Update BRAȘOV. Cum s-a produs „criza rufelor murdare” la Spitalul Județean
De luni, de când s-a anunţat noul câştigător al acordului-cadru pentru furnizarea serviciilor de spălătorie, în urma licitaţiei organizate de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Braşov, nimeni nu s-a mai ocupat de această activitate, astfel că peste o tonă de rufe murdare s-ar fi strâns în subsol.
Bogdan Rusu, directorul economic al spitalului, aflat la Bucureşti la un curs, ne-a explicat cum s-a produs criza: „Am avut o procedură de achiziţie prin licitaţie a serviciilor de spălătorie, pe care le-am externalizat din 2014. Nu mai avem în spital decât punct de predare şi de primire a lenjeriei. Câştigătorul a fost ales pe două criterii: propunerea tehnică – printre altele, trebuie să aibă autovehicul de transport cu barieră igienică – şi oferta financiară. Firma din Ploieşti a adus documente care atestă că îndeplineşte condiţiile tehnice şi a câştigat licitaţia având preţul cel mai mic. Ar fi trebuit de luni să semneze contractul şi să preia activitatea, pe care a prestat-o până duminică o firmă din Brăila. Numai că patronul a venit, însoţit de avocat, şi a căutat tot felul de pretexte puerile, din câte am înţeles de la colegii mei, cu care am făcut conferinţă prin telefon. Astăzi a venit din nou şi ar fi trebuit să semneze contractul sau să ceară rezilierea”.
În aceste condiţii, Consiliul Judeţean Braşov a cerut întrunirea de urgenţă a Consiliului de Administraţie, al cărui preşedinte este chiar directorul general al CJ, Mihai Pascu, pentru a analiza situaţia creată şi a lua măsurile care se impun. „Am făcut şi un control al procedurii de licitaţie, pentru a vedea dacă s-au respectat toate normativele în vigoare. Spitalul avea din 2014 un acord-cadru cu o firmă din Brăila, care a cerut la finele anului trecut majorarea tarifului. Cum documentul semnat de cele două părţi are drept clauză majorarea doar cu indicele inflaţiei, firma a declarat că iese în pagubă şi a anunţat că nu mai doreşte prelungirea contractului. S-a procedat la o nouă licitaţie, iar câştigătorul a fost anunţat definitiv luni, după ce a trecut termenul de contestaţie. Firma din Brăila nu a mai prestat serviciile din aceeaşi zi, iar câştigătorul a refuzat să semneze contractul. A fost şi astăzi patronul la Braşov, dar tot nu a semnat, dând din colţ în colţ”, a precizat Pascu.
Cum, timp de două zile, nimeni nu a mai preluat lenjeria de pat murdară (inclusiv cu sânge, puroi, fecale, urină) şi celelalte obiecte textile din unitatea sanitară, deja s-a adunat un morman sufocant de „inventar moale”, nu doar mizerabil, ci şi infectat. „Cum deja este o criză, s-a procedat la comandă directă de servicii, tot către firma din Brăila, până la finele săptămânii, când se vor termina negocierile cu câştigătorul licitaţiei. Dacă nu se semnează acordul-cadru cu acesta, ori se face negociere, dar fără anunţ prealabil, până la clarificarea situației, fie se reia procedura de licitație”, a mai spus directorul general al Consiliului Judeţean.
Directorul economic, care este şi preşedintele comisiei de licitaţie, ne-a declarat că ar exista şi o a treia soluţie: „În cazul în care câştigătorul nu semnează, procedăm la executarea garanţiei depuse şi am putea trece la firma care a ieşit pe locul al doilea”, a menţionat Bogdan Rusu. Firmă care este aceeași care a prestat până acum serviciile – dar şi-a luat de luni „jucăriile” – şi care le asigură şi în perioada de criză.
Citiți și:
BRAŞOV. Spitalul Judeţean, sufocat de lenjerie murdară?
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.