Sănătate

Copii care fac copii. Peste 750 de adolescente din județul Brașov au devenit mame în 2020

Copii care fac copii. Unul din zece nou-născuţi din România provine din mame adolescente, potrivit datelor statistice oficiale. Judeţul Braşov ocupă a treia poziţie pe ţară, în clasamentul acestora: aici, 762 de adolescente au născut în anul 2020 (după Mureş şi Dolj). Este vorba despre copile sub 15 ani şi tinere cu vârsta între 15 şi 19 ani.
În Uniunea Europeană, aproape 30% din mamele minore (sub 18 ani) provin din ţara noastră. 8.276 din 29.505, la nivelul întregii Uniuni.

Caravana „Salvați Copiii” a ajuns la Tărlungeni

Pentru îmbunătăţirea stării de sănătate şi a situaţiei sociale a gravidelor şi mamelor vulnerabile din zonele rurale din judeţul Braşov şi a copiilor acestora, Organizaţia „Salvaţi Copiii” a dus Caravana medicală în comuna Tărlungeni. E încadrată în rândul zonelor rurale marginalizate, care se confruntă cu un astfel de fenomen sever, conform Atlasului zonelor rurale marginalizate.
Cea mai mare parte a populaţiei din comună a absolvit cel mult gimnaziul. Îşi câştigă existenţa din agricultură. Locuieşte în condiţii precare în locuinţe supraaglomerate. Nu are acces la apă curentă sau la curent electric. Controlul gravidelor în timpul sarcinii este foarte scăzut. Accesul fetelor şi femeilor la servicii medicale e limitat din lipsa resurselor financiare.
Specialiştii locali ai „Salvaţi Copiii” au oferit servicii integrate (medicale, sociale, educaţionale) pentru mame, gravide, gravide minore şi copii până în 5 ani. Aceştia primesc suport socio-medical prin facilitarea accesului la servicii de sănătate, de planificare familială, precum şi asistenţă pediatrică.
Acţiunea a avut loc în cadrul proiectului „Sănătate pentru fiecare comunitate. Caravana de control pentru fetele şi femeile din zonele rurale”. Derulat cu sprijinul unui supermarket, e parte a programului naţional „Salvaţi Copiii” de reducere a mortalităţii infantile. În spaţiile puse la dispoziţie de Primăria Tărlungeni, fetele şi femeile vulnerabile din comunitate au fost consultate gratuit. Au beneficiat și de recoltări, ecografii de sân, ecografii transvaginale, ecografii abdominale. Dar și de sesiuni de informare cu privire la sănătatea în timpul sarcinii şi îngrijirea nou-născutului.
S-au implicat voluntar medici specialiști, rezidenți în radiologie, imagistică medicală și obstetrică ginecologie și asistenți medicali. Medicii Cristina Avram Cristina, Delia Angelescu, Carmen Pristavu, dr. Cristina Mirică. Asistente: Ebru Cadîr, Roberta Maria Bunoiu, Minodora Cojocaru, Ananya Păun, Ramona Nastasoiu, Delia Badea, Adina Stegăriță, Diana Sporea, Olga Anton.

E nevoie de un program național

Copii care fac copii. Gabriela Alexandrescu, președinte executiv „Salvați Copiii” România, a vorbit despre necesitatea implementării unui program național, cu politici publice coerente, care să protejeze mama minoră și pe copilul acesteia:

„Accesul la servicii medicale rămâne unul deficitar, mai ales în comunitățile vulnerabile, unde femeile nasc fără ca vreun medic să le fi urmărit sarcina. Se creează astfel un cerc vicios cu consecințe profunde, atât pentru mamă și copil, cât și pentru întreaga comunitate. Vorbim despre prematuritate, despre probleme de sănătate care ar fi putut fi corectate în timpul sarcinii, despre sărăcie transmisă între generații”.

Gabriela Alexandrescu, președintă „Salvați Copiii” România

Organizația „Salvați Copiii” activează de 32 de ani

De 32 de ani, „Salvați Copiii” România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza și complexitatea proiectelor la nivel național fac din organizație o instituție socială esențială, al cărei rol este medierea între societate și autoritatea publică, în beneficiul copilului. În cele peste trei decenii de activitate, Salvați Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili, și a militat, în același timp, pentru o colaborare viabilă cu autoritățile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. „Salvați Copiii” și-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităților publice, în așa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor. Totodată, organizația a reușit să creeze rețele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilității sociale a companiilor și a societății, în sens larg.

„În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, viziunea noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne misiunea de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt tratați și producerea schimbărilor imediate și de durată în viaţa acestora. Peste 2.900.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii”.

Gabriela Alexandrescu, președintă „Salvați Copiii” România

Asociația „Caravana cu Medici

Asociația Caravana cu Medici este o organizație neguvernamentală înființată în anul 2014 de către cinci medici rezidenți, cu scopul de a oferi servicii medicale gratuite în zonele rurale dezavantajate socio-economic. ONG-ul are o acoperire națională cu filiale deschise în București, Iași, Cluj, Brașov, Timișoara. Până în momentul de față, Asociația Caravana cu Medici a organizat peste 100 de caravane, cu mai mult de 10.000 de beneficiari direcți.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare