Sănătate

BRAȘOVUL, în topul orașelor cu cele mai bune facilități medicale (studiu)

 

Oradea, Brașov și Timișoara sunt orașele cu cele mai bune facilități medicale din România, iar Capitala ocupă abia locul 9, potrivit unui studiu făcut de D&D Research și Storia.ro, citat de Agerpres.

Oradea, reședința și cel mai mare oraș din județul Bihor, este centrul urban cu cele mai bune facilități medicale din România, în condițiile în care localitatea deține 16 spitale de stat și private, alături de alte peste 90 de cabinete private și zeci de farmacii, relevă un studiu de specialitate. Potrivit studiului, reşedinţa judeţului Bihor este urmată de Braşov, Timişoara, Târgu Mureş, Baia Mare, Piteşti şi Cluj-Napoca. La polul opus, printre cele mai dezavantajoase oraşe din punctul de vedere al facilităţilor medicale se numără Giurgiu, Focşani, Tulcea, Călăraşi, Constanţa, Bacău şi Vaslui.

La nivel de regiuni istorice, Banat a fost desemnat de 8.332 de români ca fiind regiunea cu cele mai bune facilităţi medicale, fiind urmată de Maramureş, Crişana şi Transilvania. Cel mai mic punctaj la capitolul percepţiei locuitorilor faţă de facilităţile medicale în oraşele şi cartierele lor a fost obţinut de Dobrogea, Moldova şi Muntenia. Zona Bucureşti şi Ilfov se află la mijlocul clasamentului.

„În general, orașele cu un număr mare de locuitori, cu un Produs Intern Brut ridicat și o rată a șomajului scăzută au fost considerate și orașele cu cele mai bune facilități medicale. La polul opus, cele mai dezavantajoase orașe din punct de vedere al facilităților medicale au în medie sub 100.000 de locuitori și o rată a șomajului ridicată”, arată analiza.

Capitala ocupă locul 9 în topul oraşelor cu cele mai bune facilităţi medicale din România. În clasament, peste 29.000 de bucureşteni şi-au evaluat cartierul în care locuiesc. Pe primul loc se situează cartierul Ştefan cel Mare, urmat de zonele Dorobanţi, Cotroceni şi Floreasca. Zonele Basarabia, Aviaţiei şi Titan se află pe următoarele trepte ale topului. Ultimele poziţii sunt ocupate de Prelungirea Ghencea, Ferentari şi 23 August (Căţelul). Giuleşti, Baicului, Rahova sau Militari sunt, la fel, cartiere desemnate de bucureşteni că fiind dezavantajoase din punct de vedere al facilităţilor medicale. La mijlocului clasamentului se găsesc zone precum Tei, Bucur Obor sau Colentina.
Centrul Civic, Astra şi Tractorul sunt cartierele din Braşov cu cele mai bune facilităţi medicale, iar Stupini, Dealul Cetăţii şi Noua sunt cele mai dezavantajoase din acest punct de vedere.

În top, și la siguranță, și la costul avantajos al vieții

Percepţia asupra accesului la cele mai bune facilităţi medicale este cea de-a treia temă a studiului amplu realizat de Storia.ro şi agenţia de cercetare D&D Research, „Oraşele şi cartiere din România”, ce se va desfăşura până la finalul anului 2017. Pentru realizarea clasamentului, participanţii studiului au fost invitaţi să evalueze oraşele şi cartierele în care locuiesc din punctul de vedere al accesului la cele facilităţile medicale, pe o scala de la 1 la 5, unde 1 este foarte rău, iar 5 este foarte bine. Doar menţiunile care au primit cel puţin 100 de răspunsuri au fost incluse în clasamentul final.
Până în prezent, aproape 170.000 de români au răspuns chestionarului propus de Storia.ro.

Un alt studiu dat publicităţii de curând plasa Brașovul pe primul loc la cel mai avantajos cost al vieții, iar altul arăta că Oradea este şi cel mai sigur oraş de locuit, urmat fiind de Braşov şi Cluj-Napoca. Bucureştiul ocupă locul nouă din punct de vedere al siguranţei, în timp ce Ilfovul se plasează pe locul 10.

 Citiți și:

BRAȘOVUL, centrul urban cu cel mai avantajos cost al vieții


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button