Sănătate

STUDIU. Deși durerile de spate nu-i ocolesc, 65% dintre români nu au mers niciodată la reumatolog

 

Peste 600.000 de români (3% din populație), dintre care 2.000 de copii, suferă de afecțiuni reumatice sau musculo-scheletale, probleme de sănătate care generează 50 la sută din absenteismul la locul de muncă.

Acestea sunt datele preliminare ale unui studiu de percepție în rândul românilor cu privire la durerea de spate de tip inflamator, una dintre afecțiunile frecvente în categoria bolilor reumatice.

Prin prezentarea datelor, reprezentanții Ligii Române contra Reumatismului și ai Societății Române de Reumatologie continuă eforturile de conștientizare publică asupra bolilor reumatice și musculo-scheletale și a impactului socio-economic al acestor afecțiuni.

Potrivit studiului, 65% dintre respondenți au afirmat că nu au fost niciodată la medicul reumatolog, considerând că nu este necesar sau nu au avut probleme.

Totuși, 77% dintre respondenți au afirmat că au resimțit dureri de spate în ultimele 12 luni.

Conform studiului, medicul de familie joacă un rol important în diagnosticarea la timp și trimiterea către medicul reumatolog, având în vedere că 66% dintre românii din mediul urban susțin că au fost în ultimele 12 luni la un control preventiv la acesta.

Totodată, 27% continuă să se bazeze pe sfaturile apropiaților. Alți români se informează despre durerea de spate de pe platformele online dedicate bolii, de pe forumuri, de la emisiunile de sănătate de la TV, de pe bloguri, din ziare, reclame etc..

Bolile musculo-scheletice generează 50% din absențele de la locul de muncă cu durată de peste 3 zile și 60% din pierderea definitivă a capacității de muncă. Persoanele cu boli musculo-scheletice prezintă o rată de șomaj de trei ori mai mare decât populația generală, prin afectarea semnificativă a capacității de muncă, susțin specialiștii.

„Deşi la nivelul percepţiei, fapt confirmat și de recenta cercetare, sunt considerate afecţiuni ale bătrânilor, bolile reumatice afectează într-o măsură importantă populaţia activă a țării, tineri şi chiar copii. Durerea de spate de tip inflamator afectează, cel mai frecvent, persoane cu vârsta de până în 40 de ani, în timp ce poliartrita debutează, cel mai adesea, la 40-45 de ani, existând chiar și pacienţi mai tineri. Aproximativ 2.000 de copii suferă de artrită juvenilă în România și există, de asemenea, un procent important de populație care, așa cum confirmă și cercetarea, ar putea suferi de o boală reumatică fără să fi mers vreodată la o consultație de specialitate la medicul reumatolog. Toate aceste date sunt un indicator profund al impactului bolilor reumatice și musculo-scheletale la nivel socio-economic, despre care este încă insuficient cunoscut că provoacă peste 50% din absenteismul de la locul de muncă”, a declarat conf. dr. Cătălin Codreanu, președinte al Ligii Române contra Reumatismului.

Bolile reumatice şi musculo-scheletale reprezintă o provocare la nivelul întregii lumi, fiind cea mai frecventă formă de afecțiune cronică. Aproximativ 1,7 miliarde de persoane suferă de acest tip de boli la nivel global, cu o creştere de 45% în ultimii 20 de ani.

Poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă și artropatia psoriazică sunt cele mai frecvent întâlnite afecțiuni reumatice de tip inflamator din România.

Fumatul, excesul ponderal, factorii genetici, ocupații ce solicită articulațiile, infecțiile și vârsta înaintată sunt printre factorii ce cresc riscul de boli reumatice.

Mai multe informații găsiți la următoarele link-uri: 

http://www.srreumatologie.ro/ – Societatea Română de Reumatologie 

www.reumatism.ro  – Liga Română contra Reumatismului


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button