„Înjuratul nu-i subtil, dar pentru sănătate e util”
Aşa crede Eugen Popa, preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză (foto 2), bazându-se pe câteva studii referitoare la beneficiile înjuratului: „Înjuratul poate fi cu adevărat pozitiv și sănătos din punct de vedere psihologic. Rezultatele pot fi vindecătoare. O înjurătură poate exprima de o mie de ori mai bine starea de spirit a cuiva decât dacă ar spune «m-a supărat»”.
Eugen Popa a enumerat şi explicat, într-un articol postat pe blogul său, şapte beneficii psihologice ale înjurăturilor.
1. Să înjuri cu moderaţie te face mai puternic
2. Pentru a reduce din durere
3. O înjurătură bine plasată poate face minuni în captarea atenţiei oamenilor
4. Înjurăturile uşoare pot convinge
5. Semn al unui vocabular bun
6. Pentru a lega prietenii, în cazul „înjurăturilor sociale”
7. Înjuratul este o exprimare emoţională
„Când oamenii încearcă să ascundă ceva dureros sau neplăcut, care poate a fost îngropat în adâncul lor acolo toată viaţa, aceștia pot fi stimulaţi prin întrebări care i-ar putea deranja un pic. Acest «deranj» are ca scop scoaterea la suprafață a emoțiilor suprimate, emoții care se află de fapt la baza conflictului interior. Nu îi forţăm să răspundă la provocările noastre, însă înjurătura poate veni ca o reacţie normală la emoţia pe care o simte în acel moment faţă de traumă. Într-adevăr, poate nu este frumos să înjurăm, mai ales în public, însă atunci când ne dorim să eliberăm emoţiile negative pe care le-am înmagazinat, este foarte sănătos să ne mai scape câte una. Aceasta este desigur o soluție de moment și nu ia locul unei ședințe cu un profesionist”, a mai afirmat psihologul.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.