Raport. Poluarea este responsabilă pentru un sfert dintre decese şi boli pe plan global
Un raport despre starea planetei, publicat recent de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), arată că un sfert dintre decesele premature şi bolile pe plan global sunt legate de poluare şi de daunele provocate mediului de activităţile umane.
„Mesajul principal este că, dacă avem o planetă sănătoasă, aceasta susţine nu numai creşterea mondială, ci şi existenţa persoanelor sărace care depind de aerul curat şi de apa proaspătă. În caz contrar, un sistem în stare proastă aduce prejudicii imense vieţilor omeneşti”, a explicat Joyeeta Gupta, copreşedinta Global Environment Outlook (GEO), pentru AFP.
Condiţiile de mediu „mediocre” sunt responsabile pentru „circa 25% dintre decese şi boli la nivel mondial”, se menţionează în document. Practic, aproximativ 9 milioane decese erau legate de poluarea mediului înconjurător în 2015. Totodată, din cauza lipsei de acces la apă potabilă, 1,4 milioane de persoane îşi pierd viaţa în fiecare an după ce se îmbolnăvesc de afecţiuni care pot fi evitate sau paraziţii dobândiţi în urma consumului de ape contaminate.
Produsele chimice evacuate în apele mărilor produc efecte negative asupra sănătăţii „posibil mai multor generaţii”, iar 3,2 miliarde de persoane trăiesc pe terenuri degradate de agricultura intensivă sau defrişări. De asemenea, poluarea atmosferică duce la decesul prematur a 6 până la 7 milioane de persoane în fiecare an.
Mai mult decât atât, există un decalaj în creştere între ţările bogate şi cele sărace: supraconsumul, poluarea şi risipa alimentară din Nord accelerează foametea, sărăcia şi bolile din Sud. La raport au lucrat 250 de oameni de ştiinţă din 70 de ţări timp de şase ani.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.