Sănătate

Patru probe prelevate din carne și lactate au ieșit pozitive la E.coli! Care este situația la Brașov

 

Peste 100 de probe luate din produse alimentare de origine animală au fost prelevate de inspectorii sanitar-veterinari, în perioada 5-16 septembrie, din unități aflate în București, Brașov și alte 25 de județe, în baza Planului Național de Control, pentru determinarea prevalenței Escherichia Coli verotoxigenă.

„Probele au fost recoltate din: abatoare, magazine alimentare, carmangerii, supermarketuri şi dozatoare de lapte. Echipele de inspectori sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, desemnate şi instruite pentru a desfăşura acţiunile din cadrul acestui Plan, au prelevat probe, conform planificării, din judeţele: București, Cluj, Călărași, Botoșani, Iaşi, Timiș, Caraș Severin, Gorj, Brăila, Galați, Satu Mare, Covasna, Brașov, Suceava, Vaslui, Giurgiu, Maramureș, Neamț, Vrancea, Dolj, Calarași, Buzău, Salaj, Bistrița Năsăud, Bacău, Alba, Vâlcea”, potrivit unui comunicat remis astăzi de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

Inspectorii au luat probe din carne tocată ovină/vită, din pastă de mici, hamburger de mânzat, pastramă de vită, cârnați, antricot bovină etc. și din lapte crud și produse din lapte (telemea oaie/vacă, cașcaval, smântână, caș proaspăt, iaurt etc.).

Patru probe din 115 au ieșit pozitive la E.coli

La nivelul județului Brașov nu au fost înregistrate probe pozitive la Escherichia Coli verotoxigenă. În schimb, a fost depistată E.coli la următoarele probe:

-probă recoltată din produsul mici (amestec vită/oaie), restaurant, județ Giurgiu;

-probă recoltată din produsul caș proaspăt, centru prelucrare lapte, județ Vaslui;

-probă rezultată din produsul carne tocată vită, carmangerie, județ Iași;

-probă rezultată de pe suprafața carcasei de ovine (test de sanitație), abator, județ Timiș.

Ca urmare a acestor patru rezultate, direcțiile sanitare veterinare județene au efectuat controale la unitățile în care s-a depistat și comercializat produsele incriminate și au dispus măsuri prevăzute în Planul Național de Control.

„Planul Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă, care a fost demarat în data de 16 mai şi se va desfăşura până pe data de 31 decembrie 2016, presupune prelevarea şi analizarea de probe prelevate de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi ovine, din carnea proaspătă de bovine şi ovine, din carnea tocată şi carnea preparată şi din laptele crud şi produsele din lapte crud”, au explicat reprezentanții ANSVSA. În total, în perioada 5-16 septembrie au fost prelevate și analizate 115 probe.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button