Sănătate

SUNT. ȘI VOI FI! Află chiar azi că ești bine, nu amâna vizita la medic! O campanie MedEuropa

  • medeuropa1_2.png
  • medeuropa2_2.png
  • medeuropa5.png
  • medeuropa3_2.png
  • medeuropa4.png
 

Anual, în România, sunt diagnosticate cu cancer mamar peste 12.000 de femei. Alte aproape 4.000 pierd lupta cu boala. Depistat în stadii incipiente, cancerul de sân poate fi tratat cu șanse foarte bune de vindecare.

Campania „Sunt. Și voi fi!”, derulată în luna octombrie de clinicile MedEuropa, își propune să transmită importanța prevenirii în lupta cu cancerul mamar și consecințele grave ce pot decurge din depistarea târzie a acestei afecțiuni. Prin mesajul acestei campanii, inițiatorii își doresc să reamintească faptul că un minim efort reprezentat de controlul periodic prin auto-palpare, vizita la medicul de familie sau ginecolog, ecografia mamară sau mamografia trebuie să devină o obișnuință. 

Evenimentul de lansare al campaniei, desfășurat la București, i-a adus împreună pe reputați specialiști în domeniu, alături de pacienți și reprezentanți ai acestora.

„Nu trebuie să ne gândim că nouă nu ni se poate întâmpla. Cu cât sesizăm mai repede că ceva este în neregulă și ne adresăm specialiștilor, șansele să trecem prin astfel de experiențe neplăcute sunt mai mici. Diagnosticul precoce înseamnă tratamente mai eficiente, cu o calitate a vieții mai bună”, susține Dr. Gabriel Rîcu (foto 3), medic primar radioterapie, director medical MedEuropa.

Bianca Brad (foto 1) este o învingătoare, care ne dovedește mereu că cele mai grele încercări ale vieții pot fi depășite. Nu a dezvăluit nimănui până acum faptul că a fost diagnosticată cu cancer la sân în urmă cu câțiva ani, însă mesajul promovat de campania „Sunt. Și voi fi!” a determinat-o să își spună public povestea.

„M-am trezit într-o noapte cu niște dureri foarte mari în sân. Până atunci, nu mai fusesesem la mamografii. Nu m-am controlat. Recunosc, este o prostie, dar așa s-a întâmplat. Am căutat pe internet ce înseamnă acele dureri. Și scria așa: că, atunci când ai dureri – cancerul de sân nu dă semne, nu e dureros, – înseamnă că este fază terminală. Sânul meu arăta perfect. Nu avea niciun semn că ar fi ceva. Ulterior, am învățat care erau semnele”, povestește Bianca.  

Tratamentul cancerului de sân este unul multidisciplinar și poate implica radioterapie, chimioterapie și chirurgie, în funcție de necesitățile pacientului.

„Știm multe despre această boală, dar nu le știm pe toate, mai avem multe de învățat. În România, chirurgia este pe cale să se schimbe, trecând de la teoria radicală, cu indicație de mastectomie radicală, la chirurgia conservatoare, reconstrucția de sân și chirurgia oncoplastică”, susține Dr. Cristian Viișoreanu, medic primar chirurgie generală, Institutul Sânului. 

Intervenția chirurgicală are un impact major asupra pacientelor, numărul celor care apelează la reconstrucție mamară fiind încă unul foarte mic. În România, sunt decontate anual, prin Subprogramul de reconstrucţie mamară după afecţiuni oncologice prin endoprotezare, 800 de proceduri. Numărul intervențiilor efectuate în unitățile înscrise în program rămâne mult sub această limită superioară stabilită de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

„Sub 2% din pacientele diagnosticate sau cu mastectomie ajung să își facă reconstrucție, este înfiorător de rău. Am cerut cifrele celui mai important furnizor de astfel de implanturi. Anul acesta, au fost 50 de implanturi, anul trecut, probabil mai puțin. Chiar și în aceste condiții, sunt multe paciente care sfârșesc această poveste fericite și care vin după aceea și îți mulțumesc”, afirmă Dr. Dragoș Zamfirescu (foto 4), medic primar chirurgie plastică, estetică și reconstructivă, doctor în științe medicale, Clinica Zetta. 

Aproape 70% dintre pacientele diagnosticate cu cancer mamar în cursul anului trecut au peste 55 de ani. 67 de paciente au însă mai puțin de 30 de ani.

„În țările în curs de dezvoltare, între 40 și 90% dintre cazurile de cancer mamar sunt diagnosticare în stadii avansate și chiar metastatice. Ca factori de risc, menționez vârsta – majoritatea pacientelor au peste 55 de ani, expunerea la hormoni, la estrogen, la radiații ionizante, dieta – obezitatea este un factor de risc important”, consideră Dr. Maria Barbu (foto 5), medic primar oncologie medicală, MedEuropa București. 

Diagnosticată printr-o mamografie de rutină, Viorela Ciucur, pianist, conferențiar universitar și doctor în muzică, este o luptătoare și unul dintre supraviețuitorii care își povestesc deschis experiența, pentru a veni în sprijinul altor paciente.

„Am fost pusă în fața unui examen al supraviețuirii, iar competiția s-a desfășurat între boală și normalitatea existențială. Surprinzător poate, vestea nu mi-a produs panică, ci m-a obligat să mă concentrez viața și luciditatea pentru găsirea unei soluții”, povestește Viorela.

Diagnosticul de cancer schimbă atât viața pacientului, cât și pe cea a familiei și a apropiaților, iar suportul psihologic devine necesar încă din perioada de analize medicale și investigații. „Este foarte important ca recuperarea unui astfel de pacient să se facă în mod conștient. Pentru că deseori nu avem foarte mult timp, trebuie să pășim împreună spre acea lume a inconștientului și să vedem ce anume a adus-o în acel punct și ce anume o va determina să meargă mai departe”, afirmă Tiana Perfect, psiholog clinician, pshino-oncolog Life Centre și MedEuropa.

Problemele pacienților oncologici s-au acutizat odată cu pandemia de Covid-19. Nu doar în România, ci în toată lumea. Cu un acces îngreunat la metode de prevenire și diagnosticare, dar și cu o întârziere a tratamentului, cu precădere chirurgical, șansele de vindecare pot fi reduse considerabil. Potrivit European Cancer Organisation, de la debutul pandemiei, peste un milion de bolnavi de cancer nu au fost diagnosticați.

„Pacientul din România este debusolat. Durează luni de zile să aibă certitudinea unui diagnostic, poate chiar 5-6 luni. Nu avem screening, nu avem registru. Ceea ce mă bucură e că, de la 30% gradul de satisfacere a nevoii de radioterapie în urmă cu câțiva ani, chiar atunci când s-a deschis MedEuropa Constanța, am ajuns în prezent la 60%”, spune Cezar Irimia (foto 6), Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

„Probabil că radioterapia, pentru mulți dintre dumneavoastră, reprezintă specialitatea pe care o cunoașteți cel mai puțin. Radioterapia presupune „omorârea” celulelor tumorale cu ajutorul unui fascicul de iradiere, emis de un accelerator liniar, mai nou. Radioterapia ajută practic intervenția chirurgicală, în scăderea riscului de a avea o recidivă locală la nivelul sânului″, completează Dr. Gabriel Rîcu, medic primar radioterapie, director medical MedEuropa.

În octombrie, clinicile MedEuropa din toată țara – Constanța, București, Oradea și Brașov – vor derula o serie de activități cu scopul de a atrage atenția asupra importanței controlului medical de rutină, în funcție de vârstă și de istoricul medical al fiecărei femei. Clinicile MedEuropa oferă servicii de oncologie medicală (București, Oradea)și radioterapie (în toate cele patru centre) în mod gratuit, fără costuri suplimentare. Centrul MedEuropa București dispune de brahiterapie cu și fără anestezie, precum și stereotaxie, contra cost. Pentru programări, pacienții sunt rugați să sune la 021 9971.  


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button