Sănătate

Meniu de spital cu 11 lei/zi… Cum să REZISTE bolnavii?!

  • mancarespital.png
 
„Pâinea noastră cea de toate zilele / Dă-ne-o nouă astăzi”, așa și-a început dr. Beatrice Mahler, directorul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, comentariul privin norma de hrană alocată bolnavilor din spitale…
 
„În spital, din cei 11 lei normă de hrană pentru un pacient, regim comun, trebuie asigurate 3 mese/zi. Nici măcar nu visăm la ceea ce ar trebui să fie normalul, adică pacientul să își aleagă meniul dintr-o varietate de preparate. În România, în spitalul public, pacientul nu are din ce să aleagă, meniul este simplu (11 lei/3 mese), repetitiv, sărac în vitamine, iar desertul este un răsfăț de care are parte uneori, foarte rar, pacientul cu tuberculoză. Mâncarea din spital rămâne un subiect veșnic de actualitate, pentru că fără o alimentație corespunzătoare pacientul nu se poate face bine.
 
Anul 2021 a adus o modificare a legislației, Hotărârea 470/21.04.2021 crește suma alocată pentru un bolnav, cu UN LEU, astfel regimul comun trece de la 10 LEI la 11 LEI. Acel «PLUS 1 LEU», deși foarte puțin, însemna o schimbare, mai mult decât deloc.
 
Poate unii dintre voi îmi veți spune că există soluția fondurilor proprii, dar un spital COVID, un spital care tratează pacientul cu tuberculoză, un spital public subfinanțat cronic, cum să realizeze venituri proprii? Așa că meniul zilnic se face din cei 11 lei alocați de stat fiecărui bolnav din spital, regim comun, sau 17,5 lei pentru pacientul cu tuberculoză.
 
E greu, nu mă plâng, dar nu pot să nu mă gândesc cu înfrigurare la GREUL care urmează… Alimentele se scumpesc de la o săptămână la alta, de la pâine, la legume, la carne… cred că fiecare am constatat că suma pe care o necesită achiziția de alimente în familie a crescut pentru aceeași cantitate.
 
În spital, în scurt timp, furnizorii care au acorduri cadru încheiate pentru alimente vor renunța la acestea, pentru că prețurile din acord nu mai permit furnizarea alimentelor. Sigur, am mai trecut prin astfel de momente la începutul pandemiei, când prețurile la materiale sanitate au crescut atât de mult încât furnizorii au refuzat livrarea… și este o reacție normală… dar mă întreb ce vom face în spitale atunci? Cum va arăta masa unui pacient, dacă azi când încă livrarea se face la prețurile vechi, calitatea și diversitatea alimentelor lasă mult de dorit?
 
Vă întreb pe voi, din 11 lei/zi puteți asigura acasă trei mese?”, a relatat Beatrice Mahler.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button