Sănătate

Tratament demență senilă

Ce este dementa senila?

Dementa senila este un termen-umbrela ce inglobeaza mai multe tipuri diferite de afectiuni de la nivelul sistemului nervos. Se caracterizeaza printr-o scadere a abilitatilor cognitive sau declin mental.

De obicei, dementa senila este cauzata de deteriorarea celulelor creierului – afectiune neurodegenerativa. Diferite parti ale creierului sunt responsabile pentru amintiri, rationament si miscare, astfel incat simptomele dementei depind de zonele creierului in care apar celule deteriorate.

Dementa senila simptome

Din punct de vedere mintal, principalele simptome include:

  • afectarea memoriei;
  • reducerea functiei cognitive;
  • modificari de dispozitie;
  • modificarea gandirii si probleme de rationament;
  • dificultati de atentie;
  • dificultati de comunire, de exprimare si de limbaj;
  • stari de dezorientare si confuzie

De multe ori, primele simptome sunt dificil de observat, dar alteori dementa senila debuteaza cu unele schimbari sau probleme bruste de gandire sau de memorie. In general, insa, simptomele dementei tind sa apara lent si sa se agraveze treptat. Fiecare persoana cu dementa senila experimenteaza simptomele in mod diferit.

Tratament dementa senila

Majoritatea afectiunilor care provoaca dementa nu au niciun tratament. Multe astfel de afectiuni sunt progresive, ceea ce inseamna ca se agraveaza in timp. Cu toate acestea, unele tipuri de tratament dementa senila pot incetini progresia bolii si declinul functional si cognitiv, iar altele pot ajuta la reducerea simptomelor, pot incetini temporar agravarea lor si pot imbunatati calitatea vietii. Este esential ca afectiunea sa fie depistata cat mai rapid, incat tratamentul sa fie initiat devreme.

Medicamente pentru dementa senila

Unele tipuri de medicamente prescrise, in functie de caz, include inhibitori ai colinesterazei, ca donepezil, galantamina si rivastigmina, ce incetinesc descompunerea unor substante chimice din creier implicate in memorie si cognitie. Memantina este un alt medicamente ce ajuta la controlul unei substante chimice necesare in memorie si invatare. Pentru gestionarea simptomelor pot fi indicate antidepresive, anxiolitice, antipsihotice, medicamente pentru tulburari de somn etc.

Pentru disfunctie cerebrala neurodegenerativa pot fi indicate si alte medicamente care actioneaza ca factori de crestere a nervilor – precum Cerebrolysin fiole 10 ml, 5 ml, 20 ml sau 1 ml. Acest medicament este pe baza de hidrolizat din proteine din creier de porcina, sub forma de solutie concentrata. Acest amestec de ingrediente are proprietati neuroprotectoare si neuroregeneratoare, stimuleaza buna functionare a celulelor nervoasa si sustine plasticitatea neuronala.

Pe langa medicamente, se recomanda si exercitii de stimulare mentala sau cognitiva, terapie ocupationala, un program de exercitii fizice personalizat, terapia reminiscentei (pentru rememorarea amintirilor in context terapeutic), terapie de stimulare cognitiva si uneori sedinte de logopedie. De asemenea, din cauza faptului ca dementa senila este asociata cu unele tulburari de dispozitie, este foarte importanta interventia unui psihoterapeut.

P


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button