Sănătate

Care alimente provoacă cel mai des toxiinfecții alimentare

Toxiinfecțiile alimentare sunt cel mai des provocate de alimente contaminate cu bacterii, virusuri, paraziți sau toxine. Iată alimentele cel mai frecvent asociate cu aceste afecțiuni:

1. Carnea crudă sau insuficient gătită

  • Carne de pui – poate conține Salmonella sau Campylobacter.
  • Carne de vită tocată – risc de E. coli, mai ales dacă nu este gătită complet.

2. Ouăle crude sau gătite insuficient

  • Pot fi contaminate cu Salmonella.

3. Peștele și fructele de mare crude sau insuficient preparate

  • Stridiile crude pot conține virusul Norovirus sau bacterii Vibrio.
  • Peștele crud (sushi, sashimi) poate conține paraziți sau bacterii.

4. Produsele lactate nepasteurizate

  • Laptele crud, brânzeturile moi (ex: brie, camembert) pot conține Listeria, E. coli sau Salmonella.

5. Fructele și legumele crude nespălate

  • Pot fi contaminate cu bacterii precum E. coli, Salmonella sau Listeria, mai ales dacă au fost irigate cu apă contaminată.

6. Alimentele procesate sau ambalate incorect

  • Mezeluri, salate gata preparate, conserve contaminate (risc de Clostridium botulinum).

7. Alimentele ținute la temperatura nepotrivită

  • Orice aliment gătit care a stat la temperatura camerei prea mult timp (zona de pericol: 4°C – 60°C) favorizează multiplicarea bacteriilor.

Iată câteva măsuri eficiente de prevenire a toxiinfecțiilor alimentare:

1. Igiena personală și a bucătăriei

  • Spală-te pe mâini înainte și după manipularea alimentelor, mai ales a celor crude.
  • Curăță și dezinfectează suprafețele și ustensilele folosite la gătit.
  • Nu folosi aceleași cuțite/tocătoare pentru carne crudă și legume fără a le spăla.

2. Gătirea corectă a alimentelor

  • Gătește complet carnea, peștele și ouăle. Folosește un termometru alimentar dacă e posibil:
    • Pui: min. 75°C în interior
    • Carne tocată: min. 70°C
  • Fierbe laptele crud înainte de consum.
  • Evită consumul de ouă crude (ex: în maioneze făcute în casă).

3. Păstrarea alimentelor la temperaturi sigure

  • Ține alimentele perisabile la frigider sub 4°C.
  • Nu lăsa mâncarea gătită la temperatura camerei mai mult de 2 ore.
  • Reîncălzește mâncarea la peste 70°C înainte de consum.

4. Spălarea corectă a fructelor și legumelor

  • Spală-le bine sub jet de apă.
  • Fructele și legumele cu coajă groasă pot fi frecate cu o perie curată.
  • Poți folosi soluții speciale pentru spălat legume/fructe (opționale, dar utile).

5. Evitarea alimentelor cu risc ridicat în anumite situații

  • Femeile însărcinate, copiii mici, vârstnicii și persoanele imunocompromise ar trebui să evite:
    • Lactatele nepasteurizate
    • Mezelurile crude/afumate
    • Sushi sau fructe de mare crude


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

Back to top button