Sănătate

BRAŞOV. Unitatea de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru îşi deschide porţile pentru vizitatori

 

Unitatea de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru organizează mâine „Ziua porților deschise”. Astfel, între orele 9.00 și 16.00, sunt aşteptate atât persoane din conducecerea administrației publice centrale și locale, voluntari din organizațiile non-guvernamentale, cât și persoanee fizice interesate de activitatea instituției.

„Ziua porților deschise” face parte dintr-o serie de manifestări desfășurate cu ocazia Zilei mondială de luptă împotriva tuberculozei (TBC), a anunţat directorul unităţii, Laura Bratosin.

Amintim că ziua de 24 martie este marcată în întreaga lume şi comemorează ziua în care doctorul Robert Koch, în 1882, a descoperit bacilul care îi poartă numele şi care duce la tuberculoză.

Vorbim de o boală infecțioasă care cauzează cel mai multe decese din întreaga lume. Aproximativ o treime din populația lumii este infectată cu tuberculoză. TRebuie precizat că doar o mică parte din cei infectați vor deveni bolnavi cu tuberculoză.

În anul 2014, 9,6 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de tuberculoză și 1,5 milioane au murit din această cauză. Din cele 9,6 milioane de oameni bolnavi de tuberculoză, 6 milioane (62,5%) au fost raportate autorităților naționale. Asta înseamnă că, la nivel mondial, mai mult de o treime (37,5%) din cazuri au rămas nediagnosticate sau nu au fost raportate autorităților naționale.

Peste 95% din decesele TBC apar în țările cu venituri mici și medii, fiind printre primele 5 cauze de deces pentru femeile cu vârste cuprinse între 15-59 de ani. 480.000 femei au decedat datorită tuberculozei în 2014, inclusiv 140.000 femei cu HIV pozitiv. 890.000 bărbați au decedat datorită tuberculozei și 5,4 milioane au dobândit această boală.

Un fenomen important și mult studiat în domeniul TBC este rezistența la medicamente anti-TB, larg răspândită. Tulpini de boli, care sunt rezistente la un singur medicament anti-TB au fost documentate în fiecare țară chestionată. Rezistența la medicamente (XDR-TB) s-a raportat în 105 țări în 2015. Aproximativ 9,7% dintre persoanele cu MDR-TB au XDR-TB.

În România, diagnosticarea tuberculozei se face în majoritatea cazurilor cu întârziere, fapt ce crește riscul contagios și al dezvoltării unor forme mai severe de boală.

Spitalizarea de lungă durată (de până la 3-4 luni pentru TB-MDR/XDR), departe de familie, tratamentul îndelungat, greu de suportat, cu efecte adverse severe, determină bolnavii să abandoneze terapia dacă nu au susținere din partea apropiaților sau dacă, în absența sprijinului financiar din partea statului, sunt nevoiți să se reîntoarcă la lucru pentru a-și întreține familia. 

Ziua Mondiala a Tuberculozei este marcară în fiecare an de către organizațiile de sănătate, organizațiile non-guvernamentale și organizații guvernamentale inclusiv alte agenții de sănătate pentru a ridica gradul de conștientizare în rândul publicului din întreaga lume, despre epidemia de tuberculoză, prin organizarea de activități, cum ar fi dezbaterile privind prevenirea TB și tratament, premieri pentru organizațiile implicate în prevenirea și combaterea tuberculozei, expoziții de fotografie pentru a crește gradul de conștientizare al tuberculozei, evenimente de caritate pentru strângerea de fonduri necesare pentru a controla tuberculozei și o mulțime de activități legate de prevenirea și vindecarea tuberculozei.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button