Sănătate

BRAȘOVUL mai trebuie să aștepte până va avea aparat de radioterapie la stat

 

Ministerul Sănătăţii a anunţat ieri că luna viitoare la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Braşov vor veni experți ai Agenției Europene pentru Energie Atomică de la Viena care vor analiza spaţiile din unitatea medicală, pentru a stabili parametrii în care trebuie să se încadreze aparatura de radioterapie cu care ar putea fi dotat spitalul.

Anunţul a fost făcut în contextul în care ministrul Sănătății, Florian Bodog, a semnat ieri primele contracte de achiziție pentru dotarea cu echipamente de radioterapie a cinci spitale din București și din țară. Echipamentele vor fi achiziționate în baza Acordului de împrumut cu Banca Mondială, în cadrul căruia sunt prevăzute 38 de milioane de euro pentru achiziția de aparatură cu echipamente de radioterapie. Valoarea totală a echipamentelor achiziționate în cadrul contractelor semnate ieri este de 11 milioane de euro. Cele cinci spitale beneficiare sunt: Spitalul Județean Constanța, Spitalul  Județean Galați, Institutul Oncologic București „Prof. dr. Alexandru Trestioreanu”, Spitalul Județean Baia Mare și Spitalul Universitar de Urgență Elias.

În etapa următoare, în cadrul aceluiași proiect, urmează dotarea cu echipamente de radioterapie a altor trei centre din țară, aflate astăzi la finalul fazei de evaluare, existând premisele ca până la finalul acestui an să fie încheiate contractele de achiziție. Este vorba despre centrele de radioterapie din cadrul Spitalului Municipal Oradea, Spitalului Județean Craiova și Institutul Oncologic „Prof.dr. I. Chiricuță” Cluj Napoca, pentru care au fost lansate deja procedurile de licitație.

Brașovul mai are de așteptat, dar măcar este „în cărți” de data aceasta. În luna decembrie, la Ministerul Sănătății este programată vizita experților Agenției Europene pentru Energie Atomică de la Viena care, în urma analizării spațiilor din unitățile medicale, stabilesc parametrii în care trebuie să se încadreze aparatura de radioterapie  cu care ar putea fi dotate alte opt centre din țară din cadrul unităților sanitare: Institutul Clinic Fundeni, Spitalul  Universitar de Urgență Militar Central Dr. Carol Davila București, Spitalul Clinic Colțea,  Spitalul Județean Brașov, Spitalul Județean Argeș, Spitalul Județean Prahova, Spitalul Județean Mureș și  Spitalul Municipal Timișoara.
De mai bine de cinci ani, secția de Radioterapie a Spitalului Județean din Brașov a fost închisă, pentru că aparatul era uzat fizic și moral și nici medici de specialitate nu mai erau, iar bolnavii de cancer care au nevoie de această procedură de tratament sunt îndrumaţi spre centrul privat, unde, teoretic, ar trebui să fie trataţi gratuit. Alţii sunt nevoiţi să se ducă la centrele de stat din Cluj, Iași sau București, dar mulți pacienți așteaptă și două-trei luni până să beneficieze de terapie gratuită, așteptare care de multe ori face diferența dintre viață și moarte.

În baza unui acord încheiat între Ministerul Sănătății și Agenția Europeană pentru Energie Atomică de la Viena, toate achizițiile de echipamente de radioterapie realizate în baza Acordului cu Banca Mondială beneficiază de consultanță din partea experților acestei Agenții. De asemenea, Agenția Europeană pentru Energie Atomică de la Viena a acordat Ministerului Sănătății sub formă de granturi nerambursabile suma de 315.000 euro, care reprezintă 95% din finanțarea unui program de formare și pregătire profesională a echipelor de specialiști care lucrează în centrele de radioterapie.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare