Sănătate

Studiu APC: Uite cât de nesănătos e salamul feliat!

 

Un studiu recent arată că 51% dintre salamurile feliate conţin în 100 grame peste 76% din cantitatea de sare recomandată zilnic unui adult de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii. E doar una dintre probleme. Concluziile specialiştilor arată că numărul mare de grăsimi te poate îmbolnăvi de cancer de colon sau la sân, iar aditivii găsiţi în salamuri îţi pot da dureri de cap, astm sau alte afecţiuni.

Studiul a fost făcut de Asociația Pro Consumatori (APC), care a analizat 51 tipuri de salam feliat achiziţionate din marile supermarketuri.

Top 10 cele mai sărate salamuri feliate

„ 1.Salam de Sibiu (Cora) – 6 grame sare/100 grame produs;

2.Salam bănăţean (Carrefour), salam de Sibiu (Billa), salam bănăţean (Reinert), salam de Sibiu (Reinert), salam de Sibiu (Kaufland), salam de Sibiu (Auchan) – 5,5 grame sare/100 grame produs;

3.Salam de iarna (Angst) – 5,1 grame sare/100 grame produs;

4.Salam trapez (Reinert) – 5 grame sare/100 grame produs;

5.Salam nobil (Carrefour) – 4,6 grame sare/100 grame produs;

6.Salam Salsihan (Espana Bonita) – 4,5 grame sare/100 grame produs;

7.Salam chorizo (Espina) – 4,3 grame/100 grame produs;

8.Salam Sinaia (Profi) – 4,2 grame sare/100 grame produs;

9.Salam chorizo (Agricola), salam Sinaia (Agicola), Sporul casei (Reinert), salam ardelenesc (Reinert), salam Parmesali (Reinert), salam chorizo (Billa), salam cu înveliş de ceapă şi usturoi (Lidl), salam student (Pick), salam nemţean (Prodprosper), salam clasic Linessa – 4 grame sare/100 grame produs;

10. Salam Sinaia (Cris Tim) – 3,8 grame sare/100 grame de produs“, arată APC, într-un material de specialitate.

Studiu arată că persoanele care consumă o cantitate de sare mai mare decât media au o presiune sanguină mai mare și un risc crescut de hipertensiune arterială. Consumul excesiv de sare mai poate duce la afecțiuni agravate de retenția de apă: insuficiență cardiacă, hipertrofia ventriculară stângă, afecțiuni ale rinichilor și litiază renală, edemul, accidentul vascular cerebral, osteoporoză etc.

„ Românii consumă zilnic de 2-3 ori mai multă sare iodată decât cantitatea recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care este de 5 grame de sare zilnic. Acest consum ridicat de sare explică rata ridicată a hipertensivilor – circa 40% din populația adultă a țării noastre – precum și numărul mare de decese provocate de bolile cardiovasculare și atacurile cerebrale“, spun specialiştii.

Grăsimi care pot duce la cancer de colon

De asemenea, salamul feliat este un produs cu un conţinut ridicat de grăsimi, ce variază de la 7,9 grame până la 50 grame din 100 grame produs, spun specialiştii. „Numeroase studii realizate de instituții medicale și universități de prestigiu arată că grăsimile saturate cresc riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare precum infarctul sau accidentul vascular cerebral și sunt un factor de risc pentru cancerele de colon și sân“, arată studiul.

Aditivi care pot provoca hiperactivitate şi astm

În cele 51 de produse analizate s-au identificat 26 aditivi alimentari și alte substanțe, care pot provoca probleme grave de sănătate.

„63% dintre salamurile feliate sunt colorate cu carmin/coşenilă. Carminul nu este recomandat în alimentaţia copiilor pentru că poate produce hiperactivitate şi deficienţe de concentrare. Acidul carminic poate provoaca rinite, astm, eruptii cutanate si distruge vitamina B12“, informează studiul APC. „ La 35% dintre salamurile feliate s-a folosit monoglutamatul de sodiu ca intensificator de gust şi aromă. Acesta provoacă reacţii alergice, dureri de cap şi de gât, ameţeală, greaţă, diaree şi poate bloca asimilarea vitaminei B6 şi a calciului“, mai arată concluziile studiului.

Studiul a fost realizat de către o echipă de experți a APC, coordonată de către conf. univ. dr. Costel Stanciu. Acesta face parte din Campania Națională „Hrană sănătoasă – o investiție pe termen lung în sănătatea noastră“.

Citiţi şi:

STUDIU. Parizer cu şorici, zgârciuri, cartilagii şi până la 19 aditivi!

ALERTĂ ALIMENTARĂ. Brașov. File de pangasius cu VIERMI!

STUDIU. Crenvurștii de pe piaţa din România au coloranţi din gândaci şi aditivi periculoşi

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button