Sănătate

Update. BRAȘOV. Conducerea Spitalului TBC confirmă demersul de a folosi spațiile din Spitalul Mârzescu. Argumentele managerului!

  • img-20180920-wa0005.jpg
 

Urmare a articolului publicat în presă intitulat „BRAȘOV – ALARMANT. Se mută spitalul TBC în centrul orașului?!”, conducerea unității în cauză confirmă demersul dar nu vede în această situație o problemă, cu atât mai puțin ca alarmantă, ci mai degrabă ar fi o soluție la problemele existente cauzate de actuala locație, în sensul că, după cum a precizat managerul Spitalului TBC Brașov, dr. Dan Moraru, unitatea spitalicească are nevoie de dezvoltare, lucru imposibil într-un imobil pentru care se plătește chirie la privat. 

„Pe de altă parte, Spitalul Mârzescu este locul ideal pentru acești pacienți, care vin cu recomandare pentru spitalizare de la dispensarul din curtea spitalului. Astfel, nu ar mai exista riscul să se plimbe prin oraș sau să îi «pierdem» pe drum în sensul că se răzgândesc până să ajungă la spitalul de pe Aleea Dealul Spirii. Cât privește transmiterea bolii, este adevărat că tuberculoza este contagioasă și se transmite prin aer, dar nu în spații deschise sau doar pentru că stai de vorbă cu bolnavul. În plus, avem nevoie de înființarea de noi servicii, precum și de dezvoltare pe partea de cercetare, deci avem nedvoie de noi spații de care nu dispunem în actuala locație”, ne-a spus dr. Moraru.

Printre altele, ar trebui amenajată și secția pentru consultul cetățenilor în vederea avizului pneumologic necesar pentru permisul de conducere, conform noii legislații, prin care să se elimine riscul sindromului de apnee în somn. 

Managerul ne-a spus că nici nu a apărut bine legea, că la spital s-au și prezentat actuali șoferi care trebuie să-și schimbe permisele de conducere sau viitori șoferi, șapte la număr în două zile, pentru avizul medical de specialitate.   

Așadar, prin amplasarea în aceeași curte a tuturor serviciilor medicale, a mai spus dr. Moraru, se reduc la minim riscurile posibile determinate de afecţiunile contagioase, datorită urmăririi cu rigurozitate a pacienților TB care se prezintă la Dispensarul TB Brașov (str. Sitei), prevenindu-se astfel răspândirea bolilor infecto-contagioase, faptă penală incriminată de art. 352 Cod Penal, respectiv „zădărnicirea combaterii bolilor”.

În același timp, după cum a mai argumentat dr. Moraru această mutare:

– „Tuberculoza (TB) este o boală transmisibilă cu impact major asupra sănătăţii publice în România, iar controlul acesteia constituie un obiectiv strategic de interes naţional” și de aceea, pentru suspecții, contacții și bolnavii de TB asigurarea unui acces cât mai bun la diagnosticare și tratament pentru toți pacienții afectați de această maladie este esențial, iar datorită amplasamentului, locația Mârzescu este opțiunea preferată;

– „Riscul de transmitere a TB este prezent la suspecții de TB, bolnavii nedetectați, nediagnosticați, netratați sau tratați ineficient. În consecință, cea mai mare parte a transmiterii TB în comunitate sau în unitățile medicale apare înainte de inițierea tratamentului.” În aceste condiții este obligatoriu să facilităm accesul la serviciile medicale specifice și tratament, iar faptul că locația Mârzescu este accesibilă tuturor categoriilor sociale și grupe de vârstă, mai ales pentru persoanele la risc și grupuri vulnerabile, cuprinzând totodată și Dispensarul TB, permite un control mai bun al transmiterii bolii;

– „Singura cale semnificativă din punct de vedere epidemiologic de transmitere a TB este prin aerul care conține aerosoli de nucleii de picătură” și de aceea, locația Mârzescu este opțiunea preferată, întrucât este prevăzută cu o zonă de protecție sanitară–zonă verde;

– „Un contact este persoana care stă în apropierea unui bolnav cu TB contagioasă la distanța necesară unei conversații pe o durată de minimum 4 ore”, iar „tratamentul eficient al TB reduce foarte mult gradul de contagiozitate al pacientului chiar din primele zile după începerea acestuia”, ca urmare, este prioritară efectuarea anchetelor epidemiologice în cele mai bune condiții, iar posibilitatea contacților de a se deplasa cât mai puțin și cât mai ușor până la Spital este foarte importantă, de aceea locația Mârzescu este opțiunea preferată;

– „Este necesară o gamă completă de măsuri centrate pe pacient, care să cuprindă consiliere, observare și susținerea tratamentului, precum și sprijin psihosocial pentru a asigura respectarea tratamentului. Acesta este un aspect deosebit de important, având în vedere că acești pacienți aparțin adesea unor categorii defavorizate din punct de vedere social și economic”. Ca urmare, pentru pacienții cu TB deplasarea la Spital trebuie să fie ușor de realizat, iar locația Mârzescu este opțiunea preferată;

– „Planul de îngrijire individualizat la pacienții cu TB trebuie să cuprindă evaluarea altor boli și trimiteri la tratamentele aferente, acordându-se o atenție deosebită celor despre care se știe că afectează rezultatul tratamentului”; poziționarea locației Mârzescu față de celelalte unități sanitare permite scurtarea timpului și astfel creșterea eficienței consulturilor interdisciplinare;

– „Indiferent dacă pacientul TB este sensibil sau rezistent la medicamente, tratamentul este adesea de lungă durată şi dificil de urmat, iar problema lipsei de aderenţă, în special la retratamente, reprezintă o nevoie de strategii centrate mai mult pe pacient”. De aceea, pe perioada monitorizării și evaluării tratamentului sunt necesare facilități pentru pacienți, atât din punct de vedere al deplasării la Spital cât și al serviciilor acordate (medicale și hoteliere), iar locația Mârzescu este opțiunea preferată.

În considerarea tuturor celor anterior menționate, a adăgat managerul, din punct de vedere strategic, impactul social este benefic și de interes pentru comunitate, respectiv:

  1. a) Locația identificată corespunde exigenţelor pe care le presupune specificul Spitalului, întrucât locația propusă are și în prezent destinația de spital și este prevăzută cu o zonă verde (parc interior),asigurând un perimetru de protecţie sanitară.
  2. b) Se va îmbunătăţii infrastructura de diagnostic şi tratament a tuberculozei, precum și a serviciilor de îngrijiri pe termen lung pentru pacienţii cu boli pulmonare care necesită ventilaţie mecanică, alte patologii pulmonare cronice și a celor de îngrijiri paliative.
  3. c) Crește siguranța pacienților prin urmărirea cu rigurozitate a pacienților TB care se prezintă la Dispensarul TB și necesită internare în regim de spitalizare continuă.
  4. d) Amplasarea Compartimentului de spitalizare de zi în imobilul care cuprinde și Ambulatoriul integrat va determina creșterea numărului de spitalizări de zi și reducerea internărilor în regim de spitalizare continuă, crescând eficiența generală a Spitalului.
  5. e) Legăturile uşor accesibile între structurile medicale și paraclinice vor determina obținerea rapidă a rezultatelor investigațiilor și reducerea importantă a timpilor de reacție în cazul urgențelor medicale.

Având în vedere toate acestea, în momentul de față se lucrează la documentație pentru obținerea avizului Direcției de Sănătate Publică Brașov, etapă necesară pentru a înainta dosarul către Ministerul Sănătății, după care vor fi dezbateri în plenul Consiliului Județean Brașov pentru acordul final. 

În prezent, în spitalul de Pneumoftiziologie de pe Aleea de pe Dealul spirii sunt internați circa 140 de pacienți cu boli pulmonare, dinte care 60 sunt tratați de TBC, conform datelor prezentate de managerul citat.  

citiți și

BRAȘOV – ALARMANT. Se mută spitalul TBC în centrul orașului?!


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button