traficul aglomerat din oraș. Cealaltă variantă de amplasament era Stadionul Municipal, însă edilii vor să amenajeze în această zonă o sală polivalentă. Pentru a demara proiectul este necesar ca proprietatea terenului să revină integral municipalităţii.

Prefectura lucrează la proiectul de OUG

Terenul disponibil în zona Centrului de Afaceri este de 7 ha și este proprietate a municipiului, la care se pot adăuga 11 ha, care sunt în administrarea Institutului Cartofului. „Dacă se va trece această suprafață de teren în proprietatea municipiului, am putea discuta de un proiect amplu, cu tot ce este necesar pentru o unitate sanitară la standardele actuale. Acest proiect se referă la trecerea acestei suprafețe în domeniul public al municipiului Brașov. După aceea, se poate face studiul de fezabilitate care va stabili indicatorii tehnico-economici, astfel ca să vedem pe partea de infrastructură ce înseamnă. Municipiul, ca proprietar al terenului, poate face studiul de fezabilitate și investi în infrastructură. Proiectul tehnic ar urma să îl realizeze Consiliul Județean”, a explicat primarul George Scripcaru, astăzi, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Consiliului Judeţean Adrian Veştea (video 2) şi prefectul Ciprian Băncilă. Un proiect al acestei ordonanțe a fost întocmit deja de către oficialii Prefecturii, iar forma sa finală urmează să ajungă săptămâna viitoare la Guvern.

„Noi am făcut mai mulţi paşi pentru acest proiect, chiar dacă nu am anunţat de fiecare dată. Am avut întâlniri atât cu reprezentanții Consiliului Județean Brașov și cu cei ai Asociației Noul Spital al Braşovului, iar împreună am fost și la ministrul Sănătății, unde a fost și un reprezentat al Ministerului Finanțelor și am convenit cadrul general la care să ne raportăm. Propunerea noastră, pe care am mai avut-o și cu ani în urmă este ca acest spital să fie în zona Institutului Genius și al Centrului de Afaceri, iar pentru aceasta trebuie inițiat un proiect de Ordonanță de Guvern pentru trecerea terenului din proprietatea statului în cea a Municipiului. Am și făcut pașii în acest sens. Am făcut un material ce l-am înaintat Prefecturii, care lucrează la un proiect de ordonanță referitor la amplasamentul noului spital. Acest proiect de ordonanță va fi înaintat Guvernului în perioada următoare. Apoi, pas cu pas, lucrurile vor fi derulate. Pentru a construi un spital, trebuie să stabilești întâi locul, nu poți face un asemenea obiectiv oriunde. Acum, lucrurile sunt clare din punct de vedere al amplasamentului”, a subliniat Scripcaru.

Despre sume necesare şi finanțare nu se discută deocamdată

În schimb, în ceea ce privește finanțarea, autoritățile brașovene s-au ferit să avanseze sume, precizând că despre acest lucru se va putea discuta după ce problema juridică a terenului va fi clarificată. „Avem deja o localizare, avem un proiect de hotărâre de Guvern să ni se dea terenul, după care vom fac studiul de fezabilitate și alte lucruri premergătoare pentru a realiza acest obiectiv. În ceea ce privește finanțarea, pe Programul Operațional Regional sunt puțini bani pentru spitale. Poate Guvernul va avea un program național pentru construcția de noi spitale, cum este Programul Național de Dezvoltare Locală. Să existe o preocupare din partea Guvernului, o strategie, pentru construcția de unități noi sanitare. Dacă avem o situație juridică certă și un studiu de fezabilitate sunt niște pași importanți în acest sens, pentru că până acum nu s-a făcut nimicconcret pentru acest proiect”, a spus Adrian Veștea, președintele CJ Brașov.

Citiţi şi:

BRAŞOV. Ce vrea Primăria să facă pe terenul Stadionului Municipal


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare