BRAŞOV. Toate spitalele din municipiu vor fi clinice
Claudiu Coman, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Brașov, a anunţat astăzi că forul judeţean va obține avizul de la Ministerul Sănătății pentru schimbarea denumirii a trei dintre cele şase spitale din municipiu, cel de Boli Infecțioase, cel de Pneumoftiziologie și cel de Psihiatrie și Neurologie, ca urmare a organizării acestora drept unităţi sanitare clinice, în care se desfășoară activități de învățământ, cercetare științifică medicală și educație continuă.
În prezent, conducerea Direcției de Sănătate și Asistență Medicală (DSAM) din cadrul CJ pregătește documentațiile pentru obținerea avizului conform al Ministerului Sănătății privind schimbarea denumirii și organizarea ca spitale clinice a celor trei, celelalte Această propunere, venită atât din partea Facultății de Medicină din cadrul Universității „Transilvania”, cât și de la conducerile celor trei unități spitalicești, a fost aprobată luna trecută de plenul CJ și „reprezintă un punct important în cadrul Strategiei Județului Brașov în domeniul sănătății. Când am pornit la construirea acestei strategii, am plecat de la principiul că ne dorim ca toate spitalele aflate sub coordonarea Consiliului Județean să aibă statutul de spitale clinice. Să nu uităm că impactul economic al transformării lor în spitale clinice este unul benefic, având în vedere posibilitățile de finanțare prin proiecte de cercetare medicală realizate în colaborare cu Facultatea de Medicină. Sperăm să primim cât mai curând avizul de la Ministerul Sănătății, astfel ca până în iunie, la finalizarea mandatului nostru, hotărârea de transformare în spitale clinice să fie adoptată de plenul Consiliului Județean Brașov”, a susținut vicepreședintele CJ Claudiu Coman.
Spitalul de Boli Infecțioase, Spitalul de Pneumoftiziologie și Spitalul de Psihiatrie și Neurologie îndeplinesc criteriile legale pentru a fi declarate spitale clinice. După cum prevăd normativele în vigoare, ele au în componență secții clinice universitare, deservite de cadre didactice universitare care asigură asistență medicală, desfășoară activități de învățământ, cercetare științifică medicală și educație continuă și sunt în relații contractuale cu Facultatea de Medicină din cadrul Universității „Transilvania” Brașov.
Medicii spitalelor clinice sunt cadre universitare
Spitalul de Psihiatrie și Neurologie are două secții clinice, una de neurologie și alta de psihiatrie, totalizând 100 de paturi. Aici lucrează patru cadre didactice titulare ale Facultății de Medicină, în frunte cu profesorul universitar dr. Dan Minea, medic primar neurolog, șef secție Neurologie I. Alături de acesta profesează conferențiar universitar dr. Ifteni Petru, medic primar, șef secție Psihiatrie Clinică, asistent universitar dr. Varga Ioana, medic primar Șecția Neurologie I, și șef lucrări dr. Miclăuș Roxana, medic primar BFT la Baza de recuperare. Spitalul de Boli Infecțioase include Secția Clinică de Adulți, cu 55 de paturi, care este condusă de șef lucrări universitare dr. Marilena Cocuz, medic primar și doctor în medicină. Tot aici își desfășoară activitatea asistent universitar dr. Costache Delia, medic primar. Structura organizatorică a Spitalului de Pneumoftiziologie cuprinde Secția Clinică Pneumoftiziologie II – Stejăriș, cu 50 de paturi și două cadre universitare angajate: dr. Alexandrescu Dana, medic primar pneumolog, și dr. Chesca Antonella, medic primar radiodiagnostic – ambele, șefi de lucrări.
Vor avea acces la fonduri pentru cercetare
În opinia vicepreședințelui CJ Claudiu Coman, problema transformării în spitale clinice ar fi trebuit rezolvată mai demult, pentru ca și aceste unități medicale brașovene să aibă posibilități de dezvoltare și de perfecționare a personalului și a actului medical, în beneficiul pacienților. În acest sens consilierul județean Mariana Câju, președinta comisiei pentru sănătate, protecţia copilului şi a persoanelor adulte din cadrul forului deliberativ, a exemplificat că „la Spitalul de Pneumoftiziologie n-a putut fi implementat un program de pregătire a personalului, deoarece spitalul nu era clinic și acolo nu se putea face cercetare. Pe de altă parte, niciodată n-ar fi fost posibil ca la Spitalul Județean să obținem un echipament important cum este angiograful, dacă această unitate n-ar fi avut statutul de spital clinic și Academia de Științe Medicale n-ar fi introdus Brașovul în programul național pe fonduri europene derulat cu Ministerul Sănătății”. După obținerea avizului de la Ministerul Sănătății, toate cele șase unități spitalicești aflate sub autoritatea Consiliului Județean Brașov vor avea statutul de spitale clinice, ceea ce le va conferi șanse în plus de a accesa finanțări europene destinate cercetării științifice.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.