Sănătate

Cum să aranjezi mâncarea în frigider, vara, pentru a nu exista risc de toxiinfecţii alimentare

 
Alimentele trebuie depozitate corect, altfel există riscul să se strice şi să suferim toxiinfecţii alimentare sau alte boli digestive. Alterarea este favorizată de temperatură, de acţiunea luminii, de oxigen şi de prezenţa microorganismelor. Iată câteva dintre regulile de depozitare, pentru ca hrana (gătită sau crudă) să se păstreze cât mai mult timp:
 
Laptele
Trebuie pus cât mai repede în frigider (să nu treacă mai mult de o oră de la achiziţionare), întrucât este un mediu propice multiplicării bacteriilor. Laptele UHT rezistă mai bine la transport. Potrivit nutriţioniştilor, laptele stă bine în zona rece şi întunecată din frigider, pe raftul de jos. Colţurile din spate sunt cele mai răcoroase şi nu suferă mari fluctuaţii de temperatură. Specialiştii avertizează că, atunci când este foarte cald afară, produsele din lapte (smântână, iaurt, lapte dulce sau bătut) se pot strica şi în termenul de valabilitate menţionat pe ambalaj, dacă nu sunt păstrate corespunzător. Totuşi, laptele, dacă este păstrat în mod corespunzător (aşa cum arată indicaţiile de pe ambalaj), poate fi consumat şi la o zi după expirare, întrucât nu e periculos pentru sănătate, dar nici nu mai are aceeaşi valoare nutriţională.  
 
Carnea
Dacă nu gătiţi carnea până cel târziu a doua zi de la cumpărare, congelaţi-o, întrucât este un mediu propice dezvoltării bacteriilor, potrivit doctorulzilei.ro. Dacă o ţineţi în frigider, puneţi carnea crudă într-un recipient, la distanţă de alte alimente, pe un raft inferior al frigiderului (unde este mai rece şi nu există riscul să se scurgă sânge pe alte alimente). Dacă bucata de carne este moale sau lipicioasă, înseamnă că provine de la un animal bolnav sau este veche, iar dacă miroase, mai ales în profunzime, nu riscaţi s-o consumaţi, indiferent cât de bine o spălaţi şi condimentaţi. Pe de altă parte, carnea care s-a dezgheţat parţial nu trebuie să mai fie recongelată. Dezgheţarea se face în frigider sau la cuptorul cu microunde şi nu la temperatura camerei. Carnea congelată se păstrează numai la minus 18 grade C, condiţii în care poate rezista timp de 9 luni (excepţie peştele şi carnea tocată, care n-ar trebui să stea atât de mult în congelator). Conservele de carne şi peşte trebuie consumate, mai ales vara, în ziua când se deschid ambalajele metalice. Carnea gătită poate fi mâncată şi după 3-4 zile de păstrare în frigider. Kaizerul, şunca, salamul trebuie păstrate în ambalajul original, iar după deschidere, trebuie consumate în 2-3 zile. Afumăturile se vor păstra mai bine într-o încăpere uscată, bine aerisită.
 
Legumele şi fructele
Legumele şi fructele se păstrează în locuri uscate, reci şi întunecate ale frigiderului (majoritatea frigiderelor au compartiment special pentru ele, în partea de jos). Dar, legumele ar trebui să fie ţinute separat de fructe, pentru a nu se îngălbeni. „Legumele nu trebuie să se alăture de carnea crudă sau brânza cu zer, deoarece se pot contamina cu germeni şi, fiindcă le consumăm crude, ne vor îmbolnăvi rapid”, atrag atenţia cei de la doctorulzilei.ro. Unii specialişti susţin că legumele pot fi spălate înainte de a fi puse în frigider, dar cu condiţia să fie şterse bine înainte de a fi depozitate, întrucât apa favorizează apariţia mucegaiului. Alţii susţin că legumele şi fructele nu trebuie spălate decât în momentul în care sunt consumate. 
 
Nu toate legumele se păstrează în frigider!
Există unele legume, precum roşiile, care îşi pierd dulceaţa şi aroma dacă sunt păstrate în frigider. De aceea, este mai bine să fie ţinute la întuneric, la temperatura camerei, dar nu mai mult de trei zile. Nici ceapa nu are ce căuta în frigider.
Cartofii se strică mai repede dacă sunt ţinuţi în frigider (inclusiv cartofii dulci). La căldură şi lumină, creşte cantitatea de solanină din cartofi, care poate provoca intoxicarea organismului. De aceea, este bine să-i puneţi în pungi de hârtie, la întuneric, dar la distanţă de ceapă, altfel se strică foarte repede. 
Usturoiul păstrat în frigider se stafideşte rapid. Ţinut în condiţii optime, usturoiul nu se strică şi poate fi păstrat cel puţin două-trei luni fără probleme.
 
În general, e bine să nu punem în frigider: avocado, portocale, banane, lămâi, kiwi, pepeni galbeni, nectarine, pere, piersici, prune, ananas. Se pun la frigider: mere, fasole, fructe de pădure, broccoli, varză, morcovi, conopidă, ţelină, cireşe, porumb, castraveţi, vinete, ghimbir, struguri, ardei iute, verdeţuri, ciuperci, dovlecei.
 
Vara, nu gătiţi cantităţi foarte mari de mâncare, deoarece nu rezistă mai mult de trei zile, avertizează specialiştii! 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button