Sănătate

Tipuri de lentile de contact și cum să le alegi corect

Lentilele de contact reprezintă unul dintre accesoriile medicale moderne, care au fost inventate mai mult 100 de ani în urmă. Reprezintă dispozitive medicale din plastic aplicate pe ochi, cu scopul de a corecta problema de vedere. Sunt o alternativă ochelarilor de vedere, care vă oferă mai multă libertate și care au evoluat destul de mult în ultimii ani.

Cum să alegi lentilele de contact?

Întrucât ochii merită maximum protecție, claritate și confort, și pe piață există o gamă variată de lentile de contact, vom încerca să vă prezentăm o clasificare foarte clară și completă a lentilelor de vedere.

Care sunt cele mai bune lentile de contact pentru situația care o aveți, ce avantaje vă oferă în dependență de materialul confecționat și tipul de purtare, veți afla în continuare.

Sunt diferențe între lentilele de contact în dependență de:

  • materialul din care sunt confecționate;
  • designul;
  • regimul de purtare;
  • scopul final (modificarea culorii ochiului, îmbunătățirea vederii, terapeutic).

În dependență de material deosebim 3 tipuri principale de lentile – moi, rigide, hibride

Moi:

  • Lentile de unica folosință– se aplică dimineața, se scot seara și se aruncă ( per general sunt 12 ore de purtare). Se pot purta ocazional, îngrijirea lor este mai ușoară. Sunt recomandate atunci când începeți să purtați lentile și trebuie să vă obișnuiți cu ele.
  • Lentile de contact zilnice (lunare, săptămânale) – sunt formate din plastic flexibil, prin care oxigenul are access pre ochi. Trebuie scoase în fiecare seară , curățate și dezinfectate înainte de următoarea utilizare. Ele se păstrează într-o soluție pentru lentile de contact. Purtarea se face gradat, prima pereche 4h/zi 1-2 zile, apoi are loc creșterea progresivă cu 2 câte 2 h în fiecare zi până se va ajunge la 10-12 h/zi.
  • Lentile de contact permanente sau pentru purtare extinsă – pot fi lăsate și peste noapte și purtate la intervalul caracteristic fiecărui tip de lentil. Cu toate că au o permeabilitate a oxigenului semnificativ de înaltă care alimentează corneea cu suficient de mult oxigen când pleoapele sunt închise, se recomandă ca pe timpul nopții să fie scoase.

Rigide – pot fi purtate 8-10 h/zi. Sunt utilizate de obicei când nu se poate obține acuitate vizuală corespunzătoare folosind lentilele de contact moi sau ochelarii. De obicei se indică atunci când corneea este foarte neregulată, în stadiile avansate de keratoconus.

Hibride (partea periferică este moale și cea central este rigidă) – sunt mai rezistente decât cele enumerate anterior, mai ieftine, oferă o vedere foarte clară și pot fi purtate pentru maxim 10 h/zi.

În dependență de afecțiunea pe care o aveți deosebim:

  • Lentile de contact torice (care sunt pentru astigmatism)
  • Lentile monofocale(lentil de contact cu dioptrii pentru hipermetropie și miopie)
  • Lentile progresive (multifocale) care vă ajută să vedeți bine la orice distanță

De o popularitate înaltă sunt lentilele de noapte,care au scopul de a corecta bolile ochiului precum astigmatismul și miopia și sunt concepute special pentru aplicare la culcare.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare