Sănătate

Brașovul, oraș cu aer pe alocuri… nesănătos

Brașovul oraș de munte cu aer pe alocuri… nesănătos. Senzorii amplasați în unele zone din municipiul Brașov indică, în această seară, o calitate a aerului rea, în fapt periculoasă pentru oameni. Poluantul principal indicat este PM2.5. În zonele unde nivelul de PM2.5 este ridicat, respectiv cu roșu (vezi în galeria foto), oamenii sunt sfătuiți să evite activitățile în aer liber.

„Toate persoanele pot începe să resimtă efecte asupra sănătății; membrii grupurilor cu sensibilități pot resimți efecte mai grave”, atenționează și o aplicație de telefon, pentru zona Vlahuță – Bulevardul Gării.

Persoanele interesate pot urmări aici care este calitatea aerului din Brașov.

PM2,5 (sau particulele fine) sunt particule în suspensie, cu diametrul mai mic de 2,5 micrometri. „Dimensiunea particulelor este direct legată de potențialul de a cauza efecte. O problemă importantă o reprezintă particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas și gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări.
Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii.
Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer, și în consecință mai mulți poluanți. Ei respiră mai repede decât adulții și tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil.


Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii.
Expunerea pe termen lung la o concentrație scăzută de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură”, se explică pe calitateaer.ro.

50 ug/m3 reprezintă valoarea limită zilnică pentru protecția sănătăţii umane, iar 40 ug/m3 – valoarea limită anuală pentru protecția sănătăţii umane, conform sursei citate.
Surse antropice:
activitatea industrială, sistemul de încălzire a populației, centralele termoelectrice. Traficul rutier contribuie la poluarea cu pulberi produsă de pneurile mașinilor atât la oprirea acestora, cât și din cauza arderilor incomplete.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
2 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Tot eu
28 zile în urmă

Deja sunt 2 saptamani de cand valoarea aqi este peste 100,media la 150 +…”orasul verde” a devenit o poveste:(

Alacarevede
28 zile în urmă

Poate nu vor sa vada autoritatile locomotivele(vechituri) lasate ore in sir,cu motorul pornit(diesel), in zona podului de la “faget”,de peste str. 13 Decembrie.

Back to top button