Sănătate

Şeful CNAS: Cardul de sănătate, obligatoriu şi pentru urgenţe

 

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, vine cu o nouă idee trăsnită: cardul de sănătate să fie obligatoriu şi în cazul urgenţelor medicale. Excepţie ar putea face doar asiguraţii în stare foarte gravă sau în comă.

„Casa Naţională de Asigurări de Sănătate analizează cu specialiştii posibilitatea utilizării cardului de sănătate şi pentru asiguraţii care ajung la spital ca urgenţă medicală. Atenţie, nu vorbim de asiguratul cu politraumatism, de cel în comă sau în stare foarte gravă, adică la urgenţa majoră de cod roşu. Vorbim de acele urgenţe mai mici, cum ar fi o durere de spate, de stomac sau de bilă”, a explicat preşedintele CNAS, zilele trecute.

În cazul acestor asiguraţi internaţi în urgenţă, cardul va fi utilizat la externare.
„După ce pacientul fost tratat şi urmează să fie externat, la plecarea din spital, va fi utilizat cardul, astfel încât, dacă omului i-a fost rău şi nu s-a mai gândit la cardul de sănătate, luându-şi cu el doar buletinul, pentru că fără un act de identitate nu poate fi internat, la externare, cineva să-i poată aduce cardul la spital şi să fie validat serviciul. Este o analiză pe care o facem acum pentru anul 2016”, a mai spus Ciurchea.

Deşi nu a fost explicit, ideea lui Ciurchea este de a decongestiona serviciile medicale de urgenţă de „falsele” afecţiuni acute. „Urgentiştii” şi ambulanţierii spun că adeseori unii oameni apelează la 112 sau se duc direct la UPU pentru afecţiuni relativ banale, pe care le-ar putea trata medicul de familie, dar nu vor să stea cu orele în sala de aşteptare a cabinetului. Ajung însă să stea tot atât la uşa UPU. Alţii îşi neglijează afecţiunea ivită în zori şi ajung în creierii nopţii să apeleze la Urgenţă.

Totuşi, şeful CNAS nu a explicat ce se va întâmpla cu oamenii care sună la 112, li se trimite ambulanţa, iar echipajul medical decide să-i transporte la spital, pentru investigaţii suplimentare. Dacă pacientul nu îşi găseşte cardul este lăsat să se chinuie şi să moară acasă? Sau trebuie să dea întâi în scris că va plăti serviciile, trebuie să dovedească bonitatea financiară?

Şi acum se cere cardul după urgenţă

Unii medicii de spital spun că au folosit deja acest sistem, chiar dacă nu era obligatoriu. De fapt, după ce trece „starea de urgenţă”, după ce nu mai este în risc vital, odată internat pacientul şi tratat, la externare trebuie să prezinte cardul de sănătate, altfel spitalul nu îşi poate deconta serviciile prestate şi se trezeşte cu „gaură”, ne-a precizat, în urmă cu ceva timp, purtătorul de cuvânt al CASJ Braşov, Ancuţa Daisa.

Cardul de sănătate a devenit obligatoriu de la 1 mai 2015, pentru a beneficia de servicii medicale în sistemul public de stat, dar şi în unităţile private, aflate în contract cu CNAS, excepţie făcând urgenţele medicale şi copiii.
În acel moment, la nivel naţional au fost deja distribuite 13,5 milioane de carduri.
De asemenea, 500.000 de carduri au fost returnate prin Poşta Română pentru că destinatarul nu a fost găsit din varii motive la domiciliu, iar alte 400.000 de carduri urma să fie eliberate pentru asiguraţii care au intrat în sistem in ultimul trimestru din 2014.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare