Cum să te ferești de bolile de sezon
Cum să te ferești de bolile de sezon.
Odată cu sfârșitul verii și intrarea în sezonul rece, de toamnă, fluctuațiile de temperatură și umezeală își pun amprenta asupra sănătății noastre. Acesta este momentul în care apar infecțiile respiratorii, iar bolnavii cronici încep să resimtă tot mai acut simptomele unor afecțiuni supărătoare, precum reumatismul, ulcerul sau insuficienta cardiacă.
Gripa, cea mai „gălăgioasă” boală a sezonului rece
Gripa, cea mai „gălăgioasă” boală specifică sezonului rece, afectează cu preponderentă persoanele sensibile și pe cele care au sistemul imunitar slăbit. Deși în aparență pare a fi o infecție virală banală, gripa poate genera o serie de complicații. În aceste condiții, cel mai bine este să apelăm la metodele profilactice: vaccinurile antigripale, vitaminele pentru stimularea imunității sau medicația antivirală. Virusurile gripale se modifică de la an la an, astfel încât în fiecare toamnă apar noi tipuri de vaccinuri.
O altă metodă profilactică, deosebit de eficiență, este administrarea vitaminei C, care combate cu succes primele simptome de răceală și gripa. În unele cazuri, pacienților li se recomandă medicamentele antivirale cu rol profilactic care fie previn infectarea, fie reduc durata simptomelor, cu 1-2 zile.
Inima, stomacul şi articulaţiile, puternic afectate
Eforturile de adaptare la schimbările de temperatură intensifică circulația sangvină și suprasolicită aparatul cardiovascular. Astfel, după ce s-au luptat cu canicula pe timp de vară, cardiacii trebuie să se pregătească acum să facă față unor noi provocări: frigul și umezeala. În cazul lor, cei doi factori pot duce la spasm coronarian, determină apariția crizelor de angină sau creșterea frecventei acestora.
Reumaticii au și ei de suferit odată ce anotimpul ploios și rece își intră în drepturi. În cazul lor, durerile localizate la nivelul articulațiilor sunt exacerbate de expunerea la frig și umezeală. Durerile pot fi calmate cu ajutorul acupuncturii, băilor calde cu sare și antiinflamatoarelor.
Ulcerul este o altă afecțiune sezonieră, care se reactivează în special primăvara și toamna. Pacienților li se recomandă prudență în privință alimentelor consumate, renunțarea la fumat și alcool, precum și respectarea tratamentului prescris de medicul curant.
Sursa Sfatulmedicului.ro
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.