Scandalul dezinfectanţilor. DNA, sesizată în cazul Hexi Pharma. „Firme off-shore și returnări fictive de TVA“
Au apărut noi informaţii despre scandalul dezinfectanţilor diluaţi din spitale. Jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor spun că în 2012, „DNA, Parchetul și DIICOT l-au avut în mână pe Condrea, dar au închis urmărirea penală fără ca măcar să-l audieze!“. E vorba de patronul de la Hexi Pharma, firmă acuzată de jurnalişti că a livrat spitalelor, inclusiv Spitalului de Arşi unde au fost tratate victimele de la Colectiv, dezinfectanţi diluaţi de mai multe ori decât prevedea reţeta.
Denunţuri de licitaţii trucate
„Acum 4 ani, DNA a pasat către Parchet un denunț privind patru licitații trucate de spitale la achiziția de dezinfectanți. Trei erau câștigate de Hexi Pharma. În 2014, Parchetul a deschis urmărirea penală, dar mai apoi a clasat dosarul fără audieri! În martie 2016, Parchetul a primit o altă plângere penală contra lui Condrea, care doarme de atunci la DIICOT!“, se arată pe tolo.ro.
„În acel timp, Dan Condrea era băgat în diluare de dezinfectanți în 350 de spitale, afaceri transfrontaliere, firme off-shore și returnări fictive de TVA. Patronul Hexi Pharma n-a fost chemat de procurori nici măcar pentru o declarație! Un alt dosar stă neatins din martie 2016 la DIICOT, dus de un om care reclamă ”infracțiunile lui Condrea” din anul 2008, fără să fie ascultat de nimeni“, se mai spune în ancheta jurnaliştilor.
„Profitul? De 100 de ori mai mare“
RISE Project arată că în 2009 Condrea a cumpărat prin offshore substanțe pe care le-a revândut către Hexi Pharma cu un profit de câteva ori mai mare.
„7,9 euro. Atât costă la sursă, în Germania, un litru de dezinfectant spitalicesc cumpărat de afaceristul Dan Alexandru Condrea prin compania lui offshore din Cipru.
75 – 100 euro. Același litru de dezinfectant se scumpește de peste 10 ori pe hârtie atunci Condrea vinde tot către Condrea. Adică atunci când offshore-ul său intermediar din Cipru trimite marfa la firma lui din România. RISE Project a obținut documentele offshore ale tranzacțiilor cu furnizorii străini.
100 euro. La final, aproximativ atât încasează SRL-ul lui Condrea de la spitalele românești pentru același litru de dezinfectant. Bani publici.
RISE Project continuă ancheta începută de tolo.ro și arată cum au decurs, în documente, afacerile lui Condrea.
Gazeta Sporturilor a dezvăluit că dezinfectanții vânduți de Condrea au fost diluați și de zece ori. Practic, Condrea a câștigat la două mâini: cu una a umflat prețul de achiziție a materiei prime de zece ori, cu cealaltă a diluat dezinfectantul de zece ori. Profitul? De 100 de ori mai mare“, arată Rise Project.
Patronul se apără de acuzaţii
Pe de altă parte, patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, susţine că firma sa cumpără materiile prime pentru dezinfectanţi de la firme din ţări membre UE, nu printr-un offshore. „În urma anchetei desfăşurate am dispus suspendarea activităţii pe perioadă limitată. S-au luat măsuri de remediere a problemelor constatate şi aşteptăm rezultatele testelor. Hexi işi va îndeplini obligaţiile contractuale. Precizăm că materiile prime sunt achiziţionate de la mai mulţi parteneri firme străine dar acestea sunt companii din ţări membre UE, care işi plătesc taxele şi impozitele, nu offshores ”, a declarat Dan Condrea pentru Mediafax, ieri.
Ministerul Sănătăţii a fost trimis Corpul de Control pentru a verifica contractele de achiziţie între Institutul Oncologic Bucureşti şi firma producătoare de dezinfectanţi. De asemenea, prin Direcţia de Sănătate Publică, s-au cerut de la mai multe spitale documente cu evidenţa produselor Hexi Pharma folosite şi probe prelevate.
Citiţi şi:
UPDATE. Tolontan: „De ce dilua Condrea dezinfectantele de 10 ori?!“
Braşov. Scandalul dezinfectanţilor diluaţi! Dezinfectanţi Hexi Pharma şi pentru pacienţii braşoveni!
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.