Sănătate

Știați?! Ce spune un expert despre alimentele ultraprocesate

Profesorul Barry Smith, expert în alimentația multisenzorială de la Universitatea din Londra, susține că alimentele ultraprocesate – precum chipsurile, fursecurile și ciocolata – sunt produse în așa fel încât să creeze dependență, conform transmite Business Insider.

Smith, care a lucrat cu companii importante precum Kellogg’s, Coca-Cola sau Ferrero, a dezvăluit că aceste companii i-au solicitat inițial expertiza pentru a reduce sarea și zahărul fără a pierde din savoare, apoi i-au cerut să le ajute să facă produsele irezistibile, încât oamenii să nu se poată opri din mâncat, potrivit lui. Această schimbare de orientare l-a determinat pe Smith să înceteze consultanța pentru companiile respective și să elimine aceste alimente din propria sa dietă, din cauza riscurilor pentru sănătate (diabet de tip 2, boli cardiovasculare, anumite tipuri de cancer și depresie).

Potrivit g4food.ro, alimentele ultraprocesate includ ingrediente care nu se găsesc de obicei în bucătăriile casnice și sunt produse prin procese industriale. Acestea sunt concepute pentru a declanșa eliberarea de dopamină dinainte de a fi consumate. Smith a observat că simpla vizionare a acestor produse într-un magazin poate crește nivelul de dopamină, creând anticipare și dorință.

Companiile exploatează simțurile consumatorilor

Companiile exploatează mai multe simțuri pentru a atrage consumatorii. De exemplu, „brandingul sonic” presupune asocierea unor sunete specifice cu produsele, pentru a le spori atractivitatea. Astfel, clicul unei cutii de suc care se deschide sau pocnitul unei tablete de ciocolată la rupere sunt sunete intenționate, concepute pentru a atrage consumatorii.

Și mirosul este exploatat de companii în avantajul lor. Astfel, unele magazine alimentare emană mirosul de coacere pentru a atrage clienții să cumpere produse de patiserie.

Smith a descris o tactică inovatoare a companiei Mars, în care ambalajul batoanelor de înghețată a fost infuzat cu arome de ciocolată și caramel pentru a imita experiența de a mânca un baton Mars, chiar dacă produsele congelate nu au de obicei miros.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button