Sănătate

Legea vaccinării este „perfectibilă, ca orice proiect ”

 

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, susţine că este deschis „oricăror dezbateri publice” privind proiectul Legii vaccinării, aflat în dezbatere în Parlament, atât timp cât acestea „se poartă cu onestitate, bun simţ şi decenţă”, adăugând că „orice proiect de lege este perfectibil”. El spune însă că acest proiect „este munca unor specialişti care lucrează zi de zi în domeniul vaccinării şi care s-au confruntat cu toate defectele cadrului actual”„Pentru România, miza legii vaccinării este imensă. Asigurarea unui viitor sănătos pentru patru milioane de copii este în mâinile noastre. Parlamentul, cea mai înaltă instituţiei a democraţiei, va decide asupra conţinutului final al acestei legi. Însă, dincolo de dezbaterile din Parlament, este important ca întreaga opinie publică să fie informată şi să înţeleagă semnificaţia reală a legii şi modificările profunde pe care ea le aduce”, afirmă Florian Bodog, citat într-un comunicat de presă transmis vineri de Ministerul Sănătăţii. Ministrul susţine că sunt peste 95.000 de acte normative, dar că nu există o lege care să se ocupe de protejarea sănătăţii copiilor şi a populaţiei. „Anual, prin vaccinarea împotriva bolilor prevenibile, putem salva mii de vieţi şi putem preveni suferinţe inutile. Putem să le oferim copiilor noştri o copilărie fericită, care nu este marcată nici de boli, nici de amintiri dureroase. Rujeola, oreionul, rubeola, poliomielita, hepatita B, tusea convulsivă, difteria, tetanosul sunt boli împotriva cărora ne putem proteja familiile şi putem limita riscurile de îmbolnăvire pentru formele grave în cazul unor boli precum tuberculoza”, precizează Bodog. El mai spune că este deschis „oricăror dezbateri publice” privind Legea vaccinării. „Orice proiect de lege este perfectibil şi de aceea sunt deschis oricăror dezbateri publice, atâta timp cât ele se poartă cu onestitate, bun simţ şi decenţă. Însă acest proiect este munca unor specialişti care lucrează zi de zi în domeniul vaccinării şi care s-au confruntat cu toate defectele cadrului actual. De aceea, legea a fost gândită atent şi corect de către cei care înţeleg cel mai bine cum trebuie reglementată politica vaccinării”, precizează Bodog. Ministrul mai arată că, de ani de zile, România se afla „sub pragul de siguranţă al acoperii vaccinale”, putând oricând exista riscul apariţiei unei epidemii, ceea ce s-a şi întâmplat. „Izbucnirea epidemiei de rujeolă în 2016 nu este conjucturală. Este o consecinţă directă a disfuncţionalităţilor majore ale politicii publice privind vaccinarea. Legea vaccinării corectează aceste grave nereguli care au condus la izbucnirea epidemiei, asigurând cele mai bune condiţii pentru protejarea sănătăţii copiilor noştri”, continuă Florian Bodog.

Statul organizează și finanțează, părinții răspund

„Statul român finanțează și organizează activitatea de vaccinare în România și, totodată, asigură vaccinuri eficace și sigure, autorizate în mod corespunzător, conform legii”,
se precizează în proiectul de lege privind organizarea și funcționarea activității de vaccinare a populației, adoptat de Guvern în ședința de miercuri.
Proiectul de act normativ instituie obligația vaccinării copiilor cu vaccinurile prevăzute în Calendarul Național de Vaccinare, precum și cu cele administrate în situații epidemiologice speciale întregii populații sau unor grupuri de populație. Categoriile de vaccinări obligatoriisunt: vaccinările cuprinse în Calendarul Național de Vaccinare pentru copii; vaccinările impuse de situații epidemiologice care implică vaccinarea ca măsură de intervenție în vederea limitării bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare;v accinările pentru personalul medico-sanitar din unitățile sanitare publice și private; vaccinările pentru alt personal din unitățile publice și private care prin natura atribuțiilor sunt expuse suplimentar la boli infecțioase sau pot reprezenta surse de infecție care ar putea pune în pericol sănătatea publică, stabilite prin hotărâre de guvern.
Răspunderea privind prezentarea copilului la vaccinare revine părinților, reprezentantului legal sau, după caz, persoanei care se ocupă de creșterea și îngrijirea unui copil în baza unei măsuri de protecție specială. În cazul vaccinării obligatorii, consimțământul pentru vaccinare se prezumă ca fiind dat, iar refuzul de vacccinare a copilului se face în scris. La data înscrierii într-o colectivitate, instituția are obligația de a solicita prezentarea unei adeverințe, emisă de către medicul de familie care are în evidența sa persoana respectivă, care să ateste efectuarea, respectiv neefectuarea vaccinărilor obligatorii. Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B.
Statul român, prin Ministerul Sănătății, CNAS și ministerele şi instituţiile cu reţea sanitară proprie, finanțează și organizează activitatea de vaccinare în România. De asemenea, proiectul de lege prevede înființarea și funcționarea unui Grup Tehnic de Coordonare a Activităților de Vaccinare (GTCAV), comisie consultativă a Ministerului Sănătății. Totodată, în cadrul Direcțiilor de Sănătate Publică se vor înființa Comisiile județene de vaccinare ca structură fără personalitate juridică, în coordonarea GTCAV.

Sancțiuni pentru actorii implicați în (ne)vaccinare

Pentru responsabilizarea și asumarea atribuțiilor prevăzute în proiectul de act normativ, au fost stabilite sancțiuni „corecte și echitabile” pentru fiecare dintre actorii implicați în procesul de vaccinare: instituții; furnizorii de servicii medicale de vaccinare; părinții sau reprezentanții legali ai copiilor eligibili la vaccinare;
producătorii și distribuitorii de vaccinuri.
Proiectul de lege creează cadrul legal necesar pentru intervenția eficientă a autorităților în situații epidemiologice speciale, prin reglementarea centrelor de vaccinare fixe sau mobile și prin constituirea de echipe de intervenție speciale.
De asemenea, actul normativ stabilește constituirea unui stoc de rezervă de vaccinuri și consumabilele, cel puțin egal cu necesarul anual, cu termen de valabilitate minim 18 luni. Acest stoc va fi folosit în situații epidemiologice speciale sau în cazul înregistrării unor discontinuități de aprovizionare la nivelul producătorilor de vaccinuri.
Normele de aplicare urmează a fi aprobate în termen de 12 luni de la data publicării legii în Monitorul Oficial. Tot într-un interval de 12 luni de la publicare, furnizorii de servicii medicale de vaccinare care funcționează la respectiva dată au obligația de a se înregistra în RENV.
Proiectul de lege privind vaccinarea a fost transmis Parlamentului spre dezbatere şi adoptare. Actul normativ ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2018.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button