STUDIU. Parizer cu şorici, zgârciuri, cartilagii şi până la 19 aditivi!
În ultimii ani, aerul pe care-l respirăm e tot mai poluat. Hrana din comerţ e plină de chimicale, dezinfectanţii din spitale nu omoară bacteriile, iar multe din hainele pe care le purtăm conţin vopseluri toxice. Toate acestea ne duc mai rapid decât ar trebui spre spital şi cimitir! Nu o spunem noi, ci specialiştii. De exemplu, numărul de cazuri noi de cancer diagnosticate ar putea crește la 4,6 milioane de cazuri până în 2030, anunță reprezentanții Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii Europa.
Un studiu privind calitatea parizerului care se găseşte în magazinele româneşti arată cât de nesănătos este de obicei acest produs. Astfel, specialiştii care au făcut studiul spun că „jumătate din parizerul analizat conţine piele de pasăre, emulsie din şorici, zgârciuri, cartilagii şi până la 19 aditivi!“. De asemenea, „73% din parizerul analizat are gust intensificat cu monoglutamatul de sodiu şi este colorat cu extract de gândaci!“.
Studiul face parte din Campania Națională: „Hrană sănătoasă – o investiție pe termen lung în sănătatea noastră“ şi a fost realizat de către o echipă de experți a Asociaţia Pro Consumatori (APC), coordonată de către conf. univ. dr. Costel Stanciu.
Parizer cu „noroi roz“
S-au analizat 52 tipuri de parizer. Studiul arată că la 19% din produsele analizate nu apare menționată în lista ingredientelor cantitatea de carne folosită la fabricarea acelui sortiment. La 54% dintre produsele analizate s-a folosit carne de pasăre separată mecanic. În jargonul specialiștilor, carnea separată mecanic are denumirea de „noroi“: „noroi alb“ (când e vorba de carne de pasăre) ori „noroi roz“ (când e vorba de carne roșie, de la specii patrupede).
Top 10 mărci de parizer după numărul de aditivi alimentari:
„1. DiaVist (parizer cu şuncă) conţine 19 aditivi;
2. DiaVist (parizer cu pasăre şi porc) conţine 16 aditivi;
3. DiaVist (parizer cu carne de pui; parizer cu carne de curcan) conţine 15 aditivi;
4. Fox (parizer mini) conţine 13 aditivi;
5- Matache Macelaru (parizer ţărănesc), Carrefour (parizer feliat, parizer cu ardei) conţin 11 aditivi;
6. Reinert (parizer feliat) conţine 10 aditivi;
7. Gustoso (parizer ţărănesc cu piept de pui), Baroni (parizer cu ardei, parizer cu carne de porc, parizer ţărănesc cu piept de pui, parizer de pasăre), Pofta Bună (parizer cu carne de pasăre) conţin 9 aditivi;
8. Auchan (parizer piept de pui), Carrefour (parizer cu pasăre), Casa Gustului (parizer cu ardei, parizer de porc), Baroni (mini parizer cu pui), Meda (parizer ţărănesc, parizer ţărănesc cu piept de pui) conţin 8 aditivi alimentari;
9. Campofrio (parizer cu pasăre), Caroli (parizer cu pasăre), Fox (parizer cu piept de pui), Benedek (parizer cu ciuperci), Pofta Bună (parizer cu carne de porc, parizer Familia), DiaVist (Suprem. Parizer favorit) conţin 7 aditivi;
10. Cris-Tim (miniparizer cu pui), Auchan (parizer cu carne de pui, parizer cu carne de porc), Alpinia (miniparizer cu pui), Apetit (parizer cu ardei, parizer ţărănesc piept de pui), Matache Măcelaru (parizer cu vită), Zimbo (parizer ţărănesc cu ardei), Ifantis (parizer cu carne de curcan), Facos (parizer cu porc) conţin 6 aditivi“, se arată pe site-ul APC.
Conservant inclus pe lista substanţelor potenţial cancerigene
Specialiştii mai arată ce aditivi conţin aceste produse alimentare. Astfel, „La 85% din produsele analizate s-a folosit nitrit de sodiu, un conservant suspect. La 79% din produsele analizate s-au folosit difosfaţi. 73% dintre produsele analizate sunt colorate cu carmin/E120/acid carminic, un colorant roșu strălucitor obținut dintr-o specie de insectă numită coșenilă. La 73% dintre produsele analizate, gustul și aroma au fost potențate cu monoglutamat de sodiu. La 50% dintre produsele analizate s-a folosit caragenan, un agent de îngroşare suspect de apariția anumitor afecțiuni medicale“, arată specialiştii de la Asociaţia Pro Consumatori.
Câteva produse conţin E250 – Nitrit de sodiu. Este un conservant artificial „inclus de autorităţile europene şi nord americane pe lista substanţelor potenţial cancerigene, în special pentru tractul digestiv (stomac)…În ţări precum Germania, Norvegia, Suedia sau Canada, acest conservant este interzis“, arată APC.
De asemenea, multe tipuri de parizer conţin drept conservant E252 – Nitratul de potasiu. „La temperaturi ridicate sau în stomac, nitraţii pot fi convertiţi în nitriţi (E250). Nitriţii de sodiu reacţionează cu proteinele şi formează substanţe cancerigene numite nitrozamine. Nitriţii pot genera: alergii, dereglări hormonale, tulburări hepatice, boli intestinale şi ale ficatului, tulburări hepato-biliare, tulburări ale tubului digestiv, tulburări nervoase şi creşterea nivelului de cholesterol“, spun specialiştii APC, printre altele.
Nu mai au gustul de altădată
„Din păcate, parizerul comercializat în hipermarketuri nu mai are nimic din consistenţa, savoarea, gustul şi elementele nutritive ale acestui tip de preparat aşa cum era fabricat în urmă cu câteva decenii. Dintr-un preparat cu o structură fină care se obţinea numai din carne de vită de calitatea I, slănină de porc, piper şi sare, astăzi cele mai multe sortimente se fabrică din emulsie de şorici/piele de pasăre, tendoane, cartilagii, amidon, soia, apă şi chimicale din belşug“, a spus conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte al APC România.
Amintim că un alt studiu recent, realizat tot de Asociația Pro Consumatori, arată de ce ar trebui să ocolim crenvurștii din comerţ. În cele 43 de produse analizate s-au identificat 25 aditivi alimentari și alte substanțe. 93% din produsele analizate conțin aditivi alimentari, adică E-uri, de la 2 aditivi alimentari până la 11 aditivi alimentari, spun specialiştii APC.
Citiţi şi:
ALERTĂ ALIMENTARĂ. Brașov. File de pangasius cu VIERMI!
STUDIU. Crenvurștii de pe piaţa din România au coloranţi din gândaci şi aditivi periculoşi
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.