Părinții care nu-și vaccinează copiii ar putea face chiar închisoare
Noua Lege a vaccinării a fost pusă în dezbatere publică pentru toţi cei interesaţi, pe site-ul Ministerului Sănătăţii – ms.ro, la rubrica Transparenţa decizională.
Potrivit proiectului, părinţii nu vor fi sancţionaţi în momentul în care vor refuza imunizarea copiilor, dar la înscrierea în colectivitate – creşă, grădiniţă sau şcoală, trebuie să prezinte documente care atestă efectuarea vaccinurilor obligatorii, documente date de medicul de familie sau frunizorul de servicii medicale. „În cazul copiilor și tinerilor care nu dețin documentele prevăzute la momentul înscrierii, respectiv admiterii în colectivitate, părintele sau reprezentantul legal are obligația prezentării, în termen de maxim 60 zile, a unuia dintre următoarele documente eliberate de Comisia Judeţeană de Vaccinare sau a Municipiului Bucureşti: a) Calendarul de recuperare pentru antigenele vaccinale obligatorii. În acest caz, schema de vaccinare propusă trebuie să fie completată în termen de un an de la data admiterii în colectivitate b) Adeverinta contraindicaţiilor medicale definitive pentru anumite vaccinări”, se arată în proiectul noii legi.
„Orice lege are nevoie de capitolul sancțiuni”
Potrivit proiectului de lege, Ministerul Sănătăţii nu îşi propune sancţionarea părinţilor care nu doresc să-şi vaccineze copiii, ci o mai bună informare asupra riscurilor şi beneficiilor vaccinării. „Scopul principal al acestei legi nu este acela de a sancţiona părinţii sau reprezentanţii legali ai copiilor. (…) De asemenea, prin prezentul proiect de lege, devine primordial rolul medicului de familie privind informarea părinţilor şi stabilirea unei relaţii de încredere între medic şi pacient, respectiv părinţii, în acest caz, dar şi rolul statului în asigurarea şi garantarea sănătăţii la nivel populaţional”, se mai arată în proiectul actului normativ.
Totuşi, potrivit Agerpres.ro, ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat, că, în urma dezbaterilor publice și a dezbaterii parlamentare asupra proiectului de lege privind vaccinarea, va apărea un capitol care să prevadă sancțiuni. „Proiectul de lege supus dezbaterii publice nu conține un capitol de sancțiuni, dar, așa cum știm, orice lege care dorim să fie aplicată și care dorim să aibă un rezultat final are nevoie de acest capitol de sancțiuni. Aceste sancțiuni vor apărea în lege urmare a dezbaterilor publice și urmare a dezbaterilor care vor avea loc la nivelul comisiilor de sănătate ale Senatului și Camerei Deputaților. Noi știm că este necesar un capitol, la un moment dat s-a și gândit un set de sancțiuni”, a afirmat ministrul.
Bodog a adăugat că sancțiunile vor trebui astfel dimensionate încât să aibă o cât mai mare acceptanță din partea opiniei publice, dar, în același timp, să asigure o imunizare corectă a copiilor.
Echivalent cu rele tratamente aplicate minorului
El a spus că părintele poate refuza vaccinarea, dar refuzul va fi făcut pe proprie răspundere, iar a nu vaccina copilul este sinonim cu rele tratamente aplicate minorului.
Conform noului Cod Penal, fapta de rele rele tratamente aplicate minorului constituie punerea în primejdie gravă, prin măsuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltării fizice, intelectuale sau morale a minorului, de către părinţi sau de orice persoană în grija căreia se află minorul, infracţiune pedepsită cu închisoarea de la 3 la 7 ani.
„În termen de 12 luni de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Ministerul Sănătății va elabora și va aproba normele de aplicare ale prezentei legi prin ordine de ministru. Ministerul Sănătății și celelalte autorități și instituții publice prevăzute de prezenta lege vor adopta și implementa, potrivit atribuțiilor lor specifice, toate măsurile necesare pentru ca prevederile prezentei legi să fie aplicabile de la 1 ianuarie 2019”, se mai arată în proiectul de lege.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.