[ViDEO] BRAȘOV. 15 milioane de euro pentru reabilitarea energetică a trei spitale
Consiliul Judeţean a depus la Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Centru trei proiecte prin care vrea să atragă fonduri europene pentru efictentizarea energetică a trei spitale: Maternitatea, Unitatea de Asistenţă Medico-Socială de la Sânpetru şi Spitalul de Neurologie şi Psihiatrie Braşov.
Cel mai avansat proiect depus pe Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 3, pentru care urmează să se semneze contractul de finanţare, este cel privind modernizarea, dotarea şi eficientizarea energetică a corpului nou al Maternităţii (Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie) Braşov şi extinderea corpului care face legătura acestuia cu cel vechi. Valoarea totală a proiectului este de 26.507.919 lei cu TVA, aproximativ cinci milioane de euro. Administraţia judeţeană va asigura o cofinanţare de 2% din valoarea eligibilă a proiectului (390.403 lei, inclusiv TVA), precum şi cheltuielile neeligibile, în cuantum de 7.002.733 lei (inclusiv TVA). Proiectul urmează a se implementa în 24 de luni, iar execuţia lucrărilor de construcţie se va realiza pe o perioada de 15 luni.
Lucrări pentru securitate la incendiu
Pe lângă corpul nou al Maternităţii Braşov, Consiliul Judeţean Braşov are în plan să modernizeze cu bani europeni şi Unitatea de asistenţă medico-socială de la Sânpetru. Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea (video), administraţia judeţeană a pregătit un proiect ce vizează reparaţiile capitale la corpul C 1 al unităţii sanitare de la Sânpetru. La acest imobil ar urma să se realizeze intervenţii la elementele structurale, se vor efectua lucrări la terasele exterioare, dar şi lucrări de eficientizare energetică. De asemenea, interiorul va fi recompartimentat şi vor fi realizate unele amenajări necesare aducerii clădirii la noile standarde de funcţionare din punct de vedere al siguranţei la incendiu. Valoarea totală a investiţiei este de 8.553.690 lei (inclusiv TVA), din care lucrările propriu-zise vor costa 6.295.540 lei (inclusiv TVA). Proiectul urmează a se implementa într-un an bugetar, durata de proiectare fiind estimată la 3 luni calendaristice, iar execuţia lucrărilor la 11 luni calendaristice.
Bani şi pentru două Unităţi de Primire Urgenţe
Ultimul proiect depus este pentru finanţare cu fonduri europene pentru reabilitarea Spitalului de Psihiatrie şi Neurologie Braşov. „Valoarea estimată a acestui proiect este de 5,5 milioane de euro”, a anunţat preşedintele CJ, Adrian Veştea.
Unitatea medicală are nevoie de 30 de milioane de lei.
CJ Brașov, în subordinea căruia se află Spitalul de Neurologie, va aplica pe Programul Operațional Regional 2014-2020, pentru a obține o finanțare pe fonduri europene necesară lucrărilor de consolidare, modernizare şi reabilitare energetică a unității medicale. Conform indicatorilor tehnico-economici, investiția se ridică la 30,736 milioane lei cu tot cu TVA. Dacă va obține finanțarea, CJ Brașov ar urma să participe la investiție cu o co-finanțare de 2%, adică 848.237 de lei, la care se adaugă și cheltuielile neeligibile.
În perioada următoare, CJ Brașov va depune cererea de finanţare a acestui proiect, la Agenţia de Dezvoltare Centru.
„Noi am depus trei proiecte, în valoare totală de aproximativ 15 milioane de euro, pentru lucrări care să ducă la eficientizarea energetică a unor corpuri de clădire a trei spitale. Cu proiectul corpului nou al Maternităţii suntem mai avansaţi, pentru care urmează să semnăm contractul de finanţare, cel de la Unitatea de la Sânpetru este în evaluare, iar cel pentru Spitalul de Neurologie şi Psihiatrie este depus recent, dar şi acesta în termen, şi suntem încrezători că vom obţine finanţare”, a precizat Veştea.
Totodată, CJ Braşov este singurul din regiune care poate depune două cereri de finanţare pentru Unităţile de Primire Urgenţe (UPU). „Dorim să extindem Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă printr-un proiect finanţat de Banca Mondială pe care îl avem deja pregătit, iar pentru dotarea acesteia cu echipamente şi aparatură vom depune un proiect pe Axa Prioritară 8. În ceea ce priveşte Spitalul Clinic de Copii, dacă nu reuşim să facem exproprierea pentru a extinde UPU, vom face un proiect doar pentru dotări. Până în aprilie 2018, când se închide acest apel de proiecte, sperăm să accesăm banii europeni. Practic, nu avem concurenţă aici, sunt sume fixe, câte 1,3 milioane de euro de fiecare”, a mai spus şeful administraţiei judeţene.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.