Sănătate

Alternative naturale pentru zahăr

Alternative naturale pentru zahăr.

Multe dintre alimentele pe care le consumăm zi de zi, chiar dacă nu sub forma unor prăjituri sau bomboane, au un conţinut exagerat de mare de zahăr care, deşi este specificat pe etichetă, nu ne atrage atenţia în mod deosebit. Doza zilnică recomandată de zahăr este de maxim 50 de grame pe zi (pentru bărbați, pentru femie, chiar la jumătate), în ultimul deceniu oamenii s-au obişnuit să consume cel puţin dublul acestei cantităţi, chiar fără să-și dea seama, prin intermediul băuturilor răcoritoare, energizante, biscuiţi, batoane de cereale sau chiar a banalului ketchup.
Chiar dacă nu poţi renunţa de tot la zahăr sau, mai bine zis, la gustul dulce, ai câteva alternative pentru a te îndulci sănătos, mai exact o listă de cinci îndulcitori naturali (pentru că nici cei artificiali nu sunt o opțiune pe termen lung):

1. Melasa

Este considerată unul dintre cei mai sănătoşi îndulcitori naturali, datorită conţinutului bogat în fier (o linguriţă de melasă asigură 15% din doza zilnică recomandată de fier, atât de necesar în special înaintea instalării menopauzei), dar şi vitamina B6, magneziu, calciu şi mulţi alţi antioxidanţi cu efecte extraordinare asupra organismului. Trebuie să reţineţi că, deşi majoritatea îndulcitorilor naturali sunt benefici pentru sănătate, aceştia au în general un conţinut caloric mare, care nu vor fi de ajutor dacă vreţi să urmaţi o dietă pentru a scăpa de kilograme. Adevăratul beneficiu al acestor îndulcitori îl constituie caracterul non-toxic al acestora în comparaţie cu zahărul, care afectează majoritatea organelor vitale, inclusiv creierul.

2. Mierea

Este un substitut extraordinar pentru zahăr, este o sursă preţioasă de vitamine şi minerale şi deţine importante proprietăţi antioxidante, antiseptice, energizante şi regenerante. Numeroase studii ştiinţifice atestă proprietăţile antioxidante deosebite ale mierii şi concluzionează: persoanele care consumă circa 10 linguriţe de miere pe zi, timp ce cel puţin o lună, îşi reduc cu 3,3% procentul de colesterol din corp. Cum o poţi folosi: în cazul prăjiturilor, în locul unei căni de 200 grame de zahăr adaugă trei sferturi de cană cu miere şi dă cuptorul la o temperatură mai mică.
Dar reține că valoarea glicemică și calorică este la fel de mare ca în cazul zahărului.

3. Siropul de arţar pur

Are foarte puţine calorii şi o concentraţie mare de minerale, precum mangan şi zinc.
Trebuie să fiţi atenţi însă la eticheta acelor aşa-numite siropuri de arţar aromate, care sunt mai ieftine, au în compoziţie sirop de fructoză, zahăr şi alţi îndulcitori artificiali şi numai 3%, sau chiar mai puţin, sirop de arţar pur.

4. Nectarul de agave

Este un îndulcitor extrem de dulce, cu 50% mai multe calorii decât zahărul (dar şi cu 50% mai dulce decât zahărul), însă acest lucru nu trebuie să vă îngrijoreze pentru că dacă vă hotărâţi să îl folosiţi în detrimentul zahărului, veţi utiliza o cantitate mult mai mică pentru obţinerea aceluiaşi rezultat.
Trebuie avut grijă totuşi să nu existe excese, pentru că 90% din compoziţia nectarului de agave este fructoza, care poate conduce la rezistenţa la insulină şi apariţia diabetului de tip 2.

5. Siropul de ștevie

Este un îndulcitor 100% natural, de 200-300 de ori mai dulce decât zahărul, însă nu prezintă dezavantajul de a dezechilibra nivelul de glucoză din sânge, având zero calorii și zero indice glicemi, evitându-se astfel instalarea diabetului tip 2.
Pentru că are un gust foarte puternic, este indicat să faceţi mici teste privind cantitatea şi nivelul de îndulcire, în special dacă vreţi să adăugaţi pudră sau sirop de stevia în compoziţia prăjiturilor de casă.

Vestea bună este că există și sub formă de pudră cristalină, asemenea zahărului. Vestea proastă este că are un preț mult mai ridicat.

Sursa Restograf


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button