Sănătate

De ce este periculos consumul de alcool înainte / după consumul de ciuperci… Combinația poate fi chiar fatală

De ce este periculos consumul de alcool înainte sau după consumul de ciuperci… Combinația poate fi chiar fatală.

Consumul de alcool cu 48 de ore înainte sau după consumul acestor ciuperci poate provoca reacții adverse severe, cum ar fi greață, vărsături, înroșirea feței, transpirații și palpitații, halucinații, dureri de cap și gât, tremur și convulsii, însoțite de hipertensiune intracraniană, senzație de căldură, puls scăzut etc..
Iată recomandările Direcției de Sănătate Publică pentru evitarea intoxicației cu ciuperci:

✅ Consumaţi doar ciuperci verificate, cumpărate din locuri autorizate, nu culese de dumneavoastră sau achiziționate de la comercianți care nu au dovada avizului
fito-sanitar;
✅Evitaţi să culegeţi şi să consumaţi ciuperci/bureţi din pădure, chiar dacă le cunoaşteţi ca fiind comestibile deoarece multe ciuperci comestibile din flora spontană a ţării noastre au suferit mutaţii devenind otrăvitoare;
✅Nu consumaţi ciuperci crude ci doar preparate termic; 
✅Nu consumaţi ciuperci împreună cu cantităţi mari de băuturi alcoolice, deoarece alcoolul favorizează absorbţia intestinală a unor substanțe specifice din ciuperci, ceea ce poate amplifica gravitatea efectelor apărute;
✅Conservaţi ciupercile la frigider și consumaţi-le în maximum două zile după ce le-aţi  cumpărat! Ciupercile se alterează repede (1-2 zile) datorită conţinutului crescut de apă, unele putând deveni toxice;
✅Adresați-vă medicului în cazul apariției unuia sau mai multor simptome dintre: diaree, vărsături, greaţă, tremurături, ameţeli, tulburări de vedere, apărute în urma consumului de ciuperci.

Simptomele apar în primele 12 ore după consum, iar starea se poate altera rapid, cu consecinţe grave: tulburări digestive severe, cu deshidratare, afectarea ficatului, afectarea rinichilor, tulburări neurologice sau chiar deces.
Întrucât copiii cu vârste mici, vârstnicii și bolnavii cronic sunt mai sensibili şi pot face forme de intoxicaţii foarte grave, chiar letale, se recomandă limitarea consumului de mâncăruri pe bază de ciuperci.

Important de reținut este faptul că toxicitatea ciupercilor otrăvitoare nu poate fi redusă prin fierbere, uscare sau macerare în oţet, iar îndepărtarea cuticulei nu diminuează toxicitatea. De asemenea, nu există niciun test simplu care să permită recunoaşterea imediată a unei specii toxice. Identificarea unei ciuperci otrăvitoare nu poate fi făcută decât de un specialist.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button