Sănătate

INADMISIBIL! De ce nu figurează Brașovul în programul de tratament care dă șanse la viață normală pacienților cu accident vascular cerebral?

 

Ministerul Sănătății a pus în procedură de transparență decizională un proiect de Ordin pentru completarea Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 450/2015, privind aprobarea modului de administrare, finanțare și implementare a acțiunilor prioritare pentru tratamentul intervenţional al pacienţilor cu accident vascular cerebral acut. Prin acest proiect, se introduc în lista unităților sanitare în care pacienții beneficiază de acest tratament 31 de spitale din mai multe județe și din Capitală. În mod ciudat, în această listă nu figurează nici un spital din municipiul și județul Brașov!

Figurează, în schimb, spitale din localități mai mici și mult mai mici, precum Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Târgoviște, Bârlad, Botoșani, Târgu Jiu, Slatina, Piatra Neamț, Focșani, Alexandria, Zalău, Giurgiu, Bistrița, Alba Iulia, Bacău, Deva, alături de municipii față de care Brașovul este cel puțin la fel de important din orice punct de vedere, precum Constanța, Sibiu, Craiova, Ploiești, Brăila, Galați, Arad. 

De ce nu și Brașovul?

Pentru ca un spital să poată intra în programul privind tratamentul intervențional al pacienților cu accident vascular cerebral acut este necesar să fie dotat cu un computer tomograf care să funcționeze în regim de permanență, precum și să aibă asigurat un serviciu de gardă de neurologie de asemenea în regim de permanență.

Reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență, unitate unde există un computer tomograf funcțional în regim de permanență, afirmă că nici nu au făcut demersurile pentru înscrierea în acest program, din cauză că nu au un o linie permanentă de gardă de neurologie, așadar nu ar fi îndeplinit unul dintre criterii. În Brașov, există, însă Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neorologie, care are linie de gardă permanentă de neurologie, însă nu dispune de un computer tomograf în regim de permanență. Este ca într-un  banc, numai că nu-i de râs: această situație este una extrem de gravă, iar de pe urma sa au de suferit oameni. În lipsa acestui tratament, pacienții cu accident vascular cerebral acut pot rămâne cu sechele crunte pe viață, iar alții pot chiar deceda.

* În orașe mai mici s-a putut…

De ce în orășele cu 50.000-60.000 de locuitori s-au putut asigura în spitale condiții pentru intrarea în acest program, iar în Brașov nu? Este o întrebare pe care o vom adresa, în zilele următoare, autorităților și instituțiilor brașovene. Pentru că ceea ce se întâmplă este inadmisibil!

Tratamentul intervențional al pacienților cu accident vascular cerebral ischemic constă într-o metodă terapeutică netraumatizantă numită tromboliză intravenoasă. Aceasta constă în injectarea unei substanțe trombolitice, care se administrează intravenos și dizolvă cheagul de sânge ce blochează circulația, iar țesutul cerebral parțial ischemiat nu se mai necrozează, astfel încât deficitul neurologic se remite complet sau aproape complet, depinzând de timpul până la intervenție. Tromboliza intravenoasa nu poate fi aplicata decât în primele 4,5 ore de la producerea atacului cerebral, în așa-numita „fereastră terapeutică”, și trebuie respectate niște criterii clinice și paraclinice foarte stricte.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button