[ViDEO] BRAŞOV. Alerta de meningită a fost ridicată. Autoritățile se felicită pentru gestionarea situației
Alerta epidemiologică de boală meningococică lansată în 15 iunie a fost ridicată. Ieri, conducerea Spitalului de Boli Infecţioase a externat alţi opt pacienţi, după ce marţi a externat patru pacienţi. Nu pentru toţi au venit rezultatele de la „Matei Balş”, dar medicii susţin că ei sunt oricum în afara pericolului. „Astăzi (ieri – n.r.) vom face externarea altor 8 pacienţi, fără a mai aştepta până mâine (azi – n.r.) rezultatele de laborator pentru că probabilitatea ca ele să fie negative este foarte mare şi dacă ar fi fost pozitive, durata de tratament de 5 zile este suficientă, deci îi considerăm vindecaţi”, a explicat dr. Ramona Ionescu, manager Spitalul de Boli Infecţioase Braşov.
În spital vor mai rămâne opt pacienţi din cei 20 internaţi cu suspiciune de boală meningococică. În nici unul dintre cazurile internate nu a fost vorba de meningită propriu-zisă, ci de suspiciuni de boală meningococică. „Dintre cei opt care rămân, 2 sunt pacienţi cu meningococemie clinic, unul confirmat şi cu laboratorul, cu Real Time PCR. Este primul caz internat în data de 13 iunie. Al doilea caz internat în 15 iunie, după decesul tânărului de 17 ani, nu a fost confirmat. Trei pacienţi sunt contacţi foarte direcţi ai pacientului decedat la Spitalul Clinic de Copii – caz confirmat şi el cu laboratorul la Institutul Naţional Matei Balş, iar alţi trei pacienţi vor rămâne din diverse motive, cum ar fi starea postpuncțională”, a mai spus managerul de la Boli Infecţioase.
Aceste motive, însă, nu sunt legate de suspiciunea de boală meningococică, ei fiind în afara acestora, spun medicii. Meningococemie a avut pacientul care a decedat în noaptea de miercuri spre joi, săptămâna trecută. „Rezultatul primit de la Institutul Naţional Matei Balş confirmă cazul (…). S-a confirmat prezenţa meningococului. Da, a fost meningococemie”, a mai spus dr. Ionescu.
Ancheta epidemiologică este încă în desfășurare
Pe de altă parte, ancheta epidemiologică începută săptămâna trecută nu s-a încheiat, fiind în desfăşurare, a precizat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Braşov, dr. Claudia Bularca (foto, dreapta). De asemenea, au fost făcute dezinfecţiile în toate spaţiile pe unde au fost copiii.
După decesul tânărului de 17 ani, la Spitalul de Boli Infecţioase din Braşov au fost consultate 220 de persoane, din care 20 au fost internate, începând din 13 iunie, ultima internare fiind în cursul zilei de duminică.
Managerul spitalului a ţinut să mulţumească tuturor factorilor, începând cu prefectul Marian Rasaliu, Direcţia de Sănătate Publică, Ministerul Sănătăţii, secretarul de stat Raed Arafat, pentru lucrul în echipă. „A fost o experiență încurajatoare și cred că acest lucru a făcut ca în termen de cinci zile, în stilul occidental, să putem ridica alarma epidemiologică lansată în 15 iunie”, a punctat dr. Ramona Ionescu. Opinie împărtășită de prefectul Marian Rasaliu, care a ținut și el să mulțumească medicilor și asistentelor de la Spitalul de Boli Infecțioase (video 2).
Pentru că au gestionat cum se cuvine focarul de meningită, medicii și asistentele vor primi 100 de lei în plus la salariu, pentru merite deosebite, stimulentele financiare fiind eșalonate pe următoarele două luni, din fondul asigurat de Consiliul Județean începând cu acest an.
Reamintim că un tânăr de 17 ani a decedat joia trecută la Spitalul Clinic de Copii Braşov, după câteva ore de la internare, bănuielile medicilor, din cauza evoluției fulminante, fiind de meningită. Atât tânărul decedat, cât şi cei care au fost internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase participaseră la o petrecere de majorat în localitatea Tărlungeni, unii dintre ei deplasându-se apoi la o discotecă din apropiere.
Citiți și:
BRAŞOV. Primii cinci pacienţi suspecţi de meningită vor fi externaţi astăzi
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.