Sănătate

BRAŞOV. Un aparat vital pentru nou-născuţii prematuri a fost donat Maternităţii

 

Organizaţia „Salvaţi Copiii” România a donat astăzi Spitalului de Obstetrică și Ginecologie „Dr. Ioan Aurel Sbârcea” din Brașov un ventilator pentru suport respirator pentru nou-născuți, în valoare de 80.000 de lei. Aparatul este vital pentru supravieţuirea copiilor născuţi prematur.

În 2014, în Maternitatea Braşov au avut loc 4.500 de nașteri, aceasta fiind încadrată drept cea mai mare unitate de gradul III din regiune. Dotarea de astăzi este a treia dedicată maternității brașovene de către organizaţia amintită, după ce, în 2013 și 2014, „Salvați Copiii” a venit aici cu un monitor electroencefalograf și cu alte echipamente de specialitate. „Aparatura primită de-a lungul ultimilor trei ani de la „Salvați Copiii” ne permite monitorizarea prematurilor extrem de mici, care necesită proceduri complexe de îngrijire. Noi avem în medie 400 de naşteri premature pe an, multe fiind din întreg judeţul, astfel că supraviețuirea celor mici se datorează, în mare parte, utilizării acestor aparate”, a afirmat dr. Olimpia Petrescu, şefa Secției de Terapie Intensivă Neonatală. „Este o donaţie foarte dorită şi extrem de binevenită, dincolo de valoarea ei financiară având o valoare inestimabilă, cuantificabilă în vieţi fragede salvate”, a declarat şi dr. Valeria Badea, managerul Maternităţii. 

Pe primul loc în UE la mortalitate infantilă

Reprezentanţii „Salvaţi Copiii” reamintesc că România se menţine și anul acesta pe primul loc în clasamentul nefericit al mortalității infantile la nivelul întregii Uniuni Europene, cu o rată de 8.8 la 1.000 de nou-născuţi vii, faţă de media europeană de 3,7‰. Conform datelor aferente anului 2014, furnizate de INS, în Brașov rata mortalităţii infantile este de 7,5‰. Chiar dacă cifra este mai mică decât cea raportată la nivel național, ea este foarte ridicată, cu atât mai mult cu cât, potrivit estimărilor Salvați Copiii, o treime dintre aceste decese ar putea fi prevenite prin dezvoltarea de programe de suport pentru mame şi copii şi prin dotarea maternităţilor cu echipamente medicale performante. „O secție supraaglomerată de terapie intensivă face ca medicii să ajungă adesea în situația de a alege între copiii cărora li se va acorda o șansă în plus la supraviețuire. În general, noi ne îndreptăm atenția spre spitalele care au lipsuri mari în materie de aparatură modernă, de aceea este al treilea an când ajungem la Braşov, unde ştim că este nevoie de suportul nostru și că echipele medicale sunt pregătite să lucreze cu acești bebeluși extrem de vulnerabili. În continuare, sperăm să reușim să strângem suficiente fonduri pentru a putea susține programul național de dotare a maternităților și în 2016”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al Organizaţiei „Salvaţi Copiii” România.

Puteţi dona printr-un SMS

Acțiunea din Brașov face parte din seria dotărilor programate de „Salvaţi Copiii” România pentru anul 2015, ce au ca scop modernizarea a 21 de maternități și secții de nou-născuți din țară. Prin implicarea publicului larg în campaniile de redirecționare a 2% din impozitul pe venit, donaţii online, donații SMS sau Direct Debit, dar şi prin sprijinul important al companiilor partenere, 1,3 milioane de lei vor fi investiţi în acest an în Pitești, Brașov, București (două maternități), Reșița, Caransebeș, Constanța, Craiova, Hunedoara, Petroșani, Iași, Roman, Sibiu, Târgu-Mureș, Câmpulung Moldovenesc, Arad, Buzău, Timișoara (două maternități), Vaslui și Cluj-Napoca.
„Pentru majoritatea părinţilor, naşterea unui copil reprezintă cel mai fericit moment din viaţă. Pentru părinţii prematurilor, acesta se poate transforma rapid într-un coşmar, slaba dotare a maternităţilor româneşti condamnându-i adesea pe aceşti micuţi la o viaţă prea scurtă. Salvaţi Copiii a reuşit, în ultimii ani, să doteze câteva zeci de secţii de nou-născuţi cu echipamente performante şi mă bucur că şi eu pot face parte din acest proiect minunat”, a subliniat Andreea Raicu, susținătoare a organizaţiei „Salvați Copiii” România.
Cei care doresc să susţină în continuare demersul Salvaţi Copiii de a reduce mortalitatea infantilă în România, o pot face lunar cu un SMS la 8844 cu textul „SALVEZ”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button