UPDATE COLECTIV. Anchetă sanitară în spitalele unde au fost trataţi răniţii
Ministerul Sănătăţii anunţă, într-un comunicat de presă, că Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti analizează situaţia infecţiilor nosocomiale (intraspitaliceşti) din unităţile sanitare cu paturi. „Spitalele din România utilizează ghiduri naţionale şi internaţionale, precum şi protocoale specifice de tratament în cazul marilor arşi. După incendiul din dată de 30 octombrie, Ministerul Sănătăţii a transmis din nou către unităţile sanitare care au preluat în îngrijire răniţii de la Colectiv aceste protocoale”, se arată în comunicatul postat pe site-ul instituţiei.
„Infecţiile intraspitaliceşti reprezintă, pe plan internaţional, una dintre complicaţiile cele mai frecvente ale pacienţilor cu arsuri majore. Conform studiilor de specialitate în acest domeniu, 75% dintre decesele pacienţilor cu arsuri sunt asociate cu complicaţii infecţioase şi/sau leziuni pulmonare. Infecţiile reprezintă doar unul din multipli factori determinant ai prognosticului în cazul pacientului cu arsuri. Principalul factor care a determinat decesul pacienţilor răniţi în incendiul din 30 octombrie este reprezentat de leziunile pulmonare grave”, se mai arată în comunicat.
„Pentru tratamentul adecvat al infecţiilor nosocomiale, spitalele au avut la dispoziţie medicaţia şi mijloacele terapeutice necesare. Acestea au fost asigurate prin programul destinat pacientului critic. Dacă pentru anul 2015, acest program avea prevăzut un buget de peste 200 milioane lei, după accident acesta a fost suplimentat cu 23,6 milioane de lei, la nivelul solicitărilor transmise de spitalele care au preluat victimele”, mai susţin reprezentanţii MS.
Aceştia afirmă că, la solicitarea Ministerului Sănătăţii, Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş a oferit consultanţă de specialitate tuturor spitalelor prin medici specialişti şi au efectuat analize microbiologice. Institutul Naţional de Sănătate Publică realizează în prezent o analiză a infecţiilor la pacienţii cu arsuri, urmând să prezinte un raport complet şi un plan de măsuri concrete. Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti a recoltat probe care atestă încărcătură microbiană aeriană şi probe care să arate încărcătură bacteriană de pe suprafeţele din incinta spitalelor. Rezultatele acestor teste vor fi finalizate în cursul săptămânii viitoare.
„Astăzi, principala preocupare a echipei de la Ministerul Sănătăţii o reprezintă recuperarea medicală a răniţilor care se află în acest moment în spitalele din ţară şi din străinătate. Refacerea va fi de lungă durată şi presupune recuperare medicală, dar şi suport psihologic care să ducă la reintegrarea socială a acestor tineri”, a declarat Patriciu Achimaş-Cadariu, ministrul Sănătăţii.
Citiţi şi:
COLECTIV. UPDATE. O singură cadă pentru arşi
COLECTIV. UPDATE. Trei dintre răniţi au murit din cauza infecţiilor nosocomiale
COLECTIV. Tatăl unei victime: „Au fost condamnați la moarte din primele zile“
COLECTIV. LIVE TEXT. Ce spun medicii despre răniţii în incendiu!
COLECTIV. „Cei care au scăpat din foc au fost omorîți de bacteriile care infectează spitalele“
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.