Sănătate

Tofu cu „soluție care se folosește la îndepărtarea gheței de pe șosele“

 

Un nou studiu al specialiștilor de la Asociația Pro Consumatori (APC) arată câte chimicale conțin produsele de post din magazine. În vederea realizării studiului privind calitatea produselor vegetale, au fost cumpărate și studiate 35 de preparate și semipreparate din marile magazine.

Ce s-a găsit, printre altele: tofu cu clorură de calciu (soluție care se folosește la îndepărtarea gheței de pe șosele), fasole bătută cu benzoat de sodiu, sorbat de sodiu și acid citric și margarină care „poate duce la mărirea ficatului, rinichilor, infarct miocardic și accident vascular cerebral“, se arată pe apc-romania.ro.

În cele 35 de produse vegetale s-au identificat 31 aditivi alimentari. Numai 10% din produsele analizate nu conțin aditivi alimentari.

Aditivii care te îmbolnăvesc

Printre aditivii care se regăsesc în produsele analizate se numără:

„E509 – clorura de calciu (în unele sortimente de tofu se folosește ca potențiator de arome, agent de întărire și acidifiant). Acumularea (clorurii) de calciu în organism (hipercalcemie) determină o serie de reacții, printre care: gust calcaros în gură, dureri de stomac, bufeuri, greață și vărsături, lipsa apetitului, sete extremă, dureri osoase, aritmie, pietre la rinichi, comă“.

„E200 – acid sorbic este un conservant obținut dintr-un gaz iritant, toxic, incolor denumit keten. Poate produce reacții alergice la nivelul pielii și tulburări respiratorii. E200 provoacă reacții alergice la nivelul pielii, tulburări respiratorii“.

„E202 – sorbat de potasiu, conservant. Este un aditiv ce irită pielea, ochii şi mucoasele. Poate fi genotoxic și mutagen pentru celulele sângelui uman“.

„E407 – caragenan, agent de îngroșare. Unele studii au arătat că poate avea un efect toxic, putând provoca ulcer și cancer. Este interzis în UE în laptele praf de început pentru copii, ca o măsură de precauție“ – arată cei care au făcut studiul.

Ce spune un specialist despre soluția găsită în tofu. „Acumularea (clorurii) de calciu în organism (hipercalcemie) determină o serie de reacții, printre care: gust calcaros în gură, dureri de stomac, bufeuri, greață și vărsături, lipsa apetitului, sete extremă, dureri osoase, aritmie, pietre la rinichi, comă” – arată prof. dr. Ion Schileru, ASE București. Studiul a fost realizat de către o echipă de experți din cadrul APC, coordonată de conf. univ. dr. Costel Stanciu.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button