Sănătate

Există vreo contraindicație pentru implanturi dentare? Răspunsul specialiștilor!

  • implant1.png
 

Un tratament cu implanturi dentare aduce nenumărate beneficii. Tocmai din acest motiv, în stomatologia modernă, acestea au devenit cea mai bună alternativă pentru înlocuirea dinților pierduți. Însă, nu toți pacienții sunt candidații ideali, din cauza contraindicațiilor. Pe de altă parte, vestea bună este că există doar câteva contraindicații absolute.

În procesul de recomandare a unui implant dentar, medicul este cel care trebuie să evalueze condiția pacientului, punând în balanță beneficiile și riscurile asociate. Cei mai mulți indivizi sănătoși trec cu brio prin procedura de implantare, fără a întâmpina probleme, beneficiind astfel de o metodă rapidă, eficientă și minim invazivă de refacere a danturii, atât din punct de vedere funcțional, cât și estetic.

În rarele cazuri când există contraindicații, acestea au mai degrabă de-a face cu o serie de condiții patologice, care, pe lângă faptul că pot anula întreg rezultatul procedurii, pot conduce și la riscuri sau complicații pentru sănătatea pacientului. Iată care sunt cele mai întâlnite contraindicații pentru pacienții care doresc să recurgă la implanturi dentare!

Poate că cele mai severe contraindicații sunt date de condiții și patologii care împiedică procesul de cicatrizare și de coagulare. Alte condiții includ patologii cardiologice și alterări ale sistemului imunitar, precum și condiții psihologice care alterează percepția unei persoane. 

Mai specific, pe lista de contraindicații se înscriu hepatita, patologiile psihologice severe, insuficiența renală, imunodeficiența și bolile neurologice. De asemenea, pacienții care au trecut prin tratamente de chimioterapie, precum și dependenții de stupefiante nu sunt candidații ideali pentru intervenția cu implanturi dentare.

În unele cazuri, totuși, indiferent de patologiile sistemice, se poate opta pentru un implant dentar, după analiza atentă a anumitor parametri fiziologici. Spre exemplu, la pacienții care suferă de diabet, este necesară stabilizarea glicemiei, alături de verificarea ratei de cicatrizare, înainte de intervenția chirurgicală ce vizează implanturi dentare.

Alte cauze care pot împiedica montarea unui implant dentar sunt cele locale, precum barierele anatomice (poziția sinusurilor maxilare sau a nervului alveolar din canalul mandibular), dar și formațiunile patologice din zona oro-maxilo-facială, precum chisturi sau tumori, cu efecte asupra structurii osoase.

În trecut, contraindicațiile includeau și volumul osos insuficient, însă acest lucru nu mai este o problemă! Tehnicile revoluționare de adiție osoasă fac posibilă intervenția cu implant, cu rezultate foarte favorabile! De asemenea, pacienții cu osteoporoză pot răsufla ușurați, deoarece în prezent există implanturi special adaptate oaselor cu porozitate ridicată.

Pot exista și alte condiții externe (obiceiuri) care afectează rata de succes a unor implanturi dentare. Spre exemplu, un factor de risc îl reprezintă bruxismul (scrâșnitul dinților), datorită presiunii exercitate asupra noului implant în timpul integrării osoase. În acest caz, se recomandă urmarea unui tratament anterior, precum și după instalarea implantului, ajustarea ocluziei și purtarea unei gutiere speciale pe perioada nopții. Un alt factor de risc este dat de fumat, știut fiind faptul că, în cazul fumătorilor, rata de cicatrizare este mai scăzută.

Așadar, în afară de câteva contraindicații stricte, există soluții pentru majoritatea pacienților care își doresc un tratament cu implanturi dentare. De aceea, este important să apelezi la o clinică stomatologică cu experiență, unde medicii pot face o evaluare corectă și obiectivă cu privire la acest tip de tratament!

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button