BRAȘOVENII așteaptă și șase luni pentru o consultație la medicii specialiști
Criza de personal din Sănătate îi afectează grav pe pacienții care au nevoie de consultații și chiar de internare la medicii de specialitate. În timp ce bolnavii se înmulțesc, medicii care să lucreze în spitale și în ambulatorii de specialitate sunt tot mai puțini.
Așa se face că bolnavii au ajuns să aștepte și câteva luni pentru o consultație medicală, în medie două luni, dar sunt cazuri în care se ajunge la jumătate de an. Deși situația este cunoscută la nivelul județului, până acum nu s-au găsit soluții care să-i încurajeze pe doctori să rămână să profeseze în țară și mai ales la stat. Așa că aceștia continuă să plece, iar posturile vacante din spitale și policlinici ramân neocupate.
Două-trei luni de zile, pe asemenea durată, în medie se întinde lista de așteptare la Brașov pentru bolnavii care vor să ajungă pentru o consultație în cabinetul unui medic cardiolog, urolog sau alergolog. Pentru că sunt tot mai puțini medici specialiști, programările la aceștia se fac pe perioade care depășesc și jumătate de an. În tot acest timp, pacienții umplu cabinetele medicilor de familie, pentru a își reînnoi trimiterile.
Și la privat, patru luni pentru consultație compensată
Chiar dacă că sunt puși pe drumuri, cei mai mulți pacienti sunt nevoiți să își aștepte programarea, pentru că nu își permit să achite aceeași consultație, nedecontată de Casa de Asigurări de Sănătate a Județului (CASJ) Brașov. Culmea este că acest lucru nu se întâmplă doar la ambulatoriile (policlinicile) de stat, ci și la cele private, unde consultația este decontată total sau parțial de CASJ. Exemplul vine tot pe cardiologie, o specialitate „în suferință” la capitolul specialiști. La clinica specializată din Brașov, pentru medicii care sunt în contract cu Casa de Sănătate programările se fac peste patru luni.
„Coadă” și la analize, și la internare
În același timp, pacienţii care vor și au nevoie să îşi facă analize medicale gratuit sunt puşi pe alte liste de aşteptare care durează cu lunile. Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate spun că astfel de lucruri se întâmplă deoarece pacienţii preferă anumite laboratoare, pe când alte clinici pot face analize pe tot parcursul lunii. Tot ei susțin că, de fapt, același pacient se înscrie la mai multe laboratoare, de aceea listele sunt atât de lungi. Până la implementarea promisului sistem de management, deocamdată, ca soluție, pacienții trebuie să caute pe site-ul CASJ laboratoarele cu care instituția are contract, de unde pot afla care mai au fonduri pentru analize gratuite.
Liste de așteptare sunt și la internarea în spital, la mai toate specialitățile, medicii ezitând să programeze bolnavi cronici, pentru a avea paturile libere în caz că vin urgențe. Dacă unii, cum sunt cei care au afecțiuni pentru care proceduri de fizioterapie și recuperare, pot aștepta, chiar dacă îi chinuie durerile, sunt bolnavi a căror stare de sănătate nu suferă amânare, dar nici nu pot fi încadrați la urgențe. Așa se face că, în timp ce stau la „coadă”, diagnosticați sau nu, unora li se agravează suferințele, iar alții mor.
Criză și la Urgențe
Puțin specialiști sunt și la Serviciul de urgență. Doar opt medici acoperă în momentul de faţă, 24 din 24 de ore, cele două linii de gardă de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean şi o linie de gardă de Terapie Intensivă Mobilă. Chiar dacă Spitalul Judeţean Braşov scoate mereu posturi la concurs, de multe ori acestea rămân neocupate, pentru că medicii nici măcar nu candidează pentru ele.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.