Sănătate

Chef Adi Hădean, avertisment privind „otrava” din pepeni / „Am fost afectat digestiv mai bine de o lună”

Chef Adi Hădean susține că a avut probleme de sănătate mai bine de o lună, din cauza unui fruct de sezon, preferat de români pentru faptul că este răcoritor. Bucătarul a atras atenția pe rețelele de socializare asupra consumului de pepene.

„Hai că-i aproape gata sezonul pepenilor și n-am zis nimic pe tema asta pentru că am vrut să fiu cât mai precis că nu vorbesc tâmpenii. Plecând de la impresia că anul ăsta pepenii românești s-au dus dracului (Doamne iartă-mă), impresie solidificată de faptul că am fost afectat digestiv mai bine de o lună de zile, și nu ușor, afectare care a încetat la o săptămână după ce am scos lubenița din meniu, am început să mă uit în stânga și-n dreapta, să văz dacă-s singurul în situația asta”, a scris el pe Facebook.


„Ba mai mult, un prieten cu mijloace (adică are laborator de testare) mi-a comunicat că-n pepenii românești testați de el a găsit de 30 de ori mai mulți nitrați decât e maxim admis legal”, a adăugat cheful.
Hădean susține că Statul Român ar trebui să nu mai autorizeze nicio piață fără propriul laborator de testare.


„Înțeleg că agricultura-i grea și că anul ăsta a fost unul teribil, dar ani ca ăsta sau mai răi o să mai tot fie și dacă ne batem joc de ce mâncăm, o să avem în plus și problema asta. Dacă aș fi statul român, n-aș mai autoriza nici o piață fără propriul laborator de testare, și dacă aș fi piață, n-aș lăsa pe nimeni să vândă otravă. Iubim produsul românesc, mă tot ambalez să promovez ideea de ani buni, da’ parcă nici să ne căcăm pe noi de dragul ideii nu-i amuzant”, a precizat Adi Hădean.

Recomandare: Mâncați pepene doar în sezon

Nitrații apar în legume și fructe prin intermediul îngrășămintelor pe bază de azot. „Țăranul, legumicultorul aruncă cu îngrășăminte pe bază de azot pentru a forța creșterea. Pentru a ajunge acea legumă mai repede la maturitate, iar el să ajungă primul pe piață”, a explicat Costel Stanciu, Președintele Asociației Pro Consumatori, citat de adevarul.ro.

„Ajungi la final de iunie cu pepeni în piață, ai prețul cel mai bun. De aici reiese următoarea recomandare: abțineți-vă să mâncați pepeni în afara sezonului. Când eram mic mâncam pepeni începând din 29 august. Acum, de la final de iunie, mâncăm pepeni”, a precizat acesta.


Organizația Mondială a Sănătății a stabilit doze acceptabile de nitrați și nitriți pentru om. Conform datelor științifice, doza zilnică de nitrați este de 3,7 mg la 1 kg greutate corporală, respectiv, nitriți – 0,2 mg/kg – se arată pe site-ul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.
Cel mai mare conținut de nitrați, conform datelor OMS, a fost depistat în salată (962 mg/kg), varză (795 mg/ kg), fasole, păstăi (298 mg/kg), morcovi (264 mg/kg), conopidă (231 mg/kg), cartofi (169 mg/kg), un conținut moderat în castraveți (93 mg/kg) și ardei (69 mg/kg).

Alte sfaturi

Iată o serie de sfaturi promovate de Direcția de Sănătate Publică Vrancea:

– Nu mâncaţi rădăcinile/cozile plantelor. Cantitatea maximă de nitraţi se acumulează în părţile plantelor care sunt mai aproape de rădăcină. Frunzele de mărar şi de pătrunjel conţin cu 50-60% de nitraţi mai puţin decât tulpinile, frunzele de varză – cu 70% mai puţin decât cotorul, la castraveţi şi ridiche cantitatea de nitraţi e cu 70% mai mare în coadă decât în mijloc.
– Nu mâncaţi miezul verde de lângă coaja pepenilor verzi sau galbeni. Pentru mai multă siguranţă, ştiind că cea mai mare concentrare de nitraţi e sub coajă, nu roadeţi miezul chiar până la crusta albă, atât în cazul pepenilor verzi, cât şi a celor galbeni.


– Alegeţi legumele mai „urâte”.
– Ţineţi legumele în apă înainte de a le găti. Putem reduce puţin conţinutul de nitraţi dacă, de exemplu, înainte de a fi puşi la fiert, cartofii sunt ţinuţi 30 de minute în apă. Specialiştii spun că aşa cantitatea de nitraţi scade cu 20%.
– Experiment cu pepenii verzi şi galbeni. Înainte de a-i consuma, puneţi o bucăţică de pepene într-un pahar de apă fiartă, răcită la temperatura camerei. Peste un anumit timp, dacă apa e curată (uşor tulbure), înseamnă că produsul e bun de consumat.
–Specialiştii recomandă să consumaţi cât mai multe mere, deoarece au doar 6-10 mg de nitraţi la kilogram, cantitatea admisibilă fiind de 60 mg/kg.


– Evitaţi legumele crescute în sere, în favoarea celor crescute în aer liber, la soare.
– Păstraţi legumele şi fructele în frigider, aerul rece opreşte procesul de transformare a nitraților în nitriți (cei care devin dăunători pentru organism).

-În cazul fierberii, timp de 30 – 40 min, din cartofi se elimină până la 80% de nitraţi, din morcov, varză – 70%, din sfeclă – 40%. Totodată, nivelul nitraților se reduce la conservarea legumelor prin murare, marinare, sărare și aplicarea tratamentului termic.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button