Sănătate

Uite ce conţin cozonacii din supermarket!

 

Românii mănâncă în perioada Crăciunului și a Anului Nou peste 7,3 milioane de cozonaci. Un studiu privind calitatea cozonacilor de pe piața românească te face să te gândeşti de mai multe ori înainte de a mai cumpăra unul. Cei mai mulţi sunt plini de aditivi, arată Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România). Aditivi ce distrug vitamina B6 din organism, pot provoca astm şi alergii, urticarie, indigestii, leziuni la nivelul aparatului cardiovascular sau pietre la rinichi. Mai mult, se foloseşte şi E1520 (Propilen glicol), „produs ce se utilizează ca antigel în radiatoarele motoarelor și se extrage din țiței“. E1520: „produce stări depresive ale sistemului nervos central“, spun specialiştii.

Studiul a fost realizat de către o echipă de experți a APC România, coordonată de către conf. univ. dr. Costel Stanciu. La realizarea acestui studiu s-au avut în vedere identificarea aditivilor alimentari utilizați, care prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale.

„Niciunul din produsele analizate nu respectă rețeta tradițională a cozonacului (făină tip 000, lapte dulce, zahăr, ouă, unt, umplutură de diferite tipuri). La 65% dintre produsele analizate nu se menționează tipul de făină de grâu folosită la fabricarea cozonacului“, se arată în studiu.

Top 10 cozonaci aditivați

„Cozonac cu rahat și cacao, fabricat de Lucipol, conține 15 aditivi.

Cozonac cu rahat și cacao, fabricat de Vel Pitar, conține 14 aditivi.

Cozonac cu nucă și cacao, fabricat de Lucipol, conține 13 aditivi.

Cozonac cu nucă și cacao, fabricat de Vel Pitar, cozonac cu nucă, cacao și stafide, fabricat de Lucipol, cozonac cu nucă, stafide și cacao, fabricat pentru CORA- conțin câte 11 aditivi.

Cozonac cu nucă, stafide și cacao, fabricat de Vel Pitar, cozonac cu rahat fabricat pentru Carrefour- conțin câte 10 aditivi.

Cozonac cu nucă, fabricat de Vel Pitar, cozonac cu nucă si cacao, fabricat de Aida Prod Com, cozonac cu umplutură de nucă, stafide și cacao, fabricat de Sal-Pan- conțin câte 9 aditivi.

Cozonac cu cremă de lapte-frișcă, fabricat de Boromir, cozonac cu nucă, fabricat de As Pan- conțin câte 8 aditivi.

Cozonac cu cremă ciocolată-rom, fabricat de Boromir, cozonac cu umplutură de nucă, stafide și rahat, fabricat de As Pan, cozonac cu stafide, rahat și cacao, fabricat de Teoden- conțin câte 6 aditivi.

Cozonac cu nucă și cacao, fabricat de Carrefour, cozonac cu rahat, stafide și cacao, fabricat de Cristian Impex- conțin câte 5 aditivi.

Cozonac cu cremă caramel și cremă ciocolată, fabricat de Boromir, conține 4 aditivi“, arată studiul.

Aditivii din farfuria ta

În cele 31 de produse analizate s-au identificat 30 de aditivi alimentari. „Arome sintetice – identificate la 77% din produsele analizate; mono și digliceride ale acizilor grași – emulgator identificat la 74% din produsele analizate; acid ascorbic – conservant identificat la 68% din produsele analizate; sorbat de potasiu – conservant identificat la 61% din produsele analizate“, arată analiza, printre altele.

„E133 – albastru briliant este un colorant albastru care poate provoca alergii la persoanele cu astm moderat.

E150a – caramel simplu, cel mai utilizat colorant artificial. Poate provoca hiperactivitate şi probleme gastrointestinale. Consumul lui nu este recomandat copiilor hiperactivi.

E150c – caramel amoniacal este un colorant maroniu obținut prin arderea zahărului în prezența amoniacului. Este susceptibil de declanșarea unor alergii. De asemenea, distruge Vitamina B6 din organism.

E150d – caramel sulfit de amoniu. Poate provoca probleme intestinale după ingestia unor cantităţi mari.

E160b – colorant portocaliu, determină urticarie, nu se recomandă folosirea lui în produsele destinate copiilor.

E170 – carbonat de calciu este un colorant de suprafață care, în concentrații mari, provoacă flatulență, constipație și hemoroizi. De asemenea, poate favoriza, în timp, tulburări de comportament, dureri abdominale, slăbire musculară și pietre la rinichi.

E171 – dioxid de titan, colorant artificial. Din studiile efectuate pe animale, s-a observat faptul că E171 ar provoca diferite leziuni la nivelul aparatului cardiovascular, dar și la nivelul ficatului. De asemenea, s-au observat modificări și la nivelul splinei și rinichilor, dar și sistemului imunitar. Dioxidul de titan sau E171 a fost clasificat de Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului ca posibil cancerigen pentru oameni. În Germania, acest aditiv alimentar a fost interzis.

E200 – acid sorbic este un conservant obținut dintr-un gaz iritant, toxic, incolor denumit keten. Poate produce reacții alergice la nivelul pielii și tulburări respiratorii. E 200- conservant provoacă reacții alergice la nivelul pielii, tulburări respiratorii.

E282 – propionat de calciu este un conservant care poate provoca migrene și reacții alergice.

E300 – acid ascorbic este un agent antioxidant obținut din glucoză și care, în cantități mari, poate produce diaree, atacă smalțul dinților și duce la formarea calculilor la rinichi.

E331 – citraţii de sodiu (săruri de sodiu ale acidului citric) sunt folosiţi şi ca agenţi de reglare a acidităţii produselor alimentare, ca antioxidanţi, conservanţi sau arome, produce efecte secundare ca greaţă, vomă, crampe abdominale şi musculare, reacţii alergice, amorţirea extremităţilor, oboseală, ritm cardiac anormal, crize, ameţeală, respiraţie greoaie etc.

E503 – carbonatul de amoniu este un agent de creștere, poate fi iritant pentru piele, ochi și sistemul respirator.

E950 – acesulfam de potasiu, îndulcitor artificial care provoacă reacții alergice, migrene, greață, vomă, palpitații cardiace, pierderea memoriei și oboseală.

E952 – ciclamat de sodiu este un îndulcitor artificial care are o putere de îndulcire de 30 de ori mai mare decât zahărul. Acest aditiv nu este autorizat în SUA ca urmare a unor studii care au arătat posibile efecte carcinogene.

E1520 – Propilen glicol – produs ce se utilizează ca antigel în radiatoarele motoarelor și se extrage din țiței. Produce stări depresive ale sistemului nervos central, este neurotoxic și cardiotoxic. În contact cu pielea produce dermatite“, spun specialiştii APC.

„Cozonacul industrial este un produs care, în cele mai multe situații, nu mai are nimic din gustul și savoarea cozonacului tradițional. În compoziția acestuia există ingrediente care au denaturat rețeta acestui produs, cum ar fi: șrot de soia, spărtură de soia, făină de soia degresată, oțet din vin, fibre de cartofi, făină de porumb, amidon de porumb etc, la care se adaugă coloranți, conservanți și îndulcitori artificiali. Le sugerez consumatorilor să cumpere cozonac numai după o atentă verificare a ingredientelor, a termenului de valabilitate și să fie circumspecți la anumite mențiuni nutriționale sau de calitate, care apar pe ambalajul produselor de acest tip”, spune conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC România.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button