Românii care au asigurare de sănătate rămân „legaţi de glie” în judeţ
După aproape 20 de ani de când a fost introdus în România sistemul de asigurări sociale de sănătate, de la 1 iulie 2018, românii asigurați ar fi trebuit să aibă acces la tratamentele medicamentoase și la investigații paraclinice oriunde în țară în baza recomandării medicului, așa cum era stabilit prin Contractul-cadru ce reglementează condițiile acordării asistenței medicale în anii 2018-2019 (HG 140/2018).
Numai că s-a decis amânarea acestei facilități pentru 1 ianuarie 2019, prin HG 458/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul sănătății și pentru prorogarea unor termene. Și cine știe dacă nu va fi din nou prorogat termenul de desființare a restricțiilor teritoriale în ceea ce privește acordarea serviciilor medicale. Dar să le acordăm credit guvernanților și să spunem că, din ianuarie 2019, românii care au asigurare de sănătate vor putea obține medicamentele de care au nevoie din orice farmacie din țară, iar investigațiile paraclinice (analize de laborator, ecografii, CT, RMN) se vor face fără să se mai țină seama de casa de sănătate cu care are contract medicul care a făcut recomandarea. „Începând cu 1 ianuarie 2019 asigurații se pot prezenta la orice furnizor de servicii medicale paraclinice și la orice farmacie aflați/aflate în relație contractuale cu o casă de asigurări de sănătate, indiferent de casa de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală medicul care a făcut recomandarea; fac excepție medicamentele care fac obiectul contractelor cost-volum-rezultat care se eliberează cu condiția ca furnizorul de medicamente să fie în contract cu aceeaşi casă de asigurări de sănătate cu care se află și medicul care a emis prescripţia medicală”, scrie în nota de fundamentare a HG nr. 458/2018.
Legislația actuală prevede obligația farmaciilor de a elibera medicamente compensate, indiferent de nivelul acesteia, doar pentru rețete eliberate de un medic care are contract cu aceeași casă de asigurări de sănătate, adică din aceeași regiune. Același lucru e valabil și pentru investigațiile paraclinice. În acest moment, rețeta prescrisă de un medic din Bacău, de exemplu, nu poate fi ridicată de la o farmacie din București sau Brașov, unde pacientul stă la copiii săi peste iarnă sau măcar două luni, nici dacă e vorba despre boli cronice. De asemenea, investigațiile se fac strict la laboratoarele și centrele de imagistică din județ. Doar spitalele pot trata, în anumite condiții, bolnavi din alte județe.
Epopeea unui RMN pe ruta Cluj-Brașov
Cât de neplăcută este această situație pentru asigurați puteți afla și din postarea unei brașovence de pe Facebook: „Epopeea unui RMN sau cum te plimbă un c… de sistem medical pe drumuri pentru un amărât de control medical atunci când refuzi să te duci în sistemul privat pentru că nu-i așa, plătim CASS. (….) Pentru că două zile nu am putut să îmi folosesc un picior am decis să mă duc să îmi fac un control. Prin niște rude, am vorbit la Cluj să îmi fac un control, mi-am făcut programare în policlinică și înainte să plec la Cluj m-am dus la medicul de familie să îmi dea trimitere. La Cluj, fac control, medicul spune că suspectează o ruptură de menisc și îmi dă o trimitere la RMN. Pentru că nu puteam să aștept la Cluj până găseam o programare, m-am întors în Brașov să îmi fac RMN-ul, urmând să vorbesc ulterior la Cluj după ce am rezultatul. Sun la trei clinici pentru programare RMN, am noroc cu carul și găsesc programare cu compensare CAS chiar a două zi. Mă duc într-un picior, când se uită radiologul pe trimiterea de la Cluj îmi zice că nu pot să fac RMN-ul compensat cu trimiterea de la Cluj pentru că nu acceptă casa de sănătate și că trebuie să vin cu o trimitere de la Brașov. Nu văd de ce un medic dintr-un spital de stat nu poate da o trimitere pentru deconta o analiză de către stat dacă e din alt județ?! Plină de draci, vorbesc să mă duc în policlinică pentru un consult și o trimitere la RMN. Bineînțeles că au nevoie de trimitere de la medicul de familie. E, aia rămăsese la Cluj și medicul de familie îmi spune că nu îmi poate da alta în aceeași lună. Buun, aștept să treacă luna, mă duc la coadă la medicul de familie să îmi iau trimiterea. Mă duc apoi la Județean, îmi fac consultul, îmi iau trimiterea pentru RMN și mă înființez iar la analiză. De data asta e acceptată trimiterea, îmi fac RMN-ul și plec. La câteva zile mă sună de la compania unde mi-am făcut RMN-ul că trimiterea nu e bună, că s-au schimbat formularele tipizate și că cretinii de la Ministerul Sănătății nu le-a trimis la timp pe cele noi, dar nici nu decontează analizele făcute în baza trimiterilor vechi…”.
Așa că brașoveanca a fost nevoită să reia toate procedurile expuse mai sus, dar răsuflă ușurată că afecțiunea ei nu este atât de gravă. „Măcar nu am ruptură de menisc, dar mi s-au recomandat niște injecții care nu se mai găsesc pe piața românească. Abia am mai găsit câteva în curs de expirare. Dar cât am mai umblat pe drumuri! Nu înțeleg de ce mai avem cardul de sănătate, la ce folosește?! Bani aruncați!”, ne-a spus femeia.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.