Studiu: Carnea roșie crește riscul de diabet de tip 2
Carnea roșie crește riscul de diabet de tip 2…
Consumul de carne roșie a fost asociat cu un risc mai mare de diabet zaharat de tip 2 – în urma unei analize a datelor de la 1,97 milioane de participanți, publicată în revista The Lancet Diabetes & Endocrinology.
Pentru a determina asocierea dintre consumul de carne procesată, carne roșie neprocesată și carne de pasăre și diabetul zaharat de tip 2, echipa condusă de cercetători de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie a utilizat proiectul global InterConnect pentru a analiza datele din 31 de cohorte de studiu din 20 de țări. Analiza extinsă a luat în considerare factori precum vârsta, sexul, comportamentele legate de sănătate, aportul energetic și indicele de masă corporală.
Cercetătorii au constatat că un consum obișnuit de 50 de grame de carne procesată pe zi – echivalentul a două felii de șuncă – este asociat cu un risc cu 15% mai mare de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 în următorii 10 ani. Consumul a 100 de grame de carne roșie neprocesată pe zi – echivalent cu o friptură mică – a fost asociat cu un risc cu 10% mai mare de diabet zaharat de tip 2.
Consumul obișnuit de 100 de grame de carne de pasăre pe zi a fost asociat cu un risc cu 8% mai mare, dar atunci când au fost efectuate analize suplimentare pentru a testa rezultatele în diferite scenarii, asocierea pentru consumul de carne de pasăre a devenit mai slabă, în timp ce asocierile cu diabetul zaharat de tip 2 pentru carnea procesată și carnea roșie neprocesată au persistat.
Potrivit autorilor, rezultatele susțin recomandările de a limita consumul de carne procesată și de carne roșie neprocesată pentru a reduce cazurile de diabet zaharat de tip 2 în rândul populației.
Majoritatea studiilor de cercetare privind carnea și diabetul zaharat de tip 2 au fost efectuate în Statele Unite și Europa, cu unele în Asia de Est.
Noua cercetare a inclus studii suplimentare din Orientul Mijlociu, America Latină și Asia de Sud și a subliniat nevoia de investiții în cercetare în aceste regiuni și în Africa.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.