Sănătate
STUDIU. Sărăcia ar influenţa dezvoltarea cerebrală a copiilor
Mediul în care trăiesc copiii influenţează dezvoltarea lor cerebrală, potrivit unui studiu realizat de o echipă condusă de profesorul Seth Pollak de la Universitatea Wisconsin-Madison (Statele Unite) și publicat în JAMA Pediatrics. Potrivit oamenilor de ştiinţă, copiii care provin din familii sărace prezintă schimbări structurale ale creierului, fapt ce ar explica dificultăţile lor la învăţătură.
Conform agerpres.com, cercetătorii au analizat 823 de clișee realizate prin imagistica cu rezonanță magnetică (IRM) pe 389 de copii și tineri cu vârste cuprinse între patru și 22 de ani. Datele au fost strânse în perioada 2001-2007, participanții fiind selecționați în funcție de factori susceptibili să afecteze negativ dezvoltarea creierului.
„Copiii proveniți din familiile aflate sub pragul de sărăcie federal prezentau o dezvoltare atipică a câtorva zone ale creierului, printre care materia cenușie, lobul frontal, lobul temporal și hipocampul”, au explicat cercetătorii. La aceşti copii, volumele de materie cenuşie erau cu 8-10% sub norma de dezvoltare.
„Studiul nostru sugerează că structurile cerebrale specifice învățării sunt vulnerabile la condițiile de mediu legate de sărăcie, cum ar fi stresul, lipsa de stimulare și problemele de nutriție. Se pare că potențialul de reușită școlară al copiilor este redus din cea mai fragedă copilărie de aceste circumstanțe. Dezvoltarea regiunilor cerebrale examinate în acest studiu ar fi astfel influențată de mediul copilului”, au explicat autorii studiului, adăugând că „aceste observații ar trebui să ducă la elaborarea unor inițiative de politică publică destinate să amelioreze și să reducă disparitățile între familii, pentru a modifica legătura dintre sărăcie, dificultățile întâmpinate în procesul cognitiv al copilului și reușita școlară”.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.